Pravý domácí vaječný koňak – jednoduchý návod

Pravy Vajecny Konak

Pokud nějaký nápoj dokonale vystihuje atmosféru Vánoc, pak rozhodně pravý vaječný koňak. Přestože se snad v každém supermarketu dají koupit už hotové vaječné likéry, já se už od dětství těšila na domácí na ten od babičky (tehdy samozřejmě bez alkoholu 😉 a s pořádnou dávkou salka).

Když jsem se však o pár let později rozhodla vyzkoušet recept na pravý domácí vaječný koňak na vlastní pěst, pokus bohužel nedopadl moc slavně – ať už za to mohl nepříliš kvalitní rum, kondenzované mléko či vejce z klecového chovu, výsledek letěl do koše. Nebyla bych to ale já, kdybych se vzdala po prvním neúspěšném pokusu, a napřesrok jsem se pustila do svého vánočního reparátu. A jelikož tentokrát byla moje snaha oceněna úspěchem, za který by se nestyděla ani moje babička, rozhodla jsem se s vámi o recept na opravdu luxusní vaječný koňak bez salka podělit v dnešním článku. A to nejen v klasické, “syrové” podobě, ale také tepelně upravené verzi.

Jaký rum použít do pravého vaječného koňaku?

Než vám však prozradím samotný recept, musím se zastavit u pomyslné tajné přísady – rumu. Ačkoliv obsah rumu ve vaječném likéru není žádným velkým tajemstvím, většina receptů v kuchařkách i na internetu nevěnuje příliš pozornosti jeho kvalitě, či dokonce doporučují český tuzemák. Přiznám se bez mučení, že ten jsem u svých prvních neúspěšných pokusech o výrobu vaječného koňaku použila i já. A ve srovnání s kvalitním rumem je výsledek opravdu diametrálně odlišný. 

Byl to právě vánoční recept na vaječňák známého českého lihovarníka Martina Žufánka, který mě navedl na stopu skutečně výbornému vaječnému likéru. Ten ve svém receptu použil nejen výborný Eminente rum, ale také kvalitní brandy (třeba Ararat)a Bulleit Frontier bourbon

Jaky Rum Do Vajecneho Konaku

Mohu vám slíbit, že se vám žádný z těchto kvalitních alkoholů dlouho doma neohřeje. Jejich použití je návykové. Samotný bourbon je velice aromatický destilát. V dobrém slova smyslu. Schválně ho vyzkoušejte. Nejspíš si jej minimálně oblíbíte. Kvalitní rumy mají svůj osobitý charakter. Nejlepší na tom je, že každý rum má jiné chutě a aromata, takže s každou přípravou domácího vaječného koňaku můžete experimentovat s jiným. O zbytky už se v rodině někdo postará :-).

Přestože tato kombinace je sázkou na jistotu, použít můžete samozřejmě svůj oblíbený rum, brandy a bourbon (případně whisky) od jiné značky. Naopak se obloukem vyhněte zmiňovanému tuzemáku, který je bohužel tak trochu stálicí ve většině receptů na domácí vaječňák. Tuzemák se sice vzhledem k nízké ceně může zdát jako vhodná volba, jenže zkrátka nemá s pravým rumem nic moc společného. Třtinový cukr neviděl ani z rychlíku – místo něj ve složení najdeme obyčejný bramborový líh, vodu a rumovou tresť, tedy esenci s chutí rumu vyráběnou zahříváním oleje ze dřeva s kyselinou sírovou a dalšími chemikáliemi. Na chuti nepřidává ani dlouhý seznam “éček” a potravinářských barviv. 

Konečně vaječný koňak děláme jednou za rok, tak proč ho kazit salkem a tuzemákem?

Pridani Rumu Do Vajecneho Konaku

Zároveň dodávám, že není potřeba sahat po nejdražším a nejluxusnějším alkoholu, který doma najdete – ten si raději vychutnejte samotný. Bohatě si vystačíte s jakýmkoliv (samozřejmě pravým třtinovým) rumem ve střední cenové kategorii. 

Můj tip

Pokud si chcete pochutnat na vaječném likéru jako řidič, či ho bez obav dát malým dětem, nezapomeňte si udělat i nealko verzi. Stačí v receptu vynechat alkohol a přidat rumové aroma (spíše než levnou rumovou esenci ale doporučuju přírodní extrakt z pravého rumu).

Recept na pravý vaječný koňak

Co budete potřebovat

Ingredience na 500 mililitrů koňaku:

  • 4 velká vejce,
  • 220 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 70 gramů moučkového cukru,
  • 200 mililitrů bourbonu,
  • 30 mililitrů rumu,
  • 30 mililitrů brandy,
  • vanilkový lusk. 

Vybavení:

  • 2 mísy,
  • metlička na šlehání, případně ruční nebo stolní mixér,
  • džbán na smíchání alkoholu,
  • láhve pro uskladnění.

Základem lahodného vánočního koňaku jsou především kvalitní ingredience. To se netýká pouze samotného alkoholu, tedy rumu, brandy a bourbonu, ale také vajec, smetany a vanilky. Vzhledem k tomu, že jsou v receptu použitá syrová vejce, doporučuji sáhnout po vajíčkách z domácího či alespoň volného chovu, u kterých si můžete být jistí jejich zdravotní nezávadností. A asi není třeba dodávat, že krásně oranžové žloutky domácích vajíček dodají rumu o poznání sytější žlutou barvu než mdlé žloutky vajec z klecového chovu. 

Třetí velice zásadní ingrediencí je vanilka. Přestože nejjednodušším a nejlevnějším řešením je samozřejmě vanilková esence, kterou má doma snad každý, kdo se o Vánocích pouští do pečení cukroví, chuťově koňaku nijak nepřidá. Zkuste raději zapátrat v obchodech po pravém vanilkovém lusku, jehož nádherná plná vůně i chuť posunou vaječňák na novou úroveň. Pokud vanilkový lusk neseženete, zlatou střední cestou je kvalitní vanilkový cukr (nikoliv však vanilínový!). 

Pozor na čistotu!

Ještě než se pustíte do přípravy samotného koňaku, nezapomeňte pečlivě umýt lahve, do kterých budete hotový likér přelévat. Osobně doporučuji lahve sterilizovat horkou vodou, díky čemuž budete mít jistotu, že vám likér vydrží a nezkazí se. Chybu neuděláte ani sterilizací dalšího kuchyňského náčiní, které budete používat, tedy například metličky či vařečky.

Postup přípravy pravého vaječného koňaku krok za krokem

Michani Vajecneho Konaku
  1. Oddělte žloutek od bílku. Připravte si dvě mísy a pomocí skořápek oddělte bílky a žloutky. Zatímco žloutky použijeme na přípravu koňaku, bílky můžete použít například při pečení.
  2. Vyšlehejte žloutek s cukrem. Odvažte cukr a přidejte do mísy se žloutky. Pomocí ruční metličky či mixéru vyšlehejte do řidší, lehce pěnové konzistence a světle žluté barvy. 
  3. Přidejte smetanu, vanilku a likér (pokud připravujete alkoholickou variantu). Pečlivě promíchejte jednotlivé ingredience. Pokud se vám bude zdát konzistence příliš hustá, můžete přidat kapku mléka. 
  4. Nalijte směs do připravených sterilovaných, uzavíratelných lahví. 
  5. Nechte odležet alespoň tři týdny v lednici.

Bojíte se konzumace syrových vajec? V tom případě můžete vyzkoušet tepelně upravenou alternativu vaječného koňaku. Postup je téměř totožný – opět začneme oddělením žloutků a jejich vyšlehání s cukrem. Následně v hrnci ohřejeme smetanu spolu s vanilkou. Ve vodní lázni mezitím opatrně a za stálého míchání ohřejeme žloutky s cukrem. Pozor, směs by se neměla přiblížit bodu varu, aby nedošlo ke sražení vajec! Následně stačí obě směsi smíchat, přecedit přes sítko, přidat alkohol a slít do sterilovaných lahví s uzávěrem.

Jak podávat vaječný koňak?

Přestože koňak můžete pít v této “základní” podobě, osobně nedám dopustit na podávání s vyšlehanými bílky, na kterém je zkrátka něco slavnostního a skrz na skrz vánočního. Vzhledem k trochu náročnější přípravě je tato varianta vhodná například na Štědrý den či při návštěvě příbuzných během Vánočních svátků, v rámci obyčejného mlsání si samozřejmě vystačíte se samotným likérem ze žloutků.

Jak Podavat Vajecny Konak
Vaječnák pijte z čeho vám chutná nejlépe. Já ho mám ráda ve sklenici na Martini :-), ale poslouží i sklenice na rum.

A jak na to? V prvé řadě budeme potřebovat bílky (pokud jste nechávali vaječný koňak odležet, tak rozhodně ne ty samé, které vám zůstaly po jeho přípravě!), které s trochou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Následně pěnu opatrně vmícháme do likéru a podáváme ve skleničkách posypané nastrouhaným muškátovým oříškem či jiným vánočním kořením podle vašeho výběru. Dobrou chuť!

Nejlepší rumové polevy nejen na perníčky?

Tady najdete postupy přípravy na rumovou polevu

Jak na správné skladování domácího likéru?

Pokud podobně jako já nedokážete odolat svodům lahodného vaječného koňaku, v prvé řadě ho uložte někam, kde ho nebudete mít moc na očích, abyste ho nevypili dřív, než se stačí patřičně odležet. 

Skladovani Vajecneho Konaku

Nadsázku stranou, vaječný likér bychom vzhledem k obsahu syrových vajec měli uchovávat na chladném a tmavém místě, ideálně tedy v lednici, případně také ve sklepě či chladné spíži. 

Jak dlouho vydrží vaječný koňak?

Zároveň dodávám, že není třeba si s trvanlivostí vaječného likéru dělat zbytečně těžkou hlavu. Rozhodně se nemusíte bát, že by se během pár dní zkazil. Zejména v případě alkoholické verze funguje obsažený alkohol jako spolehlivý konzervant, nemluvě o poměrně velkém množství cukru. U nealko verze už je to s trvanlivostí samozřejmě horší, a doporučuji tak s přípravou nezačínat příliš brzy před Vánočními svátky. 

5/5 - (37 hlasů)

Podobné příspěvky