Domů » Nejlepší whisky jaké v ČR koupíte za pár korun » Jakou nejlepší skotskou si můžete koupit

Jakou nejlepší skotskou si můžete koupit

Je skotská whisky nejlepší, kterou můžete běžně koupit? Ochutnal jsem mnoho skotských whisky, takže vám chci doporučit ty nejlepší kousky, které jsem měl čest ochutnat. Jde přitom o whisky, které mají výtečný chuťový a aromatický charakter, ale nezruinují vaši peněženku. Toto je můj výběr nejlepší skotské whisky.

Jaké jsou nejlepší skotské whisky 2024

Bruichladdich Port Charlotte 10y

1. Bruichladdich Port Charlotte 10y

  • Původ: Skotsko, Kraj: Islay
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: Chuť kouře, sherry a slaného mořského vzduchu se sladšími tóny sušenky Custard Cream a citrusů.
  • ABV: 50 %
Lagavulin 16y

2. Lagavulin 16y

  • Původ: Skotsko, Kraj: Islay
  • Doba zrání: 16 let
  • Chuť: Chuť má tendenci se pomalu vyvíjet. Rašelina, sůl, sladkost.
  • ABV: 43 %
Glendronach Cask Strength

3. GlenDronach Cask Strength

  • Původ: Skotsko, Kraj: Island
  • Doba zrání: dle šarže. Nakombinované kousky staré údajně až 40 let
  • Chuť: Lehce oříšková, sušené ovoce, sherry, pepř
  • ABV: 58,6 %

Jardův souhrn

Všechny tyhle 3 skotské jsem pil osobně, takže vám je s dovolením doporučuji. Samozřejmě se o tom můžeme dlouze dohadovat, jestli jsou nejlepší. Nakonec každému chutná něco jiného.

GlenDronach Cask Strength u té jde už o několikátý batch. Ty předchozí batche byly moc povedené a získávaly vysoké hodnocení od všech amatérských i profesionálních degustátorů. Bruichladdich Port Charlotte je prostě klasika. Krásná a voňavá skotská whisky, kterou by měl vyzkoušet každý. Lagavulin 16y je suchá, kouřová whisky. Nebojím se jí nazvat jako skvost z Islay. Kdo jí ochutná, ten si jí zamiluje.

Základní informace o skotské whisky

Je skotská whisky kvalitní?

Většinou ano

Nejlepší skotské

Žebříček

Kde se vzala skotská whisky?

Informací, že se skotská whisky může pochlubit opravdu dlouhou tradicí, vás asi příliš nepřekvapím. První zmínky o výrobě whisky se datují do 15. století, ač k jejímu samotnému pálení mohlo docházet už mnohem dříve. 

Puvod Skotske Whisky

O historické výrobě whisky dnes víme především – jak už to tak bývá – díky daním, které na whisky uvalil skotský parlament a které vedly k bujení černého obchodu s whisky. Naštěstí bylo zdanění whisky v roce 1823 reformováno, což vedlo k rozkvětu mnoha tradičních palíren, které fungují dodnes. Netrvalo dlouho a skotský destilát si naše cestu do celého světa.

Co musí skotská whisky splňovat?

Přestože díky této expanzi dnes whisky můžete zakoupit prakticky v každém koutě světa, nebyli by to hrdí Skotové, kdyby nepovažovali tento destilát za své národní dědictví. Není tak divu, že pro to, aby se alkoholický nápoj mohl nazývat skotskou whisky, musí splnit hned několik zásadních podmínek. 

A jaké to jsou? V prvé řadě musí být vyroben ve Skotsku. Přes to zkrátka nejede vlak. Druhou podmínkou je minimálně tříleté zrání v dubových sudech (opět na území Skotska) a samozřejmě také minimálně 40% obsah alkoholu (okamžitě po destilaci naopak méně než 94,8% alkoholu z důvodu zachování příchutě). 

Pravidla Vyroby Skotske

Přestože tato pravidla patří mezi nejznámější, rozhodně to u nich nekončí. Další podmínkou je například to, že whisky musí být vypálena ze sladového ječmene a být fermentována na základě enzymového systému. A v neposlední nesmí obsahovat nic jiného než samotný destilát, vodu (samozřejmě skotskou) a případně také karamelové barvivo (ač se nepochybně každá destilerie ráda pochlubí tím, že její whisky dobarvovaná není).

Jaký je rozdíl mezi whisky a whiskey?

Než vás seznámím s druhy a výrobou whisky, jednou provždy odpovězme na otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi whisky a whiskey. Ne, nejedná se o překlep, ale záměr – zatímco whisky je destilát pocházející ze Skotska, whiskey je původem z Irska. Obojí je stejný destilát, ale původ slova whiskey je v dávné irské historii.

Tyto dva na pohled velice podobné destiláty se však neliší pouze typografií, ale i metodou výroby. Při výrobě irské whiskey se například nepoužívá sušení sladu kouřem, díky čemuž v něm budete tóny rašeliny a kouřovitost hledat opravdu marně. Liší se také počtem destilací – zatímco skotská whisky se destiluje dvakrát, irská whisky musí být destilována hned třikrát. Jednu destilaci navíc si kompenzuje kratší minimální dobou staření, tedy dva roky (ačkoliv i u irské whisky platí, že delší zrání v sudu dodává nápoji komplexní chuť).

Druhy skotské whisky

Druhy Skotske Whisky

Nechme však irskou whiskey Irům a pojďme se podívat na jednotlivé druhy skotské whisky. Setkat se můžeme se dvěma hlavními druhy, a to jednosladovou (single malt) a míchanou (blended) whisky. Zatímco jednosladová whisky pochází pouze z ječmenného sladu a vždy pouze z jedné jediné palírny, míchaná whisky je směsí více jednotlivých whisky. Obecně však převládá názor, že jednosladové whisky jsou kvalitnější a chuťově zajímavější. Vhodnou volbou jsou také v případě, že hledáte nějakou tu investiční láhev alkoholu. Asi ani nemusím dodávat, že single malt whisky jsou také o něco dražší než blended whisky.

Tradiční oblasti výroby whisky

Kromě druhu whisky je poměrně zásadním ukazatelem také oblast, ve které se destilát vyrábí. Ve Skotsku je hned několik tradičních oblastí, které se mohou lehce lišit postupy výroby, a tedy i chuťovým profilem výsledné whisky z daného regionu. Mezi ty patří Speyside, Islay, Lowlands, Highlands, Campbeltown a Islands. A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

  • Speyside – květinové, medové a ovocné tóny, výrazná jemnost.
  • Islay – tóny rašeliny, soli, jódu a kouře.
  • Lowlands – lehká whisky s tóny trávy.
  • Highlands – plná, kořeněná chuť, tóny medu, ovoce a kouře.
  • Campbeltown – tóny soli a výrazné nakouření.
  • Islands – tóny soli, citrusů, medu.

Výroba skotské whisky

V prvé řadě je třeba říci, že výrobní postup se u jednosladové a míchané whisky lehce liší. Výroba whisky začíná už u samotné základní suroviny, kterou je v případě single malt sladový ječmen. Ten po namočení do vody vzklíčí, díky čemuž dojde k nastartování enzymatických procesů a rozštěpení složitých cukrů na jednoduché. Následně se usuší a upraží (v případě nakouřených whisky – například z oblasti Islay – se k sušení používá kouř z rašeliny). Pak přichází na řadu fermentace, během které vzniká alkohol etanol, a dvojí destilace v měděných kotlích. 

Jakmile je destilát hotový (v této fázi má kolem 70 % alkoholu), je uložen do dubových sudů, zpravidla vypálených a po bourbonu nebo sherry. Jak již bylo řečeno, whisky si musí v sudech poležet alespoň tři roky. Významný vliv na proces zrání má také specifické prostředí Skotska s vysokou vlhkostí vzduchu. 

Nejoblíbenější skotské whisky

Vzhledem k množství palíren, které bychom na území Skotska našli, z nichž některé se pyšní opravdu dlouhou tradicí, nemusí být snadné určit tu nejlepší. Zkrátka a dobře, každému chutná něco trochu jiného, a zatímco já nedám dopustit na výrazně rašelinovou whisky z oblasti Islay, na někoho může být její kouřovitost trochu moc. Před nákupem whisky, na kterou jste narazili v nějakém srovnání či žebříčku, si proto nezapomeňte pročíst její chuťový profil a recenze.

Přestože výběr whisky je do značné míry individuální, vyzvednu alespoň několik opravdu prvotřídních palíren, jejichž whisky jsou prakticky vždy sázkou na jistotu. Krok vedle neuděláte například s whisky značky Ardbeg, Laphroig a Glenfiddich. 

Jak se pije whisky?

Pokud nepatříte mezi velké znalce whisky, nejspíš si její konzumaci díky jejímu vyobrazení ve filmech spojujete s kostkami ledu. Pravdou však je, že nejlépe si její chuť vychutnáte při pokojové teplotě. Pokud na vás bude whisky příliš silná, můžete ji naředit pár kapkami vody, opět však platí, že by voda měla mít pokojovou teplotu.

Jak Pit Skotskou

Co se týká sklenice, sáhnout samozřejmě můžete po typických válcovitých skleničkách s tlustým dnem, ale je namístě dodat, že pravé sklenice na whisky mají nožičku a lehce se zužují. Právě jejich specifický tvar totiž umožní dokonalé uvolnění všech tónů a vůní. A na závěr nezbývá než dodat, že whisky do sebe rozhodně nekopeme jako panáka – pokud si nedokážete whisky vychutnat a hezky ji poválet po jazyku, je pořízení kvalitního kousku opravdu zbytečnou investicí. 

Další whisky: Nejlepší whisky, irská whiskey, japonská whisky

Recenze skotské whisky

Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Finish

Recenze Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Finish

Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Finish je single malt scotch whisky, která zaujme svým dozráváním ve speciálních Pedro Ximenez sherry sudech. Tato metoda dozrávání dává whisky jedinečný charakter, který reflektuje jak tradiční scotch whisky, tak…

Recenze Glen Moray Elgin Classic Sherry Cask Finish

Recenze Glen Moray Elgin Classic Sherry Cask Finish

Glen Moray Elgin Classic Sherry Cask Finish je single malt scotch whisky, která je součástí řady Elgin Classic od destilérky Glen Moray, umístěné v regionu Speyside ve Skotsku. Tato konkrétní whisky je zajímavá tím,…

Recenze Finlaggan Eilean Mor

Recenze Finlaggan Eilean Mor

Finlaggan Eilean Mor je single malt scotch whisky, která pochází z oblasti Islay, známé pro své výrazně kouřové a rašelinové whiskies. Tato konkrétní whisky je pojmenována po malém ostrůvku Eilean Mor, který se nachází…

Recenze Penderyn Gold Sherrywood

Recenze Penderyn Sherrywood Gold

Penderyn Sherrywood Gold je velšská single malt whisky, která je součástí rozmanité a zajímavé řady Penderyn. Tato specifická edice se vyznačuje dozráváním ve vybraných sherry sudech, což jí dodává charakteristické nuance, které by mohly…

Recenze Old Pulteney 12y

Recenze Old Pulteney 12y

Old Pulteney 12 je skotská single malt whisky, která pochází z města Wick v oblasti Highlands. Tato whisky je známá svým jedinečným charakterem, který odráží její pobřežní původ. Ve své chuťové profilaci Old Pulteney…

Recenze arran Barrel Reserve

Recenze Arran Barrel Reserve

Arran Barrel Reserve je zajímavou whisky z ostrova Arran, který je známý svým jedinečným přístupem k výrobě whisky. Tato konkrétní edice nabízí poměrně unikátní profil chutí, který může oslovit jak nováčky v oblasti whisky,…