Jak skladovat rum? Zkazí se? Jak dlouho vydrží?
Máte ve skříni lahev kvalitního rumu a přemýšlíte, jestli tam vydrží v dobrém stavu několik měsíců nebo roků? Je bezpečné takto rum skladovat a může se takový rum pít? Tyto otázky přivádí spoustu lidí k otázce: zkazí se rum?
Dal jsem dohromady několik otázek okolo skladování rumu, které lidem dělají největší starosti.
Jak skladovat rum?
Rumy, ale i jiné lihoviny se vždy skladují postavené. Ideální teplota pro skladování rumu je v rozmezí 5-18 stupňů Celsia. Samozřejmě je možné skladovat i při vyšší teplotě, ale pak se dobrý kvalitní rum vypařuje a tím si andělé vyberou svůj podíl. Pokud máte rum v boxu (krabici) nebo v tubě, tak je nejlepší ho skladovat právě v tomto uzavřeném balení, protože tím má rum ochranu před světlem. Teplota a světlo mohou chuť skladovaného rumu zhoršit, takže pamatujte, že je vždy lepší tmavší a chladnější místnost pro jejich skladování.
Pozor na korkové špunty. Ty jsou náchylné na plísně, ale také na vysychání. Rum neotáčejte, aby se korek nasál. Nejlepší řešení je vzít svíčku a hrdlo lahve zavoskovat. Často se používá parafilm (netoxická folie). Toto platí i pro investiční alkohol, ale musíte si dávat velký pozor, aby nedošlo k poškození kolku.
Jak skladovat otevřený rum?
U otevřeného rumu se ujistěte, že špunt dobře těsní a je dobře zajištěný. Pokud má rum opravdový korkový špunt, tak pak může docházet k jeho netěsnostem. Někde se říká, že pak je potřeba rum otočit, aby se korek nasál. To je hloupost. Nejlepší řešení je zase vosk, kterým zavoskujete hrdlo lahve nebo parafilm. Nicméně ten vosk se nepoužívá u lahví, které budete průběžně během roku popíjet. Takto „vyvětraný“ rum může získávat na lepším charakteru. Ale i na horším.
Pokud máte lahev rumu z poloviny prázdnou, je lepší rum přelít do menší, ve které bude méně nevyužitého prostoru.
Jak dlouho vydrží otevřený rum?
Doba, po kterou může otevřený rum zachovat svou kvalitu a chuť, se liší v závislosti na několika faktorech, ale obecně platí, že rum může vydržet poměrně dlouho po otevření.
Když je rum správně skladován – tedy v chladném, suchém prostředí a mimo přímé sluneční světlo – může jeho kvalita zůstat stabilní po dobu několika let. Důležité je také udržet láhev dobře uzavřenou, aby se zabránilo nadměrnému vystavení vzduchu, které by mohlo způsobit oxidaci a postupné ztráty chuti a aroma.
Celkově, pokud máte otevřený rum, můžete očekávat, že si zachová dobrou kvalitu po mnoho let, pokud jej správně skladujete a minimalizujete jeho vystavení vzduchu. Samozřejmě, nejlepší způsob, jak si užít rum, je ho vypít v rozumné době po otevření.
Může se rum zkazit?
Rum se zkazit může, ale ne vlastní vinou. Rum se zkazí kvůli neopatrné manipulaci. Buď se do něj dostanou bakterie, kvasinky a podobně. Například, když olíznete hrdlo nebo do něj strčíte prst. Pak se může rum zkazit kvůli korku. Lepší je, aby se rum korku vůbec nedotýkal.
Jak zjistit, že se rum zkazil?
Zkažení rum bude zoxidovaný, zakalený, bude zapáchat jinak. Zakalenost rumu ukazuje na to, že je s ním něco špatně.
Jaká je trvanlivost rumu?
Neotevřená lahev se nezkazí nikdy. K určité degradaci kvality dojít může, ale to už je prostě taková vlastnost alkoholu. Na lihoviny se trvanlivost neuvádí. Otevřenou lahev rumu se doporučuje zkonzumovat do 6 měsíců, ale z vlastní zkušenosti vím, že se rum nezkazí. Ale může kvůli netěsnostem v korkovém uzávěru „vyvětrat“. Kvůli tomu časem chutná jinak.
Stárne dál uskladněný rum?
Ne, nestárne. Tedy nestárne tak, že když uskladníte 15letý rum, že by se z něho za 5 let ve skříni stal rum 20letý. Pokud neuzavřete hrdlo rumu například voskem, tak kvůli oxidaci a odpařování se zase huť, charakter a kvalita rumu mohou měnit.