Nejlepší skotská whisky

Je skotská whisky nejlepší, kterou můžete běžně koupit? Ochutnal jsem mnoho skotských whisky, takže vám chci doporučit ty nejlepší kousky, které jsem měl čest ochutnat. Jde přitom o whisky, které mají výtečný chuťový a aromatický charakter, ale nezruinují vaši peněženku. Toto je můj výběr nejlepší skotské whisky.

Jaké jsou nejlepší skotské whisky 2023

Bruichladdich Port Charlotte 10y

1. Bruichladdich Port Charlotte 10y

  • Původ: Skotsko, Kraj: Islay
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: Chuť kouře, sherry a slaného mořského vzduchu se sladšími tóny sušenky Custard Cream a citrusů.
  • ABV: 50 %
Lagavulin 16y

2. Lagavulin 16y

  • Původ: Skotsko, Kraj: Islay
  • Doba zrání: 16 let
  • Chuť: Chuť má tendenci se pomalu vyvíjet. Rašelina, sůl, sladkost.
  • ABV: 43 %
Glendronach Cask Strength

3. GlenDronach Cask Strength

  • Původ: Skotsko, Kraj: Island
  • Doba zrání: dle šarže. Nakombinované kousky staré údajně až 40 let
  • Chuť: Lehce oříšková, sušené ovoce, sherry, pepř
  • ABV: 58,6 %

Jardův souhrn

Všechny tyhle 3 skotské jsem pil osobně, takže vám je s dovolením doporučuji. Samozřejmě se o tom můžeme dlouze dohadovat, jestli jsou nejlepší. Nakonec každému chutná něco jiného.

GlenDronach Cask Strength u té jde už o několikátý batch. Ty předchozí batche byly moc povedené a získávaly vysoké hodnocení od všech amatérských i profesionálních degustátorů. Bruichladdich Port Charlotte je prostě klasika. Krásná a voňavá skotská whisky, kterou by měl vyzkoušet každý. Lagavulin 16y je suchá, kouřová whisky. Nebojím se jí nazvat jako skvost z Islay. Kdo jí ochutná, ten si jí zamiluje.

Základní informace o skotské whisky

Je skotská whisky kvalitní?

Většinou ano

Nejlepší skotské

Žebříček

Kde se vzala skotská whisky?

Informací, že se skotská whisky může pochlubit opravdu dlouhou tradicí, vás asi příliš nepřekvapím. První zmínky o výrobě whisky se datují do 15. století, ač k jejímu samotnému pálení mohlo docházet už mnohem dříve. 

Puvod Skotske Whisky

O historické výrobě whisky dnes víme především – jak už to tak bývá – díky daním, které na whisky uvalil skotský parlament a které vedly k bujení černého obchodu s whisky. Naštěstí bylo zdanění whisky v roce 1823 reformováno, což vedlo k rozkvětu mnoha tradičních palíren, které fungují dodnes. Netrvalo dlouho a skotský destilát si naše cestu do celého světa.

Co musí skotská whisky splňovat?

Přestože díky této expanzi dnes whisky můžete zakoupit prakticky v každém koutě světa, nebyli by to hrdí Skotové, kdyby nepovažovali tento destilát za své národní dědictví. Není tak divu, že pro to, aby se alkoholický nápoj mohl nazývat skotskou whisky, musí splnit hned několik zásadních podmínek. 

A jaké to jsou? V prvé řadě musí být vyroben ve Skotsku. Přes to zkrátka nejede vlak. Druhou podmínkou je minimálně tříleté zrání v dubových sudech (opět na území Skotska) a samozřejmě také minimálně 40% obsah alkoholu (okamžitě po destilaci naopak méně než 94,8% alkoholu z důvodu zachování příchutě). 

Pravidla Vyroby Skotske

Přestože tato pravidla patří mezi nejznámější, rozhodně to u nich nekončí. Další podmínkou je například to, že whisky musí být vypálena ze sladového ječmene a být fermentována na základě enzymového systému. A v neposlední nesmí obsahovat nic jiného než samotný destilát, vodu (samozřejmě skotskou) a případně také karamelové barvivo (ač se nepochybně každá destilerie ráda pochlubí tím, že její whisky dobarvovaná není).

Jaký je rozdíl mezi whisky a whiskey?

Než vás seznámím s druhy a výrobou whisky, jednou provždy odpovězme na otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi whisky a whiskey. Ne, nejedná se o překlep, ale záměr – zatímco whisky je destilát pocházející ze Skotska, whiskey je původem z Irska. Obojí je stejný destilát, ale původ slova whiskey je v dávné irské historii.

Tyto dva na pohled velice podobné destiláty se však neliší pouze typografií, ale i metodou výroby. Při výrobě irské whiskey se například nepoužívá sušení sladu kouřem, díky čemuž v něm budete tóny rašeliny a kouřovitost hledat opravdu marně. Liší se také počtem destilací – zatímco skotská whisky se destiluje dvakrát, irská whisky musí být destilována hned třikrát. Jednu destilaci navíc si kompenzuje kratší minimální dobou staření, tedy dva roky (ačkoliv i u irské whisky platí, že delší zrání v sudu dodává nápoji komplexní chuť).

Druhy skotské whisky

Druhy Skotske Whisky

Nechme však irskou whiskey Irům a pojďme se podívat na jednotlivé druhy skotské whisky. Setkat se můžeme se dvěma hlavními druhy, a to jednosladovou (single malt) a míchanou (blended) whisky. Zatímco jednosladová whisky pochází pouze z ječmenného sladu a vždy pouze z jedné jediné palírny, míchaná whisky je směsí více jednotlivých whisky. Obecně však převládá názor, že jednosladové whisky jsou kvalitnější a chuťově zajímavější. Vhodnou volbou jsou také v případě, že hledáte nějakou tu investiční láhev alkoholu. Asi ani nemusím dodávat, že single malt whisky jsou také o něco dražší než blended whisky.

Tradiční oblasti výroby whisky

Kromě druhu whisky je poměrně zásadním ukazatelem také oblast, ve které se destilát vyrábí. Ve Skotsku je hned několik tradičních oblastí, které se mohou lehce lišit postupy výroby, a tedy i chuťovým profilem výsledné whisky z daného regionu. Mezi ty patří Speyside, Islay, Lowlands, Highlands, Campbeltown a Islands. A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

  • Speyside – květinové, medové a ovocné tóny, výrazná jemnost.
  • Islay – tóny rašeliny, soli, jódu a kouře.
  • Lowlands – lehká whisky s tóny trávy.
  • Highlands – plná, kořeněná chuť, tóny medu, ovoce a kouře.
  • Campbeltown – tóny soli a výrazné nakouření.
  • Islands – tóny soli, citrusů, medu.

Výroba skotské whisky

V prvé řadě je třeba říci, že výrobní postup se u jednosladové a míchané whisky lehce liší. Výroba whisky začíná už u samotné základní suroviny, kterou je v případě single malt sladový ječmen. Ten po namočení do vody vzklíčí, díky čemuž dojde k nastartování enzymatických procesů a rozštěpení složitých cukrů na jednoduché. Následně se usuší a upraží (v případě nakouřených whisky – například z oblasti Islay – se k sušení používá kouř z rašeliny). Pak přichází na řadu fermentace, během které vzniká alkohol etanol, a dvojí destilace v měděných kotlích. 

Jakmile je destilát hotový (v této fázi má kolem 70 % alkoholu), je uložen do dubových sudů, zpravidla vypálených a po bourbonu nebo sherry. Jak již bylo řečeno, whisky si musí v sudech poležet alespoň tři roky. Významný vliv na proces zrání má také specifické prostředí Skotska s vysokou vlhkostí vzduchu. 

Nejoblíbenější skotské whisky

Vzhledem k množství palíren, které bychom na území Skotska našli, z nichž některé se pyšní opravdu dlouhou tradicí, nemusí být snadné určit tu nejlepší. Zkrátka a dobře, každému chutná něco trochu jiného, a zatímco já nedám dopustit na výrazně rašelinovou whisky z oblasti Islay, na někoho může být její kouřovitost trochu moc. Před nákupem whisky, na kterou jste narazili v nějakém srovnání či žebříčku, si proto nezapomeňte pročíst její chuťový profil a recenze.

Přestože výběr whisky je do značné míry individuální, vyzvednu alespoň několik opravdu prvotřídních palíren, jejichž whisky jsou prakticky vždy sázkou na jistotu. Krok vedle neuděláte například s whisky značky Ardbeg, Laphroig a Glenfiddich. 

Jak se pije whisky?

Pokud nepatříte mezi velké znalce whisky, nejspíš si její konzumaci díky jejímu vyobrazení ve filmech spojujete s kostkami ledu. Pravdou však je, že nejlépe si její chuť vychutnáte při pokojové teplotě. Pokud na vás bude whisky příliš silná, můžete ji naředit pár kapkami vody, opět však platí, že by voda měla mít pokojovou teplotu.

Jak Pit Skotskou

Co se týká sklenice, sáhnout samozřejmě můžete po typických válcovitých skleničkách s tlustým dnem, ale je namístě dodat, že pravé sklenice na whisky mají nožičku a lehce se zužují. Právě jejich specifický tvar totiž umožní dokonalé uvolnění všech tónů a vůní. A na závěr nezbývá než dodat, že whisky do sebe rozhodně nekopeme jako panáka – pokud si nedokážete whisky vychutnat a hezky ji poválet po jazyku, je pořízení kvalitního kousku opravdu zbytečnou investicí. 

Další whisky: Nejlepší whisky, irská whiskey, japonská whisky

Recenze skotské whisky

Ardbeg Wee Beastie Cover

Ardbeg Wee Beastie – recenze 5 leté skotské

Když přijde na skotskou whisky, Ardbeg rozhodně není žádným nováčkem na trhu. Tato skotská palírna s více než 200 let dlouhou tradicí, která patří mezi nejpopulárnější značky skotské whisky, je známá především svými staršími kousky,…

Laphroaig Px Cask Triple Matured Recenze

RECENZE: Laphroaig PX Cask – příjemně nasládlá rašelina

Pokud nedáte dopustit na výbornou kouřovou whisky, Laphroaig vám asi představovat nemusím. Právě výrazná kouřovitost a medicínská chuť jódu je poznávacím znamením prakticky všech kousků z dílny této skotské palírny. Přestože v nabídce destilerie bychom Laphroaig nalezli…

Isle Of Jura 10 Recenze

RECENZE: Isle of Jura 10y

Pokud patříte mezi milovníky literární klasiky, název Jura vám možná něco říká – jedná se o ostrov ve skotském souostroví Vnitřní Hebridy, na kterém George Orwell napsal své neznámější dílo, 1984. Jeho hlavním důvodem…