Bulleit Bourbon – pravý Kentucky bourbon (Recenze)
Dnes se podíváme na jeden z nejoblíbenějších bourbonů. O co se vlastně jedná? Bourbon je americká whisky, která se stala symbolem pravých kovbojů. Rozdíl mezi whisky a bourbonem je hlavně v místě původu, protože většina bourbonů se vyrábí v USA. Další rozdíl je také ve výrobě samotné, podle chuti pravý bourbon rozpoznají hlavně ostřílení znalci whisky.
Bulleit Bourbon je navoněný, dobrý a nenáročný, ale přece výborný
Bulleit Bourbon se může pochlubit výraznou vůní dubu a bohatým aroma. Jemná chuť je doplněna o nádech vanilky, medu, s velmi dlouhým koncem s chutí kouře. Tento bourbon je zkrátka staromódní, tradiční, výrazný.
Podrobnosti a hodnocení bourbonu
Naše hodnocení
89 %
Jak se vyrábí bourbon té nejvyšší kvality?
Tento bourbon s nezaměnitelnou medovou barvou se vyrábí pouze z ingrediencí té nejvyšší kvality. Bulleit Bourbon vystihuje jemnost a komplexnost, které jsou vytvořeny jedinečným mícháním kukuřice, žita a ječmenného sladu spolu se speciální odrůdou kvasinek a čistou, vápencem filtrovanou vodou z Kentucky. Ostatně, tak jak to zákony Kentucky předepisují. Mimořádný vysoký obsah žita v receptuře navíc dodává tomuhle bourbonu výrazný a kořeněný charakter se zřetelně čistým a hladkým závěrem.
Tvar lahve je nezaměnitelný
Pokud se rozhodujete, čím si zpříjemníte dnešní večer, Bulleit Bourbon bude tou nejlepší volbou. A mezi lahvemi whisky a bourbonu jej nemůžete přehlédnout! Stáčen je totiž do originálních lahví. Typický tvar lahve je velmi starý a už několikrát byl oceněn v různých soutěžích.
Zrání v dubových sudech propůjčuje klasickou chuť i vůni
Co se týče výroby tohoto bourbonu, značka Bulleit ctí tradice a postup výroby. A musím uznat, že se jejich tvrdá práce nádherně odráží na chuti i barvě. Zraje v sudech z amerického dubu nejméně 6 let. Věděli jste, že sudy, ve kterých tento klenot zraje, jsou důkladně vypalovány? A právě v nich si získává svoji barvu a chuť.
Víte, že historie značky Bulleit sahá až do roku 1830?
Značka Bulleit má za sebou skutečně dlouhou historii. Jejím zakladatelem byl jeden z prvních amerických palírníků, Augustus Bulleit, který vyráběl bourbon v letech cca 1830 až 1860, kdy beze stopy zmizel. Protože se Augustu povedlo mnoho kvalitních bourbonů, netrvalo dlouho a značku po čase obnovil Tom Bulleit, který je považován za hlavního nositele charakteru bourbonů rodiny Bulleitových, pro které byly a jsou typické zejména vysoký obsah žita, výrazná kořeněná chuť a celková ucelená komplexnost jednotlivých plnění.
V současnosti jsou whisky Bulleit vyráběny pro skupinu Diageo v palírně Four Roses a jsou v kategorii rye-whisky a straight rye-whisky považovány za absolutní špičku.
Řada ocenění
Bulleit Bourbon byl inspirován původním historickým produktem před 150 lety od Augusta Bulleita. Značka věděla, že v šuplíku dřímá něco, co současný trh zkrátka potřebuje. A tak oprášila starý recept a luxusní bourbon je na světě. Jemnost a komplexita vzniká blendem žitného, kukuřičného a ječmenného sladu a speciálních druhů kvasnic. Díky trojnásobnému podílu žita oproti běžným bourbonům má Bulleit výraznou, kořeněnou chuť s čistým a jemným zakončením.
Protože se jedná skutečně o klenot mezi bourbony, Bulleit Bourbon si za svou existenci získal řadu ocenění, které mu náležitě patří. Například v březnu 2004 vyhrál zlatou medaili v San Francisco World Spirits Competition, kde porazil o mnoho známější soupeře. Můžu jen doplnit, že Bulleit Bourbon je ověnčený a barmany a mixology vyhledávaný pro výjimečnou chuť, obsah a v neposlední řadě svou originální lahví.
Jak se pije Bulleit Bourbon
Bulleit Bourbon, známý pro svůj vysoký podíl žita, který mu dodává kořeněný charakter, se pije několika způsoby. Můžete ho pít čistý, na ledu, nebo jako součást různých koktejlů, jako je Old Fashioned nebo Manhattan. Pití Bulleit Bourbonu čistého nebo na ledu vám umožní lépe ocenit jeho jedinečné chuťové tóny, zatímco v koktejlu se mísí jeho charakteristická chuť s dalšími složkami. Bulleit je vhodný pro různé příležitosti a může být přizpůsoben vašim osobním preferencím.