Nejlepší Jelínek slivovice – Vizovická slivovice
Jelínek je pro mnoho milovníků dobré pálenky synonymem nejlepší slivovice. Přestože v sortimentu této české palírny najdeme i další ovocné destiláty, právě slivovice je bezpochyby její vlajkovou lodí. V dnešní recenzi se proto podívám na hned dvě slivovice z jejich nabídky, a to klasickou bílou slivovici a odrůdovou Vizovickou slivovici.
Kosher slivovice R. Jelínek
Když se řekne slivovice R. Jelínek, zpravidla si vybavíme bílou slivovici s 50% obsahem alkoholu v charakteristické lahvi se žlutou etiketou. Právě ta patří mezi naprostý základ sortimentu značky R. Jelínek a ve Vizovicích se vyrábí už od 19. století. Myslím, že proto asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o kousek, který rozhodně nezklame.
Slivovice Kosher Silver 5y
Zajímavost:
Jde čirý destilát s vůní, v níž je cítit nasládlé mandlové aroma pecek, které nepřekrývá ovocný charakter. Chuť je díky pětiletému zrání a tradičním postupům jemná, ovocná, lehce odkazující k mandlím díky peckám v kvasu.
Metoda výroby
Klasická bílá slivovice se vyrábí tzv. trojstupňovou destilací vyzrálého švestkového kvasu. Na této metodě stojí za zmínku zejména fakt, že pecky zůstávají po celou dobu kvašení v kvasu – výsledkem je typická chuť tříslovin. Po destilaci je slivovice umístěna ke zrání do kovových tanků za různých teplot.
Barva, vůně a chuť
Typicky čirá pálenka na první přivonění zaujme krásnou ovocnou vůní švestek, kterou doplňuje nasládlé aroma pecek. Podobné dojmy nás čekají i v chuti, které je podle očekávání příjemně jemná a středně aromatická.
Můj tip
Znáte lihovar Žufánek? Víte, že dělají výbornou slivovicu? Dočtete se o ní v článku Slivovice Žufánek.
Odrůdová Vizovická slivovice
Druhou, troufám si říct méně „mainstreamovou“ slivovicí z dílny Rudolfa Jelínka, je tzv. odrůdová Vizovická slivovice. Každoroční výběr odrůdy pro daný ročník má na svědomí Spolek přítel Jelínkovi slivovice, a to během listopadové tradiční zabijačky v areálu palírny Jelínek. Z pěti či šesti vzorků vyberou ten nejlepší, kterého bude v následném roce stočeno na 5000 lahví. V prodeji se na odrůdovou slivovici z Vizovic můžeme těšit vždy dva roky po sklizni.
Vizovická slivovice 50 %
Zajímavost:
Chuť destilátů je každoročně mírně jiná v závislosti na průběhu sezóny, která ovlivňuje výsledně výběr odrůdového destilátu pro lahvování.
Barva, vůně a chuť
Jelikož na odrůdovou slivovici z roku 2021 si musíme ještě rok počkat, dneska se zaměříme na kousek z roku 2020, který byl letos v březnu uveden na trh. Jedná se o odrůdu Stanely, která se může pyšnit prvenstvím jak v rozšíření v rámci moravských sadů a stáří, tak cukernatosti, v rámci které v roce 2020 dosáhla dosavadního maxima. Těšit se tak můžete na jemnou slivovici s nasládlým aroma pecek a ovocnou chutí i vůní. Zkrátka to nejlepší z vizovické sklizně v roce 2020! Na počest tohoto hezky kulatého data bylo vyrobeno přesně 5020 lahví o objemu 0,7 litru, z nichž je každá opatřena pořadovým číslem. A kdo ví, možná ukořistíte právě tu se symbolickou dvacítkou…
Dlouhá tradicí v moderním kabátku
Po důvodu, proč se slivovice Rudolf Jelínek těší dlouholeté oblibě, nemusíme pátrat dlouho – má za sebou totiž opravdu úctyhodnou čtyřistaletou historii. Valašská palírna byla založena už roce 1585 – první písemný doklad o její existenci se nachází v urbáři vizovického panství.
Kromě dlouhé tradice se však R. Jelínek může pochlubit opravdu prvotřídním ovocem, které si od roku 2003 pěstuje ve vlastních sadech. Díky tomu mají stoprocentní kontrolu nad chutí i vůní výsledné pálenky. Zajímavostí však může být fakt, že ovoce pro pálení alkoholu nepochází pouze z Moravy, ale například také z Bulharska či daleké Chile, kde sídlí dceřiné společnosti R. Jelínek. Neméně důležité jsou vedle ovoce také destilační zařízení, konkrétně moderní dvouplášťové měděné kotle Arnold Holstein.
Hledáte další tipy na slivovice? Podívejte se na výběr nejlepší slivovice na českém trhu.