Recenze Bowmore 12 – kouřová skotská whisky se silou tradic i příboje

V dnešní recenzi se společně podíváme na skotskou whisky, která je podle mého názoru oproti známějším značkám možná poněkud přehlížená. To je však trochu škoda – dvanáctiletá Bowmore whisky totiž rozhodně vystupuje z davu, a to především svou autentickou chutí typickou pro oblast, ze které pochází. Pokud si tedy chcete pochutnat na pravé chuti skotského ostrova Islay, Bowmore by mohla být tou pravou whisky pro vás. Než se však pustím do hodnocení samotné chuti, aspoň krátce se zastavím u historie této skotské destilerie, která je vskutku bohatá.
Moje hodnocení
Bowmore 12 mi trochu připomíná irskou Connemara Peated Whiskey. Je dobře nakouřená, květinově voňavá a poměrně jemná. Tenhle typ whisky mám nejraději. Není složitá, je svěží a dobrá. Je to zábavná whisky, kterou oceníte spíše jako startovací před večírkem. Určitě je dobrá pro začátečníky.

Nechci, aby to vyznělo špatně. Bowmore 12 je moc dobrá, ale nehledejte v ní nic sofistikovaného. Je to odpočinkové pití. Ochutnal jsem také dražší variantu Bowmore Legend s vůní mulčovací kůry.
Síla moře i tradice
Jedním z prvenství, kterými se může destilerie Bowmore chlubit, je fakt, že se jedná o první legální destilerii na tomto proslulém skotském ostrově. Založena byla v roce 1779 a není proto divu, že ji mnoho znalců považuje za naprostou klasiku islayské whisky.

Dlouhá tradice, a především její nevyhnutelné spojení s mořem a příbojem, se však neodráží jen v její chuti, ale i názvu – Bowmore je totiž gaelský výraz pro „velký útes“. Právě aroma příboje je podle mě pro tuto whisky vyloženě typické. Může za to nejenom použití místní minerální vody, které této whisky dodává téměř medicínskou chuť, ale hlavně skutečnost, že jsou sudy, ve kterých zraje, uloženy až 4 metry pod hladinou moře.
Tajemství výroby
Kromě použití minerální vody je dalším klíčovým prvkem nezbytným pro dosažený typické chuti whisky Bowmore také způsob sušení ječného sladu, a to nad ohněm přiživovaným rašelinou. Díky tomu whisky získává své typické kouřové aroma. Velký vliv na výslednou chuť má i dvanáct let zrání v dubových soudcích po sherry a bourbounu, které jí dodávají nejen jantarovou barvu, ale především aroma s náznakem sherry.
Sázka na tradice
Co se týče obalu a lahve, i zde se destilerie drží tradic. Rozhodně to však není na škodu – myslím, že jednoduchá láhev se zlatočernými detaily, které nechávají vyniknout zlatavou barvu samotné whisky, se bude vyjímat v každé sbírce alkoholu. Navíc se může jednat o dárek, který se díky nadčasovému provedení bude bezpochyby hodit i na slavnostnější příležitosti.
Chuť, barva a vůně

Konečně se dostávám k tomu nejdůležitějšímu, a to samotnému obsahu lahve. Ten na první pohled zaujme především krásnou karamelovou barvou. Po otevření lahve se připravte na typicky kouřovou vůni, kterou doprovází příjemné podtóny bergamotu a rašeliny. Kouř je velice výrazný i v samotné chuti, vyvažuje ho však chuť medu, bourbonu a vanilky. Závěr je poměrně dlouhý a hřejivý. V neposlední řadě whisky také zaujme typickou slaností mořských řas na patře, která však není natolik silná, aby narušila celkovou chuť a pitelnost.
Kdo si na Bowmore 12y pochutná nejvíce?
Díky poměrně vyvážené kouřové chuti se jedná o vhodnou volbu pro každého, kdo se skotskou whisky z oblasti ostrova Islay teprve začíná. Zároveň se však může jednat i o skvělý dárek, kterým potěšíte přátele či známé, ať už patří mezi whiskové nováčky, nebo naopak zkušené degustátory. Podávat ji můžete ideálně samotnou, případně na kostce ledu. Láhev této 40% whisky obsahuje 0,7 litru a k dostání je kolem 1 200 Kč.