Kubánský rum

Kubansky Rum

Když se řekne rum, zpravidla se nám vybaví právě ten kubánský. Ten je spolu s doutníky jedním ze symbolů tohoto tropického ostrova uprostřed Karibiku. Pro jeho výrobu zde panují naprosto dokonalé podmínky – příznivé tropické klima a úrodná půda dávají v kombinaci s tradicemi předávanými z generace na generaci vzniknout opravdu prvotřídnímu rumu. Cesta k němu však nebyla tak přímočará, jak se může na první pohled zdát. Pojďme se proto podívat nejen na historii výroby rumu na Kubě, ale také ty nejlepší a nejoblíbenější značky kubánského rumu.

Oblíbené kubánské rumy

Za nejpopulárnější a zároveň nejoceňovanější kubánský rum je považován rum značky Havana Club, kterou založil již v roce 1878 Španěl José Arechabala. Stojí za zmínku, že od roku 1994 je tento rum vyráběn pod společností Havana International ve spolupráci s francouzským výrobcem alkoholu, značkou Pernod Ricard. V poměrně širokém sortimentu najdeme vše od tříletých po patnáct let stařené rumy. Dnes je Havana Club k dostání po celém světě s výjimkou Spojených států amerických.

Eminente Reserva

eminente reserva 7

Vol: 41,3 %
Doba zrání: 7 let
Země: Kuba
Typ: Melasa
Cena: 1100 Kč

Bacardi Gran Reserva

Bacardi Gran Reserva 10

Vol: 40 %
Doba zrání: 10let
Země: Kuba
Typ: Melasa
Cena: 1000 Kč

La Progresiva 13

La Progresiva 13

Vol: 41 %
Doba zrání: 13 let
Země: Kuba
Typ: Melasa
Cena: 1100 Kč

Legendario Aňejo

Legendario Anejo 9y

Vol: 40 %
Doba zrání: 9 let
Země: Kuba
Typ: Melasa
Cena: 700 Kč

Můj tip

Jestli se chystáte ponořit do kubánských rumů, tak doporučuji začít degustačními sadami rumu. Ty můžete za koupit například u Dramroomu v sekci kubánských rumů.

Pokud bychom vyrazili na nákup rumu Havana Club v Americe, zjistíme, že nejde tak docela o pravý kubánský rum. Verze pro Spojené státy, kterou produkuje značka Bacardi, je totiž vyráběna v Portoriku a lahvována na Floridě. Tento rum tak až na název nemá s Kubou příliš společného – jedná se o rum v portorickém stylu, tedy méně stařený.

Kde se na Kubě vzala cukrová třtina?

Možná vás to podobně jako mě překvapí, ale cukrová třtina, která je základem každého pravého karibského rumu, není na Kubě původní plodinou. Ještě před pár staletími bychom ji našli pouze v Asii či Africe. Využívat cukrovou třtinu pro rafinaci cukru a později také výrobu alkoholu začali Benátčané někdy ve čtrnáctém stoleté. A pokud trochu znáte historii, asi už je vám jasné, který slavný italský mořeplavec cukrovou třtinu dovezl do Ameriky, respektive na Haiti – nikdo jiný než Kryštof Kolumbus. Netrvalo dlouho a odtud se brzy rozšířila právě na Kubu.

Cukrova Trtina Na Kube

A je třeba konstatovat, že Kuba nabízí pro pěstování cukrové třtiny opravdu bezkonkurenční podmínky. Kombinace úrodné půdy, celoročně teplého a vlhkého klimatu je na Kubě naprosto ideální. Nejedná se totiž o zanedbatelný faktor. Podobně jako podmínky zrání hrůznů ovlivňují výslednou chuť a aroma kvalitního vína, i výsledný rum závisí na počasí a půdě oblasti, ve které je cukrová třtina pěstována. Kromě podnebí však jeho chuť a vůni ovlivňují například také kvasinky použité při fermentaci, materiál destilačních kotlů či typ, dřevo a stáří sudů, ve kterých rum zraje.

V oblasti pěstování cukrové třtiny tak stojí za zmínku především to, že Kuba si je schopna sama vyprodukovat dostatek třtiny pro výrobu rumu, díky čemuž nepoužívá třtinu z dovozu. V praxi to znamená nezaměnitelnou chuť kubánského rumu.

Historie kubánského rumu

Než se podíváme na specifickou metodu, kterou se na Kubě vyrábí rum, ponořme se na chvíli do historie. A minulost kubánského rumu je vskutku stejně bohatá jako jeho chuť. Alkohol, který se v počátcích šestnáctého století na Kubě vyráběl z vypěstované cukrové třtiny, totiž měl k dnešnímu kubánskému rumu, jak ho známe, na míle daleko – jednalo se o tzv. aguardiente, v doslovném překladu „ohnivou vodu“. Tu můžete ochutnat i dnes, jelikož ji některé kubánské destilerie stále prodávají. V drtivé většině případů je však dále zpracovávána na klasický rum.

Kubansky Rum A Doutnik

Historie toho pravého kubánského rumu se tak začíná psát až se založením první kubánské destilerie v roce 1826, a to španělským imigrantem, jehož jméno je známé každému milovníkovi alkoholu – Donem Facundem Bacardi. O pár let později ho založením destilerie následovala rodina Jose Archebala. Právě ta rovněž stojí za založením známé značky rumu Havana Club v roce 1934. Dlouhou historii výroby rumu bohužel trochu přerušila politika a obě známé značky byly v roce 1960 znárodněny. 

Výroba kubánského rumu

Neméně zajímavá a pestrá je samotná výroba kubánského rumu. Ta začíná sklizní zralé cukrové třtiny a vymačkáním čerstvé třtinové šťávy zvané guarapo. Ta je následně povařena. Odpařením tekuté složky vznikne meladura neboli cukrový med, ze kterého je odstředěním získána melasa a cukr. Melasa, která obsahuje až na 60 % cukru, se smíchá s vodou a ušlechtilými kvasinkami a poté je umístěna do nádob pro fermentaci. Kvasinky během tohoto procesu přemění obsažený cukr na alkohol.

Fermentace Rumu

Výsledkem je fermentace je tzv. Vino de Caňa, které obsahuje přibližně 7 % alkoholu. V tu chvíli přichází čas na destilaci. Pro tu se používají typické kubánské měděné kolony, ve kterých vzniká surová pálenka, tedy již zmiňovaná „ohnivá voda“ aguardiente, a čerstvý třtinový destilát s 96% obsahem alkoholu. Ten je však s „ohnivou vodou“ smíchán až po jejím dvouletém procesu zrání v dubových sudech po whisky. Následně je destilát přefiltrován před aktivní uhlí. Samotné blendování mají na starosti tzv. maestros roneros, tedy kubánští rumoví mistři.

Blend je následně prodáván jako bílý rum s lehkou chutí vhodný do koktejlů, nebo je nadále stařen pro plnější chuť i barvu. Tento typ rumu je vhodný spíše pro samostatné popíjení.

Kubánské destilerie

Přestože za koloniální éry bylo na Kubě na tisíc destilerií, dnes bychom jejich počet mohli téměř spočítat na prstech. V současné době funguje pouze třináct rumových destilerií. Mezi ty nejznámější patří například již zmiňovaný Havana Club, Santiago de Cuba, Legendario, Cubay, Mulata, Varadero, Santero, Pacto Navio, Eminente, Guayabita, Isla del Tesoro, Arecha a Perla del Norte. Kromě těchto destilerií je však na Kubě také vyráběn rum mnoha evropských značek, které destiláty následně lahvují v Evropě.

Zatímco v minulém století dovážela Kuba rum primárně do Sovětského svazu a východní Evropy, dnes exportuje svůj charakteristický destilát do téměř celého světa.

Tip

Hledáte nejlepší pití, rum? Tak pojďte na správnou stránku, kde najdete srovnání nejlepších rumů.

Jaký rum ochutnat?

Havana Club Añejo 3 Años: Za ochutnání rozhodně stojí tříletý rum z dílny Havana Club. Skvěle se díky své lehké chuti hodí zejména do koktejlů a míchaných drinků, především Mojita. Těšit se můžete na tóny karamelizované hrušky a vanilky.

Ron Santero Añejo 11 Años: Pokud hledáte rum, který skvěle doplní pravý kubánský doutník, tento kousek bude to pravé ořechové. Chutí připomíná skotskou či koňak.

Jak pít kubánský rum?

Když se řekne kubánský rum, určitě se každému z nás vybaví některý z typických kubánských koktejlů. Mezi ty nejoblíbenější patří například Daiquiri, Mojito a samozřejmě Cuba Libre. O nic menší popularitě se těší také Piňa Colada, za ochutnání však stojí i méně známé míchané drinky, jako je Saoco, Cancha nebo Ron Collins.

Kubanske Mojito

Pokud mezi milovníky míchaných koktejlů zrovna nepatříte, ideální volbou budou starší ročníky kubánského rumu, které nabídnou plnější a komplexnější chuť i vůni. Rum podávejte o pokojové teplotě ve skleničkách na whiskey. Tak na zdraví!

4.6/5 - (15 hlasů)

Podobné příspěvky