Nejlepší slivovice – 4 kvalitní kousky z českých palíren

Přestože za český národní nápoj je považováno především pivo, při návštěvě východní Moravy ho nejeden “pivař” vymění za něco ostřejšího. Oblast Valašska je totiž známá výrobou kvalitní slivovice, kterou zde destilují nejen známé pálenice, ale také drobní regionální výrobci. Ať už jste ve světě dobré slivovice naprostí zelenáči, nebo jen hledáte pálenku, na které si skutečně pochutnáte, pojďte se spolu s námi ponořit do tajů do této oblíbené moravské speciality. V dnešním článku vám přinášíme nejen tipy na skutečně kvalitní kousky, ale také vám poradíme, jak slivovici skladovat a podávat.

Jaká je nejlepší slivovice roku 2022?

1. místo

Žufánek Slivovica

Slivovica Zufanek

Vol: 50 %
Země původu: Česká republika

Verdikt: Slivovica se „zakulatila“, odpočine si ještě 8–12 měsíců v nerezových nádržích. Až potom se lahvuje

2. místo

Vizovická Slivovice Presenta

Vizovicka Slivovice Presenta Jelinek

Vol: 50 %
Země původu: Česká republika

Verdikt: Jednoodrůdový destilát ze švestek odrůdy Presenta vypěstovaných ve vlastním sadu společnosti RUDOLF JELÍNEK ve Vizovicích.

3. místo

Baron Hildprandt Slivovice

Baron Hildprandt Slivovice

Vol: 50 %
Země původu: Česká republika

Verdikt: Díky trojnásobné destilaci a následnému ročnímu zrání je slivovice Baron Hildprandt ultrajemná a čistá, s výraznou ovocnou chutí i vůní.

Když nevíte co 🙂

Degustační kalendář slivovice

Slivovice Degustacni Sada

Vol: 50 %
Země původu: Česká republika

Verdikt: 24 okének, v nich 24 0,02l lahviček a v nich 24 vzorků skvělé pálenky z vizovických švestek. 

Co je slivovice?

Jak asi napovídá název, slivovice, v moravském nářečí také slivovica, je alkoholický nápoj destilovaný ze švestek. Přestože je slivovice považována za typicky český alkohol, narazit na ni můžeme také například v sousedním Slovensku a Polsku či na Balkáně, kde se se slivovicí setkáme pod názvem Rikaje. Pokud však chcete ochutnat skutečně výbornou pálenku, stačí zamířit do východomoravské oblasti Valašska a Slovácka. 

Nejlepší slivovice na trhu

Slivovice se u nás těší velké oblibě nejen díky své příjemné ovocné chuti, ale také jako takový “všelék” na nejrůznější neduhy. Ať už na léčivé schopnosti tekutých švestek věříte, nebo nebo si panáčka slivovice raději dopřáváte jen na chuť, máme pro vás tipy na ty nejlepší slivovice na trhu, které rozhodně stojí za okoštování.

Slivovica Žufánek

Slivovice Žufánek s 50% obsahem alkoholu sází především na kvalitní suroviny. Je vyrobena z hned osmi odrůd švestek, které pocházejí z jejich vlastních ovocných sadů v těsném sousedství samotné palírny v Boršicích u Blatnice. Každá z osmi odrůd je samostatně vypálena a následně ve správném poměru smíchána s ostatními. 

Slivovica Žufánek 50%

Slivovica Zufanek

Slivovica Žufánek z dubového sudu 45%

Slivovica Zufanek Z Duboveho Sudu

Aby však slivovice nabídla krásně kulatou chuť, před lahvováním si ještě osm až dvanáct měsíců poleží v nerezových nádržích. Výsledkem je kvalitní slivovice s vyváženou chutí a bez obsahu jakýchkoliv chemických příměsí, konzervantů, aromat či dochucovadel, na které si opravdu pochutnáte.

Vizovická slivovice Presenta 2018

Rudolf Jelínek, který stojí za touto výbornou vizovickou pálenkou, patří bezpochyby k nejznámějším producentům slivovice u nás. V tomto případě se jedná o jednodruhový destilát pálený ze švestek odrůdy Presenta, které si palírna pěstuje ve vlastním sadu. Tato limitovaná edice z roku 2018 se díky mimořádně teplému létu a rekordní sklizni může pochlubit 50% slivovicí s bohatou vůni a plnou chutí. 

Vizovicka Slivovice Presenta Jelinek

Jednoodrůdový destilát ze švestek odrůdy Presenta vypěstovaných ve vlastním sadu společnosti RUDOLF JELÍNEK ve Vizovicích.

A pokud vám tato vizovická slivovice skutečně zachutná, neváhejte a pořiďte si pár lahví do zásoby – jelikož se jedná o limitovanou sérii, vyrobeno bylo pouze 5018 kusů, které jsou navíc opatřeny ručně psaným pořadovým číslem. 

Slivovice Pálenice Zubří 

Kvalitní slivovici však nenajdeme pouze ve Vizovicích. Důkazem toho je slivovice z dílny Pálenice Zubří, která je vyráběna v samém srdci Valašska. I v tomto případě si pálenice sama pěstuje použité ovoce, případně produkci doplňuje švestkami od ověřených lokálních dodavatelů. Destiláty této palírny se tak mohou pochlubit nejen poctivou českou výrobou, ale také šetrným zpracováním.

Slivovice Palenice Zubri

Výroba pálenky má v tomto regionu dlouhou tradici. Ovoce pro výrobu pálenky musí být té nejvyšší kvality, firma si pěstuje ovoce vlastní, nebo využívá produkce stálých dodavatelů.

V lahvi najdeme v poměru 1:1 destiláty ze dvou různých odrůd, a to švestek Stanley a švestek Duranice, které patří k nejoblíbenějším odrůdám pro výrobu kvalitní valašské slivovice.

Sejvovice Warhorse

Sejvovice Slivovice Warhorse

Když se spojí Dan Vávra a Martin Žufánek je jasné, že vznikne něco speciálního. S pomocí rulíku zlomocného a paličského umu byla vydestilována Sejvovice, které snad i života ochrániti dokáže.

Pokud patříte mezi nadšené hráče české počítačové hry Kingdome Come: Deliverance, pojem Sejvovice vám pravděpodobně nebude právě cizí. Zatímco v herní sféře se jedná o léčivý nápoj ze směsi vína, kopřiv a rulíku zlomocného, v případě jmenovkyně tohoto slavného nápoje se otravy rulíkem bát nemusíte. Jedná se totiž o třikrát destilovanou pálenku ze zlínských švestek, která vznikla v rámci spolupráce videoherního mága Dana Vávry a Martina Žufánka. Sejvovice tak potěší nejen herní fandy, ale také milovníky kvalitní slivovice.

Slivovice Baron Hildprandt 

Baron Hildprandt Slivovice

Na zámku Blatná vznikla tahle luxusní slivovice s 50% obsahem alkoholu. Výběrové jihočeské švestky, blatenská voda z vlastní studny a poctivá ruční práce, to je recept mistra destilatéra Václava Šitnera. Díky trojnásobné destilaci a následnému ročnímu zrání je slivovice Baron Hildprandt ultrajemná a čistá, s výraznou ovocnou chutí i vůní. Ochutnejte švestky s aristokratickým rodokmenem.

Kvalitní slivovice není záležitostí pouze východní Moravy, ale například také jižních Čech. Ochutnejte slivovici, která vzniká v krásném prostředí jihočeského zámku Blatná podle receptu destiléra Václava Šitnera. Kvalitu slivovice zaručují nejen zralé výběrové švestky a blatenská voda z vlastní studny, ale také trojnásobná destilace a roční zrání před samotným stáčením do lahví. Pálenka Baron Hildprandt s padesáti procentním obsahem alkoholu zaujme všechny milovníky spíše sušší slivovice bez přemíry sladkosti.

Slivovice Galli

Náš další tip na skutečně chutnou slivovici nás zavede na druhý konec republiky, kde byste možná kvalitní slivovici příliš nečekali, a to do Ústeckého kraje. Palírna Galli je rodinným podnikem v oblasti Lužických hor a v jejím repertoáru bychom našli opravdu rozličné druhy destilátů. Jedno však mají společné – vysokou kvalitu bez zbytečných dochucovadel, barviv, aromat a konzervantů. 

Slivovice Galli

Ovocný destilát vyráběný trojstupňovou destilací. Slivovice je kvašená bez pecek pro získání jemné chuti a vůně.

To platí i o padesátiprocentní, třikrát destilované slivovici z jejich výroby, která se může pochlubit netradičním metodou kvašení bez pecek. Díky tomu se můžete u výsledného destilátu těšit na opravdu jemnou chuť a vůni.

Slivovice Kosher Silver

Slivovice Kosher Silver

Tato slivovice je vyráběna třístupňovou destilací z dobře vyzrálých švestek s jemnou chutí po mandlích. Díky certifikátu „Kosher for Passover“ (Passover, neboli Pesach, jeden z největších židovských svátků) podléhá těm nejpřísnějším kontrolám, které spočívají například v neohlášených návštěvách zástupců americké Orthodox Union ve Vizovicích.

Asi žádného milovníka slivovice nepřekvapí, že se na našem žebříčku znovu objevuje slivovice z palírny Rudolfa Jelínka. Tato třístupňově destilovaná pálenka vzhledem k certifikátu Kosher fo Passover (v překladu košer pro Pesach) podléhá přísným kontrolám, které zaručují maximální kvalitu. Pro její výrobu byly použity ručně sbírané švestky a výsledný destilát zraje v rabínem zapečetěných tancích. Těšit se můžete na jemné mandlové aroma a lehkou, ovocnou chuť.

Fassbind Vieille Prune

Fassbind Vieille Prune

Unikátní slivovice vyráběná podle lety prověřeného domácího receptu švýcarských mistrů. Pomalu destilovaná lahůdka dlouhých 10-18 měsíců zraje v dubových sudech, aby se poté důkladně vykoupala v dřevěných kádích ve společnosti přírodních výtažků a sušených švestek.

Zavítejte při koštování slivovice i do země, která patří z hlediska výroby pálenky mezi méně známé – Švýcarska. Slivovice Fassbind je vyrobena podle receptu švýcarských mistrů ze skutečně kvalitních odrůd švestek. Pálenka je nejprve pomalu destilována a následně deset až osmnáct měsíců zraje spolu s přírodními výtažky a sušenými švestkami v dřevěných kádích. Díky netradiční metodě zrání získává jedinečně nasládlou, jemnou a plnou chuť, kterou doprovází nezaměnitelné aroma zralých švýcarských švestek. 

Pomyslnou “švestičkou” na dortu je stylová lahev z ušlechtilého skla, díky kterému se z této švýcarské pálenky se 40% obsahem alkoholu může stát skvělý dárek. 

Tříletá slivovice R. Jelínek

Slivovice Jelinek 3leta

Jelínkova slivovice je klasika nejklasičtější. Známější láhev asi nenajdete, však se v palírně vyrábí už od 19. století. Za tu dobu se na výrobním postupu příliš nezměnilo. Z nejlepšího švestkového kvasu se destiluje hned třikrát pro dokonalou jemnost, pecky, které zůstávají v kvasu, se zase postarají o typické třisloviny.

Pokud chcete vsadit na skutečnou klasiku, sáhněte po tříleté slivovici z palírny Rudolfa Jelínka. Tato 45% pálenka se může pochlubit opravdu dlouhou historií, která se začala psát už v devatenáctém století. Je třikrát destilovaná ze švestkového kvasu s obsahem pecek, které nápoji dodávají třísloviny dodávající pálence lehce nahořklou chuť. Výsledný destilát si před stáčením do lahví celé tři roky odpočine, díky čemuž se rozvine aroma i chuť švestek. Jedná se o dlouholetou klasicku, se kterou krok vedle rozhodně neuděláte, ať už se slivovicí teprve začínáte, či dokážete ocenit opravdu kvalitní kousek.

Degustační adventní kalendář Rudolf Jelínek

Chtěli byste si stylově zkrátit čekání na Vánoce či jen najít slivovici značky Rudolf Jelínek, která vám opravdu zachutná? Pak vyzkoušejte degustační adventní kalendář této značky, ve kterém se skrývá hned dvacet čtyři vzorků skvělé pálenky. 

Slivovice Degustacni Sada

Tahle vcelku nenápadná bedýnka je svatý grál milovníků slivovice. 24 okének, v nich 24 0,02l lahviček a v nich 24 vzorků skvělé pálenky z vizovických švestek. Většina z nich ještě nikdy nebyla lahvovaná a vy tak máte jedinečnou příležitost jako první porovnat jednotlivé odrůdy a ročníky.

Uvnitř kalendáře na vás čeká dvacet bílých slivovic a čtyři kousky stařené v dubových sudech. Získáte tak jedinečnou příležitost ochutnat a porovnat jednotlivé ročníky a odrůdy. Součástí kalendáře je rovněž degustační sklenička a degustační knížka pro hodnocení vzorků. A pozor, jedná se o skutečně neopakovatelnou příležitost – jelikož jde o limitovanou sérii, kalendářů bylo vyrobeno pouze 2000 kusů.

Historie výroby slivovice

Přestože slivovici většina z nás považuje za tradiční moravský nápoj, první zmínky pocházejí z Bulharska čtrnáctého století. Nejednalo se však o slivici v takové formě, jak ji známe dnes – nejen, že byla označována jako takzvaná rakije, ale také neměla typicky průzračnou barvu, jako spíše jemně nazlátlou. 

Čirou barvu tento nápoj získal až poté, co došlo k migraci balkánských osadníků do oblasti dnešního Valašska. První písemná zmínka z tého oblasti pochází ze sedmnáctého století a asi nebude žádným překvapením, že souvisí s městem Vizovicemi, které dodnes patří mezi hlavní výrobní oblasti moravské slivovice. 

Zatímco dříve byla švestková pálenka destilována ve velkých pálenicích, od roku 1835, kdy došlo k osvobození domácího pálení alkoholu od daně, se výroba slivovice rozšířila i mezi běžné obyvatele. Tato tradice na Moravě vydržela až dodnes – na pálenice bychom tak v oblasti Valašska narazili v téměř každém městě či větší vesnici.

Jakou by měla mít slivovice alkoholovou sílu?

Nabízí se otázka, jak silná by slivovice vlastně měla být. Setkat se můžeme zpravidla s destiláty o alkoholové síle 40 až 50 %. Rozhodně však neplatí, že čím vyšší obsah alkoholu, tím je pálenka kvalitnější. Z historického hlediska je totiž vysoký obsah alkoholu daný především omezenými možnostmi filtrace vody a obsahem olejových silic. Volba, zda sáhnete po nižším či vyšším obsahu alkoholu, je tak na vás. Obecně se však dá říci, že nižší obsah alkoholu nechává více vyniknou aroma a chuť ovoce. V posledních letech se proto setkáváme s trendem snižovat množství alkoholu, na druhou stranu 45 až 50 % je stále takovým zlatým standardem.

Ukazatelem kvality je tak spíše než alkoholová síla řetízkování a samotná chuť. Kvalitní slivovice by rozhodně neměla být cítit lihem a acetonem (úkapem) a v chuti bychom neměli cítit dokap, tedy nakyslou dochuť.

Jak se vyrábí nejlepší slivovice?

Jak už tomu při destilaci pálenek bývá, základem je především kvalitní a zralé ovoce, které by nemělo být nahnilé ani plesnivé. Při narušování ovoce před kvašením je nutné se vyhnout rozbití pecek, které by jinak nápoji dodaly silně nahořklou pachuť. V druhé řadě je třeba zajistit správný proces kvašení, tedy vhodnou teplotu, ušlechtilé kvasinky či zamezení přístupu vzduchu pomocí kvasné zátky. 

Neméně důležitou součástí výroby kvalitní slivovice je samotné destilační zařízení. To by mělo být měděné a opatřené citlivým řízením teploty. K získání čistého destilátu je potřeba rovněž zkušeného paliče, který dokáže pomocí čichu a chuti správně oddělit tzv. úkap a dokap. 

Pozornost je třeba věnovat i správnému zrání výsledného destilátu. V prvé řadě by mělo dojít k vhodnému odvětrání slivovice, tedy procesu, kdy díky přístupu vzduchu dojde ke zjemnění slivovice. Zároveň se to s odvětráním nesmí přehnat, jinak může dojít k přehnanému odparu alkoholu. 

A jak je to vlastně se stárnutím slivovice? Je na místě říci, že ačkoliv slivovice s každým rokem více vyzrává a zjemňuje se, slivovice starší než deset let ztrácejí své typické ovocné aroma. 

Jak se hodnotí slivovice?

Kvalitní slivovici poznáme jak na základě obsahu alkoholu kolem 45 až 55 %, ale také podle toho, že destilát není nijak zakalený. Chuť by měla příjemně hřát, ne však pálit. Samozřejmě v chuti ani vůni nesmíme cítit líh nebo aceton. 

Ucítit bychom měli naopak vůni a chuť švestek, a to nejen dužiny, ale také pecek. Chuť pecek by však měla být jemná, vyvážená a rozhodně ne svíravá. Při pohledu na složení bychom neměli najít líh ani umělá aromata či dochucovadla a jiné konzervanty.

Jak pít a podávat slivovici?

Slivovici bychom měli v prvé řadě podávat čerstvou, kdy si nejvíce vychutnáme chuť i ovocnou vůni, která se s uplynulým časem vytrácí. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od vína a jiných slabších destilátů slivovici neusrkáváme, ale pijeme rychle, je vhodné ji podávat v klasických panácích. Vypít ji můžete “na ex” či (v případě, že patříte mezi skutečné fajnšmekry) z malé skleničky se zúženým hrdlem, která napomáhá k rozvoji vůně.

Co se týká teploty pálenky, rozhodně neplatí, že bychom měli slivovici před podáváním chladit. Ideální teplota je kolem dvaceti stupňů, chybu neuděláte ani lehce vyšší teplotou. Při vyšší teplotě totiž dochází k lepšímu rozvoji chutě i vůně pálenky. Aby si slivovice co nejdéle udržela své aroma i chuť, skladovat bychom ji měli v tmavé místnosti s teplotou právě kolem dvaceti stupňů.