lagavulin 16y

Lagavulin 16y – suchá, kouřová whisky s Islay (recenze)

Ortodoxní milovníci whisky ocení sílu, chuť a jedinečnost pravé skotské. A Lagavulin 16y je přesně to, co hledáte! Najděte jí místo ve svém baru, nebo obdarujte podobně nadšené whiskaře, jako jste vy sami. Pojďte si přečíst něco o této šestnáctce dříve, než investujete do pravého tekutého zlata! 

Pravá chuť ze Skotska

Jak o sobě mluví takhle šestnáctiletá kráska? Považuje se za vynikající jednosladovou whisky, která se těší celosvětové popularitě! Oblíbenost si získala pro svou specifickou chuť a vlastnosti, které má jen málokterá whisky. Je názorným příkladem skotské. A doslova dýchá pro svůj region, ostrov Islay. Postup výroby probíhá velmi pomalu. Což se odráží na jejím charismatu, chuti i vůni.  

Poctivá výroba propůjčuje Lagavulin 16y typickou, hluboce jantarovou barvou, s aroma po masivní rašelině, ovocném sherry a divoké vanilce. A hlavně kouř. Je to prostě kouřová whisky. Ne nadarmo je často zařazovaná mezi nejlepší whisky. Chuť je bohatá s dotekem rašeliny a jódu, který je doplněn aromatem dubu. Na závěr nás zaujme špetkou koření, vanilky a sušenými datlemi. 

lagavulin 16 při testu

Poctivou chuť nechte rozplynout na jazyku

Tahle whisky mě učarovala už na první pohled. Její průzračná jantarová barva na sebe zkrátka umí strhnout pozornost. Nebojte se pokroužit skleničku a nechte naplno otevřít její nezaměnitelnou vůni. Stačí jeden doušek, abyste se ponořili svými myšlenkami na místa, která máte nejradši. Musím se přiznat, že i mě vůně přenesla myšlenkami na horké léto, teplé noci a nekončící letní zábavu. 

Brzy vás asi překvapí, stejně jako mě, její suchý charakter. Aby ne! Lagavulin 16y  má podle výrobce vůbec nejnucenější a nejsušší chuť ze všech dostupných whisky! Jak ale necháte chuť pozvolna rozplynout na jazyku, začne se vyrovnávat sladkost charakteru sherry. Chuť má tendenci se pomalu vyvíjet. Nechte vynořit tóny luční trávy a slanosti. Ano, je to velmi silné zakončení. 

Jantarová královna Lagavulin 16y

Lagavulin 16y je pýchou ostrova Islay. Místní ji považují za svůj symbol, který ostrov proslavuje a reprezentuje. Tato whisky se vyrábí tradičním způsobem a je jednosladová. Pro svou typickou chuť i nádhernou barvu se jí přezdívá „Jantarová královna“. Možná i proto je jednou z nejprodávanějších single malt whisky svého druhu.

sklenka lagavulin 16

Jak vzniká Lagavulin 16y?

Tento nádherný mok zraje v krásných dubových sudech v závislosti na požadovaném stáří whisky. Obvykle je whisky uložena v sudech po dobu tří let. Protože se ale jedná o šestnáctiletou noblesní dámu, v tomto případě zraje něco kolem 9 let. Dubové sudy dodávají whisky Lagavulin 16y silnou vůni i chuť. Po ukončení procesu zrání je stáčena do láhví. Ani ta není jen tak ledajaká. Značka Lagavulin si pro tuto šestnáctiletou krásku připravila jedinečnou štíhlou láhev s baňatým hrdlem. Postaršená etiketa s výraznou číslicí „16“, dominující láhvi na sebe umí upoutat pozornost. 

Nedílnou součástí balení je také nádherná dárková kazeta z černého papíru a zlatým nápisem  Lagavulin 16y. 

Podrobnosti o whisky Lagavulin 16y

  • Země: Skotsko
  • Palírna: Lagavulin
  • Kraj: Islay
  • Stáří: 16 let
  • ABV: 43 %
  • Typ: Single malt
  • Barva: Jantarová

Naše hodnocení

92 %

Hodnocení čtenářů

4.9/5 - (16 hlasů)

Jaká je historie značky Lagavulin

Palírna Lagavulin byla založena v roce 1816 na skotském ostrově Islay Johnem Johnstonem. Netrvalo dlouho a palírna pohltila sousední palírnu Kildalton. V té době palírnu řídil Johnosovo syn Donald, kterého po téměř 30 letech od založení podniku zasáhla krutě ironická smrt utonutím v kádi s vyráběnou whisky.

Asi jde o nejbizardnější nehodu mezi výrobci whisky vůbec. I tak drsný může tento lahodný lok být. Lagavulin stojí v malebném stejnojmenném zálivu Lagavulin. Okolní přírodu a divoký záliv si při návštěvě ostrova nesmíte nechat ujít. Pokud se necháte zlákat a vstoupíte na půdu destilerie, hned u vchodu ucítíte kouřové aroma rašeliny. Samozřejmě se v palírně konají prohlídky. Uvidíte na vlastní oči celý proces výroby jednosladového moku za pomalé destilace a dlouhého zrání. 

Vychutnejte si whisky jako opravdový fajnšmekr

Whisky si zásadně dávám se sklenkou vody. Ani v tomto případě neuděláte chybu, když necháte whisky odpočinout v pokojové teplotě a při nalití do sklenky necháte alespoň minutu dýchat. 

Jaké sklo je pro Lagavulin 16y ideální?

Protože se jedná o luxusní whisky, rozhodně doporučuji zvolit sklenku Glencairn. Slušet jí bude broušení sklo. Pro chvíle ochutnávek však doporučuji použít minimálně skleničku na grappu nebo takzvanou tulipánku, která uvolní vůni a rozvine lépe chuť rašeliny, sherry a vanilky. 

Podobné příspěvky