RECENZE: Botanist Dry Gin s chutí skotského Islay

Botanist Dry Gin Recenze

Když se řekne typický skotský destilát, pravděpodobně vás napadne skotská whisky – a nebudete sami. Skotsko však v oblasti alkoholu umí nabídnout mnohem více. Příkladem je gin The Botanist, který vám představím v dnešní recenzi.

Historie ginu The Botanist

Ostrov Islay je od nepaměti spojován s dobrou skotskou whiskey, a stejně tak destilerie Bruichladdich (ta mimochodem vyrábí senzační skotskou Bruichladdich Port Charlotte 10y), ve které se The Botanist vyrábí. Nebude tak asi žádným překvapením, že se tato destilerka může pochlubit poměrně dlouhou historií – ta se začala psát v roce 1881, kdy bratři William a Robert Harveyovi destilerii založili. Vzhledem k dramatickým událostem posledních dvou století však destilerie za dobu své existence několikrát změnila majitele. A když už to v roce 1994 vypadalo, že uzavře své brány nadobro, byla prodána Simonu Couglinovi a Marku Reynierovi, obchodníkům, kteří se až dosud věnovali oblasti, která má k whisky ještě dál než gin – vínu.

A jelikož na ostrově žijí také dva botaničtí experti, netrvalo dlouho a spojili síly. Výsledkem je právě gin The Botanist, který obsahuje na dva tucty bylinek, které dokonale odráží vůni a atmosféru ostrova Islay.

Podrobnosti a hodnocení whisky

Botanist Dry Gin
  • Země: Skotsko
  • Palírna: Botanist, Bruichladdich
  • ABV: 46 %
  • Chuť: jalovec, citrusy, tóny máty, zázvoru a bylinek

Naše hodnocení

96 %

Hodnocení čtenářů

4.9/5 - (10 hlasů)

Jak se gin vyrábí?

Samotná metoda destilace je poměrně složitým a komplikovaným procesem. K výrobě ginu jsou použity nejen místní, ručně sbírané byliny, ale také lokální pramenitá voda. Pomalý destilační proces následně probíhá ve speciálním destilačním kotli. Dalo by se říct, že metoda výroby je hotová alchymie – zatímco některé byliny jsou přidávány hned na začátku destilace, jemnější druhy jsou přidávány až do páry v závěrečné destilaci.

A jak to probíhá? Při destilaci se teplota pomaličku zvyšuje teplota a jsou přidávány aromatičtější (základní) byliny, které se celých dvanáct hodin louhují, čímž destilátu dodávají jeho typickou chuť. Následně je teplota zvýšena do bodu varu a do destilačního zařízení je zavěšen pytel s ostatními bylinami, díky čemuž se do ginu uvolní další látky, které obohatí jeho chuť o další, jemné tóny.

Botanist Gin Ochutnavka

Ingredience aneb nahlédnutí do skotského herbáře

Přestože nepatřím mezi zkušené botaniky ani amatérské zahrádkáře, dlouhý seznam obsažených bylin na mě opravdu udělal dojem. Mezi bylinami, které jsou ručně sbírané na místních kopcích, bažinách i pobřeží, najdeme například:

  • Břízu
  • Heřmánek
  • Jetel
  • Mateřídoušku
  • Svízel
  • Meduňku
  • Mátu
  • Jalovec
  • Bezový květ
  • Pelyněk

Stylová lahev

Záležet si však výrobce nedal pouze při výběru obsažených bylinek, ale také při výběru samotné lahve. Zatímco tvar lahve či etiketa mohou působit poněkud minimalisticky, její tvůrci si vyhráli především s reliéfem ve skle. Při bližším prozkoumání totiž zjistíme, že se jedná o seznam všech obsažených rostlin, kterých bylo při výrobě ginu použito hned 22, jak také napovídá číslo na etiketě.

Vůně, barva a chuť

Čirou láhev doplňuje průzračná tekutina, která se po otevření lahve na první přivonění ničím neliší od jiných ginů. Při druhém přivonění se však můžete těšit na příjemně květinové aroma doplněné tóny jehličí, mentolu či jalovce. Přestože všech dvaadvacet bylin ucítí asi jen opravdový znalec, komplexní vůně rozhodně zaujme i ty, pro které je botanika „skotskou vesnicí“.

Samotná chuť je poměrně vyvážená, s převahou tónů chladivé máty, jalovce a anýzu, které doplňují citrusy a náznak květin. Obsah alkoholu 46 % není kupodivu nijak výrazný a nepřebíjí chuť bylin. Botanist je podle mého názoru nejlepší gin minimálně tohoto roku.

Koktejly

Gin The Botanist stojí za ochutnání již samotný, ale rozhodně nemůžu pominout ani jeho použití v oblíbených ginových koktejlech.

Gin a tonik

ginu Botanist neodmyslitelně patří také tonik, v mém případě konkrétně tonik Fever-Tree Indian Tonic, který je takovou zlatou klasikou s osvěžující vůní i chutí. V kombinaci s botanikem se jedná o výborný koktejl vyvážených chutí, které se navzájem doplňují.

Botanist Gin A Tonic
Botanist Dry Gin a Fever-Tree Indian Tonic je senzační letní koktejl.

Martini

Namíchání výborného martini už může být o něco zapeklitější, a to nejen z hlediska poměru jednotlivých složek, ale také zvoleného vermutu. Doporučit tak můžu zejména vermut Dolin Vermouth de Chambéry Dry v poměru 7:1, případně 9:1, který dá lépe vyniknout chutím ginu. V kombinaci s citronovou kůrou vykouzlíte opravdu chutné martini, na kterém si rozhodně pochutnáte.

Podobné příspěvky