Nikka From The Barrel Recenze
Už jste někdy slyšeli o japonské whisky? Pokud ne, tak je pravý čas ochutnat. Pojďte se s námi svézt na vlně z Dálného východu a ochutnat Nikka from the Barrel.
Tato lahev vyhrála hned několik ocenění a rozhodně by neměla ujít vaší pozornosti. Jde o míchanou whisky, která kombinuje sladové a obilné nápoje z lihovarů Miyagakyo a Yoichi. Výsledek velmi zvolna dozrává v sudech po bourbonu a sherry.
Nikka from the Barrel mě překvapila bohatou a komplexní chutí. Je populární, zákazníci o ni mají velký zájem a mají k tomu dobrý důvod. Tato whisky je dobrým reprezentantem japonských whisky jako takových. Ty se v našich končinách shání poměrně těžko a pokud už na ně natrefíte, jsou zpravidla velmi drahé. Využijte toho a ochutnejte tuto vlajkovou loď japonského trhu s lihovinami.
Podrobnosti a hodnocení whisky
Lihovar, ze kterého pochází, byl založen v roce 1934 Masatakou Taketsuru. Ten ještě před založením navštívil Skotsko, které se mu stalo velkou inspirací. Studoval chemii na univerzitě v Glasgow, kde ho okouzlilo nejen pití skotské, ale i samotné destilování. Do nového koníčku se ponořil se vší vervou a naučil se, jak na to. Do Japonska se vrátil s jasnou vizí – otevření vlastního lihovaru.
Rodina Taketsuru nebyla v oboru úplným nováčkem. Měli za sebou dlouhou tradici výroby saké. Nicméně proces destilace byl něčím novým. Masatako je právem považován za otce japonské whisky. Nikka from the Barrel patří mezi silnější whisky, má 51,4 % alkoholu. Doporučujeme pít s ledem nebo trochou vody.
Recenze Nikka from the Barrel
Aroma
Středně silná vůně, dokonale vybalancovaná. Tóny čerstvě utržených květin a šťavnatého ovoce, koření a trocha dubu.
Chuť
Plná a silná. Je v ní spousta koření, které máme spojené se zimou – hřebíček, skořice. A také karamel, vanilka. V ústech ucítíte ovoce.
Dozvuk
Dlouhý, hřejivý a ovocný. Lehce okořeněný dubem.