Bulleit Bourbon – vyvážená bourbon whiskey z Kentucky (Recenze)

Dnes se podíváme na jeden z nejoblíbenějších bourbonů. O co se vlastně jedná? Bourbon je americká whisky, která se stala symbolem pravých kovbojů. Rozdíl mezi whisky a bourbonem je hlavně v místě původu, protože většina bourbonů se vyrábí v USA. Další rozdíl je také ve výrobě samotné, podle chuti pravý bourbon rozpoznají hlavně ostřílení znalci whisky.
Bulleit Bourbon je navoněný, dobrý a nenáročný, ale přece výborný

Bulleit Bourbon se může pochlubit výraznou vůní dubu a bohatým aroma. Jemná chuť je doplněna o nádech vanilky, medu, s velmi dlouhým koncem s chutí kouře. Tento bourbon je zkrátka staromódní, tradiční, výrazný.
Podrobnosti a hodnocení bourbonu
Jak se vyrábí bourbon té nejvyšší kvality?
Tento bourbon s nezaměnitelnou medovou barvou se vyrábí pouze z ingrediencí té nejvyšší kvality. Bulleit Bourbon vystihuje jemnost a komplexnost, které jsou vytvořeny jedinečným mícháním kukuřice, žita a ječmenného sladu spolu se speciální odrůdou kvasinek a čistou, vápencem filtrovanou vodou z Kentucky. Ostatně, tak jak to zákony Kentucky předepisují. Mimořádný vysoký obsah žita v receptuře navíc dodává tomuhle bourbonu výrazný a kořeněný charakter se zřetelně čistým a hladkým závěrem.
Tvar lahve je nezaměnitelný

Pokud se rozhodujete, čím si zpříjemníte dnešní večer, Bulleit Bourbon bude tou nejlepší volbou. A mezi lahvemi whisky a bourbonu jej nemůžete přehlédnout! Stáčen je totiž do originálních lahví. Typický tvar lahve je velmi starý a už několikrát byl oceněn v různých soutěžích.
Zrání v dubových sudech propůjčuje klasickou chuť i vůni
Co se týče výroby tohoto bourbonu, značka Bulleit ctí tradice a postup výroby. A musím uznat, že se jejich tvrdá práce nádherně odráží na chuti i barvě. Zraje v sudech z amerického dubu nejméně 6 let. Věděli jste, že sudy, ve kterých tento klenot zraje, jsou důkladně vypalovány? A právě v nich si získává svoji barvu a chuť.
Víte, že historie značky Bulleit sahá až do roku 1830?
Značka Bulleit má za sebou skutečně dlouhou historii. Jejím zakladatelem byl jeden z prvních amerických palírníků, Augustus Bulleit, který vyráběl bourbon v letech cca 1830 až 1860, kdy beze stopy zmizel. Protože se Augustu povedlo mnoho kvalitních bourbonů, netrvalo dlouho a značku po čase obnovil Tom Bulleit, který je považován za hlavního nositele charakteru bourbonů rodiny Bulleitových, pro které byly a jsou typické zejména vysoký obsah žita, výrazná kořeněná chuť a celková ucelená komplexnost jednotlivých plnění.
V současnosti jsou whisky Bulleit vyráběny pro skupinu Diageo v palírně Four Roses a jsou v kategorii rye-whisky a straight rye-whisky považovány za absolutní špičku.
Řada ocenění
Bulleit Bourbon byl inspirován původním historickým produktem před 150 lety od Augusta Bulleita. Značka věděla, že v šuplíku dřímá něco, co současný trh zkrátka potřebuje. A tak oprášila starý recept a luxusní bourbon je na světě. Jemnost a komplexita vzniká blendem žitného, kukuřičného a ječmenného sladu a speciálních druhů kvasnic. Díky trojnásobnému podílu žita oproti běžným bourbonům má Bulleit výraznou, kořeněnou chuť s čistým a jemným zakončením.

Protože se jedná skutečně o klenot mezi bourbony, Bulleit Bourbon si za svou existenci získal řadu ocenění, které mu náležitě patří. Například v březnu 2004 vyhrál zlatou medaili v San Francisco World Spirits Competition, kde porazil o mnoho známější soupeře. Můžu jen doplnit, že Bulleit Bourbon je ověnčený a barmany a mixology vyhledávaný pro výjimečnou chuť, obsah a v neposlední řadě svou originální lahví.