3 nejlepší rumy od Bumbu Rum

Nejlepsi Bumbu Rum

Když se řekne dobrý karibský rum, nejspíš si představíte sklenku zlatavého nápoje, ideálně popíjenou na bílé pláži s výhledem na azurové moře. Přestože dovolenou v tropickém ráji vám slíbit nemůžu, výborný rum už ano. V dnešní recenzi se podívám na tři nejlepší kousky z dílny společnosti Bumbu rum, které rozhodně stojí za ochutnání.

Na své si přijdou všichni milovníci Karibiku – Bumbu rum je totiž skutečně “pankaribským” rumem, na jehož výrobu byla použita cukrová třtina ze všech koutů Střední i Jižní Ameriky a přiléhajících ostrovů. Každý rum tak nabídne rozmanitou paletu chutí, ať už sáhnete po Bumbu Original, XO 18y nebo Bumbu Cream. 

1. Bumbu Original

Bumburum Original

Nikoho asi nepřekvapí, když na první místo pomyslného žebříčku umístím Bumbu Original, který by se dal považovat za vlajkovou loď celé společnosti. Jako takový tak na první pohled zaujme stylovou lahví z čirého skla, na kterém je vyvedeno zlaté logo společnosti – zkřížené kosti. Bezpochyby se jedná o odkaz na piráty, kteří křižovali vody Karibiku a se kterými rum Bumbu spojuje také doba vzniku původní receptury – sedmnácté století.

Jako každý pravý rum, i Bumbu originál je vyráběný z kvalitní cukrové třtiny. Přestože je destilován na Barbadosu, kde sídlí i samotná společnost Bumbu Rum, třtina je dovážena z celé karibské a středoamerické oblasti, tedy například z Panamy, Kostariky, Belize, Hondurasu či Dominikánské republiky. 

Nejedná se samozřejmě o jedinou zásadní přísadu. Kromě kvalitní cukrové třtiny výslednou chuť destilátu ovlivňuje také použitá nefiltrovaná voda z Barbadosu, a především směs několika druhů místního koření, které je do rumu přidáváno po jeho vypálení. Rum si následně celých patnáct let poleží v dubových sudech po sherry. Výsledkem je nasládlým se 40% obsahem alkoholu (případně 35% pro americký trh). 

Barva, chuť a vůně

Vzhledem k lahvi z čirého skla rum okamžitě zaujme svou krásnou světle zlatou barvou. Pro všechny rumové puristy mám dobrou zprávu – rum Bumbu není uměle dobarvován ani doslazován karamelem či jinými aditivy. 

Závan tropů na vás dýchne i v případě, že se právě nenacházíte na tropické dovolené. Pro rum Bumbu Original  je typická výrazná banánová vůně, kterou doprovází sladké tóny vanilky a karamelu. Tropické ovoce dominuje také chuti, která zaujme také nápadnými kořeněnými tóny. Navzdory velice sladké vůni se není třeba bát přílišné sladkosti – chuťově je rum prostě tak akorát. Přestože si rum bezpochyby vychutnáte samotný, vzhledem k příznivé ceně ho můžu doporučit také jako přísadu do rumových koktejlů. 

2. Bumbu XO 18y

Bumburum Xo

Druhé místo na mém žebříčku zaslouženě získal osmnáctiletý rum Bumbu XO. Musím se přiznat, že černé provedení lahve si mě naprosto získalo – přestože je trochu škoda, že nevidíme obsah lahve, matně černá v kombinaci s oblými tvary lahve má zkrátka něco do sebe. 

Mezi Bumbu Original a Bumbu XO je hned několik zásadních rozdílu. Asi nejvíce očividná je doba staření – zatímco Original si v sudech po sherry poležel patnáct let, Bumbo XO měl na zrání o tři roky více. Kromě dubových sudů po sherry byly navíc při zrání použity sudy po bourbonu. 

Druhý zásadní rozdíl spočívá v místě výroby. Přestože je obdobně jako Original destilován z cukrové třtiny původem napříč Karibikem a Střední Americkou, k pálení a následnému zrání dochází v Panamě. 

Barva, chuť a vůně

Rozdílu mezi oběma kousky si všimnete i po nalití do skleničky. Osmnáctiletý Bumbu má mnohem tmavší zlatavou barvu. Po přivonění ucítíte především karamel v doprovodu pomeranče, vanilky a koření. Vůni odpovídá také chuť, které dominuje karamel a pomeranče. Rovněž neucítíte žádné tóny banánu, které jsou typické pro Original.

Bumbu XO můžu doporučit všem, kteří se vyhýbají sladkým rumům – je výrazně méně sladký a chuťově komplexnější. Naopak vyšší je jeho cena, která je oproti originálu téměř dvojnásobná. 

3. Bumbu Cream

Bumburum Cream

Pokud milujete rumové likéry typu Baileys, za ochutnání rozhodně stojí také poslední kousek z dílny Bumbu, který podle mě tento oblíbený likér v mnoha ohledech překonává. Při navrhování obalu se výrobce držel konceptu dalších dvou rumů v nabídce, a těšit se tak můžete na totožnou láhev v bílém provedení (designově jednotná řada jednoznačně vybízí ke koupi všech tří kousků, ať už rumové likéry pijete nebo ne – na poličce s alkoholem vedle sebe budou vypadat jednoduše skvěle). 

V Bumbu Cream je použit osmnáctiletý Bumbu XO destilovaný v Panamě. Ve složení kromě samotného rumu a smetany najdete také celou řadu koření, které je pro Bumbu rumy tolik typické. Likér si po namíchání šest měsíců poležel v sudech po sherry a výsledný nápoj má celkem 15% obsah alkoholu.

Barva, chuť a vůně

Jelikož patřím mezi milovníky indického kořeněného čaje chai, bylo mi jasné, že tohle bude láska na první ochutnání. Právě chai je spolu s kokosem v likéru nejvýraznější. O použité skořici napovídá také světle béžová barva. Vzhledem k tomu, že se jedná o smetanový likér, počítejte s opravdu sladkou chutí. 

O značce Bumbu Rum

Jak je asi zřejmé z recenzí výše, značka Bumbu rum sídlí na Barbadosu, ale rozhodně se neomezuje na tento karibský ostrov. Cukrovou třtinu pro destilaci rumů dováží z mnoha okolních států a ostrovů. 

Kdo Je Bumbu Rum

Přestože v nabídce společnosti najdeme poměrně omezené množství rumů, jedná se opravdu vytříbené kousky, které zaujmou nejen výbornou chutí, ale také krásnými designovými lahvemi, které budou zdobit vitrínu na alkohol. O kvalitě rumů Bumbu napovídá také celá řada úspěchů na mezinárodních rumových soutěžích – příkladem může být pět zlatých medailí, které získali v průběhu pouhých dvou let. 

5/5 - (11 hlasů)

Podobné příspěvky