Česká whisky
Co vás napadne, když se řekne česká whisky? Napadlo vás někdy, že je v České republice několik palíren tohoto destilátu? Nejspíš ne. A to jich v ČR máme už 7. Nebo alespoň 7, o kterých vím. V tomto článku se dozvíte, kde všude v České republice se dělá dobrá a kvalitní whisky a hned v úvodu se podíváme na to, která česká whisky je nejlepší.
Nejlepší česká whisky
1. místo
Svach’s Old Well
Whisky
Vol: 46,3 %
Doba zrání: 3+ let
Město: Svachovka
Typ: Single malt
Objem: 0,5 l
O whisky: Lehce nakouřená v chuti jsou mírně cítit hrozinky
2. místo
TREBITSCH Single Malt Whisky
Vol: 40 % – 43 %
Doba zrání: 3+ let
Město: Třebíč
Typ: Single malt
Objem: 0,5 l
O whisky: v chuti je cítit například angrešt, jablko, karamel a vanilka
3. místo
Gold Cock whisky
Jelínek
Vol: 49,2 %
Doba zrání: 12 let
Město: Vizovice
Typ: Single grain
Objem: 0,7 l
O whisky: Gold Cock má řadu whisky a některé jsou povedené
4. místo
Stará Myslivecká Single Barrel 8y
Vol: 40 %
Doba zrání: 8 let
Město: Prostějov
Typ: Single barrel
Objem: 0,7 l
O whisky: Na české poměry je to dobrá whisky a dobré pití
Whisky je alkoholický nápoj, který se destiluje z různých druhů obilovin. Zraje v sudech, nejčastěji těch dubových. Samotné zpracování whisky se liší v závislosti na postupech jednotlivých palíren. Proto whisky dvou různých značek nemají nikdy stejnou chuť. K dostání jsou dva druhy whisky, takzvaný blend a single malt.
S tímto alkoholem je nejčastěji spojováno Irsko, Skotsko nebo USA. Nicméně nejlepší whisky se vyrábí i v jiných zemích. Svou tradici si získává také u nás v České republice. Vyrábí se u nás pouze krátce, proto zde koupíme povětšinou mladé lahve. Výjimečně se však najdou až 28leté whisky, protože první vyrobená láhev se datuje do 80. let 20. století.
Česká whisky: Seznam palíren
1. Trebitsch old town distillery – Česká whisky třebíč
Trebitsch je první česká značka, která se specializuje pouze na výrobu české whisky. Jejich whisky je jednosladová, vyrobena z ryze českých lokálních surovin. Slad pochází z Moravy, rašelina z Čech a místní voda využívaná k její výrobě má kvalitu a čistotu vody kojenecké. To vše zraje v dubových sudech vlastní výroby. Každému takovému sudu je věnována zvláštní pozornost a péče. Sudy jsou ručně uzavírány i stáčeny a kvalita kontroly proto probíhá neustále.
Palírna získala mnoho ocenění v prestižních mezinárodních soutěžích jako je WWSA v Londýně nebo CWSA v Asii.
Jejich produktem je Trebitsch Czech single malt whisky. Její vyvážená chuť s tóny ovoce, vanilky a karamelu v jemném nakouření ječmene a s vůni dubového sudu je oblíbená nejen u nás, ale také v zahraničí. Vyváží se například do USA, Japonska nebo balkánských zemí. Tato whisky má certifikát košer kvality udělený v roce 2018 Židovskou obcí Praha.
TREBITSCH Czech Single Malt Whisky 40%
Jednodruhová sladová whisky z produkce TREBITSCH old town distillery. Pravá česká třebíčská whisky vyrobená z nejkvalitnějších místních surovin. Zraje na Vysočině v panenských dubových sudech vlastní výroby.
2. Gold Cock – Rudolf Jelínek
Historie whisky Gold Cock sahá až do 70. let, kdy její výroba spadala pod Likérku Dolany a národní podnik Seliko Olomouc. Od roku 2008 však ochrannou známku vlastní Vizovická palírna Rudolf Jelínek. Tato značka je známá především pálením ovocných destilátů, nicméně při výrobě whisky se drží technologických postupů výroby whisky, které získala spolu s odkupem její ochranné známky.
V základní řadě najdeme Gold Cock Single Grain 12YO, 49,2%, Gold Cock Peated 49,2% a Whisky Gold Cock single malt 49,2% buďto 20letou, 10letou nebo 8letou.
Gold Cock Single Grain 12yo 49,2%
Jde o whisky vyrobenou v jedné a té stejné palírně, která ji lahvuje – odtud slovo single, z destilátu z různých obilovin, zpravidla pšenice, žita nebo kukuřice – odtud označení grain.
Gold Cock PEATED 49,2%
Destilát se nechal zrát v repasovaných sudech z Bednářství Bařina. Tahle whisky je jiná nejen díky jasně rozpoznatelnému silnějšímu nakouření, ale především tím, že právě větší množství rašeliny dává tomuto destilátu zcela nový rozměr.
3. Martin´s Barrel – Zámecká palírna Blatná
Zámecká palírna Blatná v České republice byla založena v roce 1885. Stojí přímo naproti zámku v Blatné. Výroba zdejších destilátů probíhá pod drobnohledem mistra destilatéra Václava Šitnera, který je prezidentem Unie destilatérů. Kromě ovocných pálenek, likérů a fernetu vyrábí palírna také vlastní whisky.
Jedná se o tříletou whisky vyráběnou z českého nakuřovaného sladu a vody z aztéckých studní. Tato whisky single malt obsahuje 43,3 % alkoholu a zraje tři roky v dubových sudech v prostorách blatenské palírny.
4. Stará Myslivecká – Palírna U Zeleného stromu
Starou mysliveckou má na svědomí Palírna U Zeleného stromu v Prostějově. Je to nejstarší palírna v Evropě, její historie totiž sahá až do roku 1518. I po 500 letech se může palírna pyšnit tím, že má stále českého majitele a své produkty vyrábí z ryze českých surovin. Mezi jejich nápoje patří také Stará žitná myslivecká. Jedná se o starý český nápoj s unikátní recepturou, který se vyrábí z žita. Destilát zraje roky ve sklepních prostorách v Prostějově, uvnitř sudů po whisky z bílého amerického dubu.
Mezi destiláty z žita patří klasická Stará žitná myslivecká, která zraje v sudu jeden rok. Má jemnou chuť s ostřejším závěrem. Čtyři roky pak zraje Stará žitná myslivecká Reserve. Její chuť je vyzrálá s dřevitými tóny a ovocným hřejivým závěrem. Stará žitná myslivecká Selection se nechává zrát 7 let. Chuť je výjimečně jemná, voní po vanilce, se sladkým dozvukem. Nejvyšší řadou je pak Stará žitná myslivecká Single barrel. Má aroma přezrálého obilí a praženého žitného sladu. Zraje 8 let.
Stará Myslivecká Single Barrel Sherry 8y 40%
Nejstarší fungující palírna v České republice, podle mnoha zdrojů dokonce nejstarší palírna v Evropě, si k 500. výročí založení připravila stáčení tradiční žitné zrající ale dlouhých 8 let v dubových sudech.
5. Landcraft
Landcraft je malý lihovar uprostřed zahrad, polí a včelstev, kterým se majitelé také věnují. Ovoce z vlastních zdrojů se rozhodli využívat pro výrobu destilátů. Kromě ovocných likérů, pálenek a ginů rozjeli koncem roku 2020 také výrobu vlastní whisky. Prvních 100 kusů lahví v rámci The Whisky Project bylo nabídnuto na konci roku. Pro zrání byl vybrán sud z kavkazského dubu, ve kterém destilát odpočíval tři roky. Poté jej na rok přesunuli ještě do sudu po portském. Vzhledem k velice rychlému odbytu této limitované edice jsou nyní lahve k sehnání pouze od překupníků za několikanásobné ceny.
6. Svach’s Old Well Whisky – Svach
Tato destilérie spadá pod hotel Svachovka, který už před jejím vznikem disponoval vlastním pivovarem Glokner. Spojení pivovaru a destilérky dalo vzniknout jedinečnému produktu. Slad si připravují přímo ve vlastním pivovaru, odkud pak putuje do připravených dubových sudů.
Svach nabízí kolekci Old Well Whisky, která zahrnuje 3 řady limitovaných edicí – Single Malt History begins, Single Malt History continues a Single Malt History has new course. První z nich zrála v sudech 12 měsíců, druhá 24 měsíců a poslední samozřejmě 3 roky.
Svach ́s Old Well whisky Laphroaig 42,4% kouřová
Svach´s Old Well Whisky byla destilována ze sladového ječmene a stařena v sudech po silně kouřové whisky Laphroaig z ostrova Islay. Nač se můžete těšit: Aroma: silně kouřové, mušle slávky, jódové.
Svach ́s Old Well whisky Bourbon a Sherry 46,3%
Svach´s Old Well Whisky byla destilována ze sladového ječmene a stařena v sudech po americkém bourbonu a následně 14 měsíců po Sherry Pedro Ximenez.
7. King Barley – Tōsh
Palírna TŌSH sídlí v Těšeticích u Olomouce, v samém srdci Hané. Výroba whisky zde má tradici od roku 1973. Její produkce byla však v roce 2000 přerušena a obnovena byla až v roce 2017, kdy se za pomoci původního zařízení z 80. let opět začala vyrábět King Barley whisky. První lahve této mladé whisky jsou k dostání od roku 2020. K dnešnímu dni byly pod taktovkou této značky vyrobeny čtyři druhy v limitovaných počtech. Konkrétně King Barley spirit – 1 year old, o obsahu 200 ml a v počtu pouhých 99 lahví. Podobně je na tom také King Barley spirit – 2 years old, která však v sudech zrála o rok déle. Poslední dva druhy – Virgin Oak Finish a Marsala Finish – si v sudech poležely 3,5 roku. Sladový destilát je pro obě stejný, nicméně každá z nich prošla jiným způsobem zpracování, a proto je i jejich chuť odlišná.
King Barley Whisky – Marsala finish 46%
Sladový destilát se po 32 měsících zrání přemístil do sudu z francouzského dubu o objemu 225l, kde předtím čtyři roky zrálo italské dezertní víno Marsala, Superiore Riserva, ze Sicílie. Po pěti měsících se šlo do finále.
Závěr
Je vidět, že se u nás tradice výroby whisky už dávno rozjela na plné obrátky. Někoho možná překvapí, že naše české whisky jsou nejen pitelné, ale v některých případech jde o destiláty, které by se mohly směle utkat s nejlepšími whiskami na světě. Zkuste některou z nich ochutnat a uvidíte sami.
Nikdy by mě nenapadlo, že je v ČR už 7 palíren tohoto destilátu, který známe především ze Skotska nebo Irska. Jestli máte rádi dobrou whisky, tak určitě vyzkoušejte tu naší – českou.