Laphroaig 10yo Recenze
Laphroaig 40% 10y je 10letá skotská single malt whisky z kraje Islay. Při výrobě se sladový ječmen suší nad ohněm z rašeliny, která se nachází pouze na ostrově Islay. Právě tento kouř dává whisky nezaměnitelný charakter, díky kterému dokážete Laphroaig jednoznačně rozpoznat.
Tento desetiletý Laphroaig je opravdovým pokladem na jehož chuť si možná budete potřebovat chvíli zvyknout. Je totiž cítit jódem. Tento rys je pro Laphroaig nezaměnitelný a připomíná medicínský odér při otevření lékárničky. Spousta lidí si chuť této whisky zamiluje už po první sklence, ale všichni se shodnou, že při prvním přivonění je tento skvost spíše odrazoval.
Podrobnosti a hodnocení whisky
Tato lahev se umístila v žebříčku srovnání nejlepší whisky a nejlepší skotská whisky.
Laphroaig 10y recenze
Aroma
Sladké lékařské aroma s jemnými nuancemi jódu, fenolu a solanky. Lehce připomíná borovicový desinfekční prostředek s tóny ořechů.
Chuť
Silná chuť mořských řas, koření a rašeliny s lehkými tóny vanilkové zmrzliny.
Dozvuk
Dlouhý, sladce vanilkový dozvuk mísící se s kouřem, borovicovým desinfekčním prostředkem a uzenou mořskou solí.
Když jsem zkoumal skotskou whisky, tak v sobě asi všechny nesly to nezaměnitelné kouřové aroma. Pak jsem ochutnal Laphroaig a najednou jsem získal vážně zvláštní tušení, že ochutnávám něco jedinečného. Lehce sladký vanilkový dozvuk není pro whisky nic zvláštního, ale takhle skotská single malt whisky má osobitý charakter. Něco takového jsem dříve neměl možnost ochutnat. Možná už víte, kam s tím mířím. Laphroaig má hodně silný medicínský odér.
Když jsem si k whisky přičichl poprvé, tak mě to zvláštní aroma vlastně odpuzovalo, ale ochutnal jsem ji. Na první ochutnání si tuhle skotskou nejspíš nezamilujete. Na druhé ochutnání jsem si ji však zamiloval. Něco takového nikde jinde nedostanu. Jak jsem zmiňoval, tak všechny skotské jsou cítit kouřem a rašelinou, ale tady to dostává úplně jiné grády. Po přivonění cítím v nose rašelinu a pak směsici vůní, kde nechybí mořská voda, kůže, dřevěné uhlí a dominuje tomu jódové aroma. Ještě zajímavější je chuť whisky. V té se míchá sladkost a slanost. Je to vlastně kvůli sladu a mořské soli. Tak je prostě všude ve vzduchu. V chuti pak cítím třeba tyčinky, seno, uzenou sůl a cukrové tóny, které tomu dávají správného ducha. Kupodivu je Laphroaig na patře sladší, než jsem očekával.
Závěr a hodnocení
Teď si možná říkáte, že „medicínská“ whisky je na vás až moc silný kafe. Myslí si to každý, ale každý, kdo pak tuhle jódovou krásku vyzkoušel vlastně jen potvrdil, že je to nesmírně zajímavá a dobrá skotská s nenapodobitelným charakterem. Já nedám na Laphroaig dopustit a směle říkám, že za sebe mu dávám hodnocení 89 %.