Nejlepší slivovice Žufánek [Jak chutná]

Slivovice Zufanek

Říká se, že domácí pálenky jsou ty nejlepší. Pokud nemáte s „garážovým“ pálením alkoholu žádné zkušenosti, ale chcete si pochutnat na výborné pálence, kterou byste od té domácí téměř nepoznali, sázkou na jistotu bývají zpravidla pálenky české společnosti Žufánek. V dnešní recenzi se proto hezky zblízka podíváme na dvě slivovice z jejich výroby, a to zlatou slivovici s 45% obsahem alkoholu a tradiční slivovici s 50% obsahem alkoholu. Dostojí očekávání a jaké chutě nabídnou?

Slivovica Žufánek 50 %

Pokud nedáte dopustit na klasickou slivovici, pak rozhodně nepohrdnete 50% alternativou. I tato slivovice je vyráběna v pouze limitovaném množství. Tajemství výborné a vyvážené chuti spočívá především ve skutečnosti, že je tato pálenka vyráběna pouze z opravdu vyzrálého ovoce, a navíc s pevně stanovenými poměry jednotlivých odrůd. Jak uvádí výrobce, právě díky pečlivému dodržování poměrů odrůd se můžeme těšit na vyváženou a konzistentní chuť u každé lahve z dané šarže.

Slivovica Žufánek 50%

Slivovica Zufanek

Zajímavost:

Veškeré použité ovoce na výrobu Slivovice Žufánek pochází z vlastních sadů v systému ekologického zemědělství, ležících v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Hledáte další tipy na slivovice? Podívejte se na výběr nejlepší slivovice na českém trhu.

Slivovica Žufánek 45 %

Abychom to vzali hezky popořadě, začnu u slivovice s menším obsahem alkoholu. Tou je Žufánek 45 %. Hned na začátek stojí za zmínku, že se nejedná o nijak velkou produkci – každá šarže této limitované edice je vyráběna v objemu pouze 225 litrů. Jak nám napoví pohled na krásnou zlatou barvu destilátu uvnitř lahve, jedná o tzv. zlatou slivovici. Tuto barvu jí dodává především dlouhé zrání v dubových sudech, díky kterému mimo jiné získává také typický koňakový tón. Těšit se však můžete také na zajímavý nádech vanilky a dubového dřeva – daní za netradiční chuť je právě nižší obsah alkoholu. Troufám si však říct, že tento tzv. andělský podíl za tu chuť rozhodně stojí!

Slivovica Žufánek z dubového sudu 45%

Slivovica Zufanek Z Duboveho Sudu

Zajímavost:

Stařená slivovice bývá často označována jako „zlatá“ a představuje zlatý hřeb každého výrobce slivovice. Dubový sud předá svým vypálením do slivovice vanilkové a dřevité tóny, ale na oplátku si vezme svoji daň v podobě nemalého dílu vzácné slivovice, která se přes něj odpaří (takzvaný andělský podíl).

Za zmínku stojí také skutečnost, že jednotlivé odrůdy švestek Žufánek nedestiluje dohromady. Každá odrůda je kvasena i destilována zvlášť, následně dojde k jejich smíchání v přesně daných poměrech. Na závěr si slivovice poleží osm až dvanáct měsíců v nerezových nádržích. Pokud si však chcete tuto výbornou slivku opravdu vychutnat, nezapomeňte ji skladovat a podávat v rozmezí teplot 10 až 18 stupňů Celsia. Rozhodně ji nedávejte do lednice – došlo by k vysrážení aromatických olejů a ztrátě výborné vyvážené chuti. Tak na zdraví!

O palírně Žufánek

Lihovar Zufanek
Zdroj: Facebook Lihovar Žufánek

Když se řekne slivovice, většina z nás si vybaví právě moravskou palírnu Žufánek. Ta si od svého založení před více než dvaceti lety vysloužila pověst vysoké kvality. Jedním z důvodů, proč patří Žufánek mezi nejoblíbenější výrobce alkoholu, je především fakt, že navzdory velké produkci si zachovává ráz malé rodinné firmy. Nejen, že se na všech procesech výroby podílí celá rodina Žufánků, ale navíc si ve vlastních ovocných sadech pěstují ovoce pro pálení. Díky tomu mají naprostou kontrolu nad výslednou chutí, barvou i vůní alkoholu. Příjemným bonusem je skutečnost, že všechny sady rodiny Žufánků fungují v režimu ekologického zemědělství.

Spojení tradic a moderního designu

Než se zaměřím na samotné slivovice, které jsou předmětem dnešní recenze, nedá mi to a musím se alespoň krátce zastavit u designu lahví. I ty v sobě mají onen nádech domácí výroby – jednoduše si nehrají na nic, co nejsou. Jednoduché lahve z čirého skla doplňuje minimalistická etiketa s typickým logem a všemi potřebnými informacemi.

Podobné příspěvky