Nejlepší bílý rum

Možná znáte bílý rum a možná ho chcete na mícání nějakého exotického drinku. To je dobrá volba, ale věděli jste, že nejlepší bílé rumy mají jedinečný charakter, aroma a chuť, kvůli kterým si vychutnáte tento čirý a čistý destilát jen tak samotný bez dalších surovin. Podjďte se podívat na kvalitní a dobré bílé rumy.

1. místo

Hampden Estate Rum Fire

hampden rum fire

Vol: 63 %
Doba zrání: 2 a více let
Země: Jamajka
Typ: Melasa
Aroma: Ovoce, květiny, kvas
Chuť: Ovoce, kvas a estery

2. místo

Veritas Hampden And Foursquare

veritas

Vol: 47 %
Doba zrání: 2 a více let
Země: Barbados, Jamajka
Typ: Melasa
Aroma: květiny, estery, káva
Chuť: vanilka a estery

3. místo

Diplomatico Planas bílý rum

diplomatico planas

Vol: 47 %
Doba zrání: 6 let
Země: Venezuela
Typ: Melasa
Aroma: Káva a kokos
Chuť: Hlavně kokos

TOP volba

Mhoba Pot Stilled High Ester

Mhoba Pot Stilled High Ester

Vol: 65,2 %
Doba zrání: 2 a více let
Země: JAR
Typ: Melasa
Aroma: Hnědý cukr, estery
Chuť: Typický bílý rum

Co je bílý rum?

Co je to vlastně bílý rum? Zajímali jste se o to někdy? Bílý rum má průzračnou barvu, protože je to čistý destilát, který se nijak nepřibarvuje, ale také nezískává své zbarvení při zrání v sudu. Rum se vyrábí z cukrové třtiny respektive z melasy, která se vyrábí z cukrové třtiny. Samozřejmě ten proces je trochu složitější. Bílé rumy zpravidla zrají krátkou dobu. Většinou kolem 2 let. Tyto rumy se pak perfektně vyjímají v míchaných koktejlech nebo drincích. Jenže pak jsou zde rumy, které mají poměrně zajímavý charakter. Takový rum se samozřejmě hodí pro míchané nápoje, protože jim dodá navíc své aroma a chuťové vlastnosti. Nicméně jsou také dobré úplně samotné, čisté.

Jak chutná bílý rum?

Kde a z čeho získává bílý rum svoji chuť, když nezraje v sudech. No, není to tak docela pravda. Bílé rumy samozřejmě prochází různými destilačními a výrobními procesy. Většina bílých rumů se nenechává dozrávat v sudech po koňaku a podobně, ale přesto se najdou takové, do kterých je přidaný nějaký „zrající“ rum nebo u víceletých bílých rumů se chuť a aroma získává právě z použitých sudů. Je to zamotané, co? Ale vskutku jednoduché. Vysvětlím vám to. Bílé rumy vznikají i mícháním různých druhů rumů. Tyto rumy nezrály dlouho, takže nemají tmavou barvu, ale chytily aroma a chuťový charakter ze sudu. Bílé rumy se nakonec důkladně filtrují, takže tam dojde k jejich dočištění. No a tyto bílé rumy pak mají kvalitní charakter, chuť a aroma.