Nejlepší gin – recenze TOP světových značek

Jak pít gin, a který je nejlepší? Pojďte se podívat do světa destilátu, který je příjemně cítit jalovcem a citrusy. Chcete vědět, na jakém si opravdu pochutnáte? Tady najdete odpověď. Porovnali jsme nejlepší světové značky, mezi kterými je i české zastoupení.

1. místo

Monkey 47

monkey 47

Vol: 47 %
Země: Německo
Objem: 0,5 l

2. místo

Hendrick’s Gin

Hendrick's Gin

Vol: 41,4 %
Země: Skotsko
Objem: 0,7 l

3. místo

Tanqueray Gin

Tanqueray Gin

Vol: 43,1 %
Země: Velká Británie
Objem: 0,7 l

TOP volba

Isle of Harris Gin

isle of harris gin

Vol: 45 %
Země: Skotsko
Objem: 0,7 l

7 nejlepších ginů

  1. Monkey 47
  2. Hendrick’s
  3. Tanqueray
  4. Martin Millers
  5. Bombay Sapphire
  6. Beefeater Gin
  7. Žufánek Gin

Gin si většina lidí vybaví jako příměs do hořkého toniku, ale možná budete překvapení, že gin si můžete vychutnat i jen tak, samotný. Někdo řekne, že v ginu cítí léto a pohodu, ale další zase řekne, že v něm jsou cítit vánoce. Víte proč? Tenhle destilát má totiž mnoho podob a chutí. Mezi jeho tradiční příchutě patří ty, které jsou cítit borovicí, jalovcem jako například u London Dry ginů. Na těchto „džinech“ většina z nás vlastně vyrostla.

Co je gin?

Na trhu je mnoho značek a druhů tohoto destilátu, který se mimochodem většinou vyrábí obilného sladu, oleje z jalovce s přídavkem dalších bylin a koření. Jen ve Velké Británii dnes existuje na 350 palíren ginu a stovky dalších po celém světě. Ostatně gin je tak nějak spojovaný právě s Anglií, ale vynalezl ho v roce 1650 Nizozemec Dr. Fanciscus de La Boie. Takže gin je původem z Nizozemska.

Komplexní chuť ginu, kterou tvoří mnoho chutí různých bylin a koření, si nejlépe vychutnáte samostatně, ale daleko víc si nejspíš pochutnáte, když ho smícháte s kvalitním tonikem nebo sodovou vodou. Ve světě se často pije smíchaný se zázvorovým pivem. Zkrátka gin je nejlepší pití, které můžete usrkávat ze sklenky a užívat si jeho nezaměnitelný chuťový charakter.

Recenze nejlepších ginů

Monkey 47

Receptura Monkey 47 ginu je samozřejmě pečlivě střežená. Tato značka pochází z Černého lesa (Schwarzwaldu) v Německu. Chuť Monkey 47 tak tvoří čistá příroda a pak jedna klíčová ingredience – brusinky. Ty dodávají tomuto ginu specifickou ovocnou a lehce nahořklou chuť. Ingrediencí je v tomto destilátu nakonec 47.

Množství přísad je opravdu ohromující, ale daleko důležitější je chuť ginu. Ta kupodivu hladká robustní. Jde o poměrně silný gin se spoustou koření, ovocných a bylinkových chutí. Monkey 47 je tradiční suchý gin, který se hodí do komplexnějších koktejlů jako je například Singapore Sling, ale když ho smícháte s tonikem a přidáte plátek šťavnatého grapefruitu, tak nemůžete nic zkazit.

Hendrick’s Gin

Klasická lahev lékárenského stylu je to, podle čeho poznáte Hendrick’s Gin na první pohled. Možná vás překvapí, že tento destilát vyrábí společnost William Grant & Sons, která je známá spíše jako palírna skotské whisky. Hendrick’s je skotský gin, který se vyrábí z různých rostlin a bylin. Později je do ginu přidaná esence z růží a salátových okurek. Tyto dvě ingredience jsou ty, o kterých si myslím, že dělají Hendrick’s jedinečným. Není to tedy jen o čistém jalovci, který je ale v ginu cítit na první přivonění.

V chuti a vůni Hendrick’s najdete klasicky jalovec, ale také překvapivé množství citrusových tónů jako pomeranč a limetka. K tomu se přidává jemný nádech růží a tóny výběrových salátových okurek. Jak ho pít? Se sodovkou, tonikem, ale nezapomeňte ho ozdobit plátkem okurky.

Tanqueray Gin

Tanqueray Gin je tradiční suchý London Dry gin, který je údajně nejoblíbenějším ginem barmanů na celém světě a údajně je to 6. nejprodávanější gin na světě. Zajímaví je, že tento gin má dvě verze – evropskou a americkou. Ta americká je silnější (47,3 % ABV) a ta naše evropská má 43,1 % ABV. Silnější je podle mě daleko lepší pro míchané nápoje, ale co naděláme.

Tanqueray se od ostatních liší tím, že rostliny jsou přímo destilované na místo toho, aby se nějakou dobu macerovaly. Další rozdíl je v tom, že po destilaci neředí neutrálním lihem. Ve vůni i v chuti převažuje jalovec s mírnými tóny citrusů. Ty tam možná ani neucítíte, pokud nemáte trénované chuťové pohárky. V závěru je pěkně cítit koriandr. Bylinně-kořeněný profil se také v chuti nezapře. K Tanqueray Gin se nejvíc hodí lehký tonik a plátek citronu.

Martin Miller’s

Martin Miller’s gin je destilovaný v klasických destilačních hrncích v anglické Langley’s Distillery a pak je odeslaný na Island, kde se míchá s jedinečnou islandskou pramenitou vodou. V chuti je cítit jalovec, citrusová kůra, korieand, lékořice a muškátový oříšek. Někdo tvrdí, že v Martin Miller’s cítí i skořici, ale já ji v chuti nikdy nenašel. Hodně zdrojů také tvrdí, že je do ginu přidaná okurková esence a je fakt, že typická okurková tam je náznakem cítit. Nicméně oficiální zdroje o tom nevydaly ani řádku informací. Asi to bude jedna z tajných přísad.

Bombay Sapphire

Bombay Sapphire gin byl u většiny lidí tím prvním pomyslným krůčkem do světa ginů. Už jim kvůli tomu, že jim ukázal, že gin není pouze o jalovci, ale že je to daleko složitější pití. Tahle značka je druhá nejprodávanější na světě. A není divu. Je levný, dobrý i kvalitní.

A jak chutná? Celému spektru chutí dominuje kyselý citron a také spousta alkoholu se společností jalovce. Chuť je taková trochu olejovitá a hustá. Z počátku působí gin docela neutrálně, ale když ho máte plnou pusu, tak ucítíte pikantní citron s květinovými tóny.

Beefeater Gin

Historie Beefeater London Dry Gin sahá do 60. let 19. století. Je to prostě britská klasika, která se vyrábí tradiční metodou macerování, při které se extrahují chutě a oleje, včetně pomerančové chutě a citronové kůry. Beefeater je ikonický gin z jehož nezískáte bůh ví jaký pocit. V chuti je cítit těžký, ale příjemně aromatický jalovec s vyváženými citrusovými tóny, pomeranči a koriandrem.

Beefeater se nejčastěji používá asi pro přípravu Martini, ale v nás je známější jako přísada do toniku s plátkem citronu. Já osobně ho mám nejraději mírně podchlazený, kdy ho rád míchám s tonikem a popíjím jako nenáročné, ale dobré pití.

Žufánek gin

Gin Žufánek OMG je suchý gin, který by se rád zařadil mezi světovou špičku. Nicméně prosadit se mezi velkou a slavnější konkurencí není vůbec jednoduché. Faktem ale je, že jde o dost dobrý gin, který tvoří 16 vybraných bylin a koření. V chuti je cítit tradiční jalovec, ale překvapivý je jemný náznak levandule nebo meduňky. Při výrobě se údajně používá také výtažek ze stromu lípy srdčité. Chuťově jde určitě o dobrý zážitek a tímto ginem nemůžete nic zkazit. Pokud patříte mezi fandy ginu, tak už jsem OMG nebo jiný limitovaný gin této společnosti ochutnali. Jestli ne, tak ho určitě zkuste.

A jak Žufánka pít? Protože je chuť poměrně dobře vyvážená, tak bych se nebál doporučit ho pít jen tak, s ledem a nebo s tonikem a plátkem citronu.

Jak pít gin?

Gin pijte s rozdrceným ledem a plátkem citronu, limetky nebo šťavnatého grepu. Pozor ale na to, abyste citrusy nezatloukli chuťový charakter ginu. Komplexnost chutí nejlépe vynikne v drceném ledu. Gin se často používá pro míchané nápoje. Asi každý člověk zná gin a tonik, což je jednoduchý a míchaný nápoj, se kterým si chutě ginu určitě vychutnáte. Míchaný nápoj ozdobte plátkem okurky nebo nějakého citrusu.

Gin a tonic

Tohle je nejznámější koktejl z ginu. Podle nejznámějšího receptu vám na přípravu ginu s tonikem bude stačit toto:

  • 4cl ginu
  • 8-10 cl toniku (podle chuti) doporučuji Thomas Henry Tonic Water
  • plátek salátové okurky na ozdobu

Postup přípravy koktejlu je jednoduchý. Vysokou sklenici naplňte celou ledem, přidejte gin a pak pomalu přes lžičku nalejte tonik. Nakonec vložte plátek okurky a je hotovo.

Jaké jsou typy ginu?

Gin má 4 typy, ale tahle otázka vás pravděpodobně napadne, až ochutnáte více značek ginů. Pak si asi řeknete, proč to sakra chutná jinak?

Dry gin (London Dry)

Dry gin neboli London Dry Gin je suchý gin, který se vyrábí po celém světě, ale pochází údajně z Anglie, kde je tento typ ginu velice oblíbený. Často se používá pro míchání ginu s tonikem a nebo pro smíchání s vermutem, kdy vám vznikne Martini. Suchý gin má specifickou jalovcovou chuť doplněnou o citrusové tóny.

Genever

Genever je původní typ ginu, kdy se gin vyráběl v Nizozemsku pro lékařské účely. Má robustnější chuť, ve které je také cítit jalovec, ale také hřebíček, muškátový oříšek nebo třeba kmín.

Plymouth

Tento gin je možné vyrobit pouze v anglickém městě Plymouth. Čím je specifický? Velice se podobný London Dry ginu, ale je více sušší a není tolik zemitý. Plymouth gin má obvykle sedm botanických přísad: kardamom, semena koriandru, kořen orrisu, sušené slupky pomeranče, jalovec a kořen Angeliky.

Old Tom

Old Tom je taková horší verze ginu. Proč horší. On pochází z 18. století, kdy si gin vařil každý doma po svém. To někdy samozřejmě utrpělo na kvalitě. Ta byla často strašná. K dochucení se používalo sladidlo a lékořice. V dnešní době nabral typ Old Tom jiný směr a je to samozřejmě dobrý gin, jehož sladkost pochází z lékořice. Nicméně po lékořici tento typ ginu nechutná.