RECENZE: Aberlour 12y – Speyside Whisky

Aberlour 12y Recenze

Pokud patříte mezi milovníky dobré skotské whisky, kraj Speyside na východě skotské Vysočiny pro vás zřejmě nebude „španělskou vesnicí“. V této oblasti sídlí také (navzdory početné konkurenci) poměrně oblíbená destilerie Aberlour. To je asi dostatečnou nápovědou, že v dnešní recenzi se podíváme na whisky z její produkce, a to dvanáctiletou Aberlour whisky. Opravdu si zaslouží přívlastek legendární, nebo jde o spíše průměrnou skotskou whisky? O to se s vámi podělím v následujících řádcích.

Chuť

Podobné tóny ucítíme i v samotné chuti, ve které však převládá především dřevitost a mírná hořkost. Ucítit můžeme také skořici a náznak vanilky. Mnohem zajímavější je však samotný závěr, který poměrně dlouhý s tóny ovoce a kouře. Přestože má whisky 40% obsah alkoholu, chuťově působí mnohem štiplavěji.

Destilerie s dlouhou tradicí

Pokud vás zajímá primárně moje hodnocení obsahu lahve, přeskočte o pár odstavců níže. Pro milovníky historie skotské whisky si však nemůžu odpustit krátké nahlédnutí do minulosti této proslulé skotské palírny. 

Přestože na etiketě najdeme nepřehlédnutelným písmem vyvedený rok založení 1879, její příběh se začal psát už v roce 1826. Důvodem rozporuplných údajů je jednoduše fakt, že původní (starší) destilerie, která stála na místě dnešní palírny Aberlour, během ničivého požáru kompletně vyhořela. A právě roku 1879, který najdeme na obalu všech lahví, byla znovu obnovena.

Aberlour 12 Detail

Zároveň je třeba dodat, že ačkoliv se jedná o typickou skotskou palírnu, jejím současným majitelem Skotové bohužel nejsou – od roku 1974 totiž palírnu vlastní známá francouzská společnost Pernod Ricard, která má mimochodem ve svém portfoliu například také skotskou whisky Glenlivet. Zároveň asi nebude žádným překvapením, že největším odběratelem whisky Aberlour je právě Francie.

Podrobnosti a hodnocení whisky

Aberlour 12
  • Země: Skotská whisky
  • Palírna: Aberlour
  • Stáří: 12 let
  • ABV: 40 %
  • Typ: Single Malt
  • Barva: Jantarová

Naše hodnocení

81 %

Aberlour 12 letý může být srovnáván s whisky jako je GlenDronach 12 nebo Macallan 12. Tyto whisky jsou známé pro své bohaté a ovocné chuťové profily s výraznými tóny sherry, díky zrání v sudech po sherry. GlenDronach nabízí více kořenitých nuancí, zatímco Macallan se vyznačuje svou vyvážeností a jemností. Aberlour, GlenDronach a Macallan jsou všechny ceněné pro svou kvalitu a schopnost nabídnout komplexní chuťové zážitky.

Aberlour 12 vs Glenfiddich 12

Aberlour 12 a Glenfiddich 12 jsou obě vynikající skotské single malt whisky, ale s rozdílnými chuťovými profily. Aberlour 12 se vyznačuje bohatými tóny sherry a ovocných nuancí s nádechem koření, což je výsledek jeho zrání v sudech po sherry a bourbonu. Na druhou stranu, Glenfiddich 12 nabízí svěží a ovocné tóny s náznaky hrušek a jablek, doplněné jemným dotekem dubového dřeva. Zatímco Aberlour je více orientovaný na bohaté a hluboké tóny, Glenfiddich se vyznačuje lehkostí a svěžestí.

Výběr mezi Aberlour 12 letým a Glenfiddich 12 letým závisí na vašich osobních preferencích. Pokud máte rádi bohatší, hlubší chuť s tóny sherry a ovocných nuancí, pak Aberlour 12 může být lepší volbou. Na druhou stranu, pokud dáváte přednost lehčí a svěžejší whisky s ovocnými tóny a jemným dotekem dubu, pak by pro vás mohl být lepší Glenfiddich 12. Obě jsou vynikající volby, ale záleží na tom, jaké chutě v whisky preferujete.

Pramen sv. Drostana aneb lehce zavádějící logo

Kromě roku obnovení palírny bychom v logu značky Aberlour našli také symbolický obrázek pramene. Ten odkazuje na samotný název Aberlour, který v překladu z gaelštiny znamená „ústí bublajícího potoka“. Ačkoliv je však na etiketě vyobrazen místní pramen svatého Drostana, je třeba říci, že jako zdroj vody pro výrobu whisky používán není.

Jak se vyrábí whisky Aberlour 12?

Historické okénko je u konce; než se však s vámi podělím o své dojmy z této dvanáctileté whisky, pojďme se podívat na metodu výroby. Ta žádného znalce skotské whisky pravděpodobně příliš nepřekvapí. Destilát je vyráběn z kvalitního skotského ječmene a místní měkké pramenité vody (ačkoliv ne z pramene sv. Drostana) a destilován kotlíkovou metodou pot still ve dvou měděných destilačních kotlích. Oba si mimochodem můžete osobně prohlédnou při prohlídce palírny, kterou destilerie Aberlour nabízí na svých webových stránkách.

Aberlour 12 Foto

Výsledná whisky, která obsahuje 40 % alkoholu, je následně uložena ke zrání do dvou sudů – nejprve zraje v tradičním dubovém sudu po bourbonu a poté si poleží v sudu po sherry, který jí dodává typické aroma.

Barva a vůně whisky

Whisky, která je k dostání v dárkovém balení doplněném stylovou tubou, zaujme na první pohled krásně jantarovou barvou s rubínovými odlesky. Po otevření lahve se můžete těšit na poměrně výrazně ovocné aroma s převládajícím náznakem sladkého červeného jablka (který whisky dodávají sudy po sherry), skořice a překvapivě také koňaku. 

Aberlour 12 Barva

 

Závěrečné hodnocení

Na závěr nezbývá než shrnout, že jedná se o poměrně dobře vyváženou whisky. Aberlour 12y pravděpodobně nebude tou nejlepší skotskou whisky, kterou jste kdy ochutnali, ale rozhodně se nemá za co stydět. Zaujme především výrazným ovocným aroma, které jí dodalo zrání v sudech po sherry, a vzhledem k pouze 40% obsahu alkoholu také svou překvapivou štiplavostí

A jelikož je Aberlour 12y k dostání také ve stylovém dárkovém balení s kartonovou tubou, určitě se nebojím tenhle dvanáctiletý kousek doporučit také jako stylový dárek, který potěší (nejen) milovníky skotské whisky.

Podobné příspěvky