RECENZE: Aberlour 12y – Speyside Whisky

Pokud patříte mezi milovníky dobré skotské whisky, kraj Speyside na východě skotské Vysočiny pro vás zřejmě nebude „španělskou vesnicí“. V této oblasti sídlí také (navzdory početné konkurenci) poměrně oblíbená destilerie Aberlour. To je asi dostatečnou nápovědou, že v dnešní recenzi se podíváme na whisky z její produkce, a to dvanáctiletou Aberlour whisky. Opravdu si zaslouží přívlastek legendární, nebo jde o spíše průměrnou skotskou whisky? O to se s vámi podělím v následujících řádcích.
Destilerie s dlouhou tradicí
Pokud vás zajímá primárně moje hodnocení obsahu lahve, přeskočte o pár odstavců níže. Pro milovníky historie skotské whisky si však nemůžu odpustit krátké nahlédnutí do minulosti této proslulé skotské palírny.
Přestože na etiketě najdeme nepřehlédnutelným písmem vyvedený rok založení 1879, její příběh se začal psát už v roce 1826. Důvodem rozporuplných údajů je jednoduše fakt, že původní (starší) destilerie, která stála na místě dnešní palírny Aberlour, během ničivého požáru kompletně vyhořela. A právě roku 1879, který najdeme na obalu všech lahví, byla znovu obnovena.

Zároveň je třeba dodat, že ačkoliv se jedná o typickou skotskou palírnu, jejím současným majitelem Skotové bohužel nejsou – od roku 1974 totiž palírnu vlastní známá francouzská společnost Pernod Ricard, která má mimochodem ve svém portfoliu například také skotskou whisky Glenlivet. Zároveň asi nebude žádným překvapením, že největším odběratelem whisky Aberlour je právě Francie.
Podrobnosti a hodnocení whisky
Pramen sv. Drostana aneb lehce zavádějící logo
Kromě roku obnovení palírny bychom v logu značky Aberlour našli také symbolický obrázek pramene. Ten odkazuje na samotný název Aberlour, který v překladu z gaelštiny znamená „ústí bublajícího potoka“. Ačkoliv je však na etiketě vyobrazen místní pramen svatého Drostana, je třeba říci, že jako zdroj vody pro výrobu whisky používán není.
Jak se vyrábí whisky Aberlour 12?
Historické okénko je u konce; než se však s vámi podělím o své dojmy z této dvanáctileté whisky, pojďme se podívat na metodu výroby. Ta žádného znalce skotské whisky pravděpodobně příliš nepřekvapí. Destilát je vyráběn z kvalitního skotského ječmene a místní měkké pramenité vody (ačkoliv ne z pramene sv. Drostana) a destilován kotlíkovou metodou pot still ve dvou měděných destilačních kotlích. Oba si mimochodem můžete osobně prohlédnou při prohlídce palírny, kterou destilerie Aberlour nabízí na svých webových stránkách.

Výsledná whisky, která obsahuje 40 % alkoholu, je následně uložena ke zrání do dvou sudů – nejprve zraje v tradičním dubovém sudu po bourbonu a poté si poleží v sudu po sherry, který jí dodává typické aroma.
Barva a vůně whisky
Whisky, která je k dostání v dárkovém balení doplněném stylovou tubou, zaujme na první pohled krásně jantarovou barvou s rubínovými odlesky. Po otevření lahve se můžete těšit na poměrně výrazně ovocné aroma s převládajícím náznakem sladkého červeného jablka (který whisky dodávají sudy po sherry), skořice a překvapivě také koňaku.

Chuť whisky
Podobné tóny ucítíme i v samotné chuti, ve které však převládá především dřevitost a mírná hořkost. Ucítit můžeme také skořici a náznak vanilky. Mnohem zajímavější je však samotný závěr, který poměrně dlouhý s tóny ovoce a kouře. Přestože má whisky 40% obsah alkoholu, chuťově působí mnohem štiplavěji.
Závěrečné hodnocení
Na závěr nezbývá než shrnout, že jedná se o poměrně dobře vyváženou whisky. Aberlour 12y pravděpodobně nebude tou nejlepší skotskou whisky, kterou jste kdy ochutnali, ale rozhodně se nemá za co stydět. Zaujme především výrazným ovocným aroma, které jí dodalo zrání v sudech po sherry, a vzhledem k pouze 40% obsahu alkoholu také svou překvapivou štiplavostí.
A jelikož je Aberlour 12y k dostání také ve stylovém dárkovém balení s kartonovou tubou, určitě se nebojím tenhle dvanáctiletý kousek doporučit také jako stylový dárek, který potěší (nejen) milovníky skotské whisky.