RECENZE: Rum English Harbour 5y
Karibský rum proslavily zejména palírny na Jamajce, Kubě či Barbadosu. V jejích stínu tak možná trochu zanikají rumy z Antigui, mezi které patří i pětiletý rum English Harbour, na který se zaměřím v dnešní recenzi. Zda za tímto „zapadnutím v davu“ stojí kvalita rumu, čí spíše fakt, že se jedná o prakticky jedinou fungující destilerii na tomto karibském ostrově, vám prozradím v následujících řádcích.
Jediná destilerie na Antigue
Ano, opravdu tomu tak je – na tomto poměrně malém karibském ostrově je společnost, která má na svědomí pětiletý rum English Harbour, Antigua Distillery Limited, opravdu výjimečně postavení, respektive žádnou konkurenci. To však neznamená, že by v palírně brali jeho výrobu na lehkou váhu. Jak se dočtete dále v recenzi, kvalitní rumy jsou fermentovány, destilovány i stařeny možná trochu netradiční metodou.
Netradiční destilační kolona
Důvodem, proč jsou rumy z této palírny poněkud přehlížené, může také fakt, že samotná palírna není nijak velká, což má samozřejmě vliv i na rozsah a velikost produkce. V současné době mají pouze jednu britskou měděnou destilační kolonu John Dore, kterou si společnost pořídila v roce 1991. Za zmínku však stojí zejména přístroj, který této koloně předcházel, a to francouzská destilační kolona Savalle. Osobně mě překvapil fakt, že se majitelé rozhodli část původního zařízení zachovat – výsledkem je unikátní francouzsko-britská kolona, která je jako jediná v celém Karibiku vyrobené pouze ze 100% mědi.
Podrobnosti a hodnocení rum
Naše hodnocení
88 %
Hodnocení čtenářů
Vznik Antigua Distillery Limited
Troufám si říct, že poměrně netradiční jsou i okolnosti, za kterých jediná destilerie na Antigue vlastně vznikla. Rozhodně se nejedná o rodinný podnik, jak můžeme být u mnoha palíren zvyklí. V roce 1929 se dalo dohromady osm místních podnikatelů za účelem hromadného nákupu melasy a kontroly procesem destilace svých rumů. Počáteční spolupráce vyústila v o tři roky později v založení společnosti Antigua Distillery Limited. O další rok později si pronajali pozemek na přilehlém ostrůvku Rat v blízkosti přístavu St. John a destilace dnes jediného lokálního rumu mohla začít.
Nová vlajková loď
Samotný rum English Harbour se objevil v nabídce destilerie až o mnoho let později. Na trh byl uveden v roce 1994 a okamžitě se stal novou vlajkovou lodí celé destilerie. Své jméno, v překladu Anglický přístav, získal podle místního přístavu, který po dlouhou dobu patřil Britům.
Metoda výroby
Jak je asi jasné ze vzniku a historie destilerie, ani samotný rum nevzniká tak úplně tradičně. Před pětikolonovou destilací je melasa po třicet šest hodin fermentována spolu s běžnými i divokými kvasinkami. Následně je rum na pět let uložen do dubových sudů nejen po Bourbonu, ale také Tennessee whisky. A aby byly tóny dřeva obzvlášť silné, během zrání je do sudů přihozeno několik dubových hranolů. Výsledný rum má 40% obsah alkoholu a výrobce uvádí, že není uměle doslazovaný.
Nečekaně úspěšný rum
Ačkoliv pětiletý rum English Harbour dlouho unikal mé pozornosti, totéž se nedá říct o mezinárodních rumových soutěžích. Na těch totiž během let slavil nevídaný úspěch. Příkladem mohou být zlaté medaile na Int’l Rum Festival, San Francisco World Spirits Competitions, Rum Master Competition in the Aged Rums v kategorii 7 až 5letých rumů či New York World Spirits Competition.
Za zmínku stojí také fakt, že v roce 2006 byl časopisem Forbes jmenován jedním z deseti nejzajímavějších rumů na trhu.
Sázka na tradiční provedení
Ačkoliv nejde o nijak starou značkou s dlouhou tradicí, je mi rozhodně sympatické, jakým směrem se rozhodl výrobce vydat při navrhování lahve. Ta na první pohled dává jasně znát, že se jedná o karibský rum. Stylová láhev ze zeleně tónovaného skla je doplněna tradičním korkovým uzávěrem a etiketou ve stylu pergamenu s typickým fontem. Prostě a jednoduše opravdu krásná práce.
Barva, vůně a chuť rumu
Jelikož je sklo zabarvené, barvu rumu spatříme až po nalití do sklenky. Barva je opravdu pěkně jantarová, jak se patří. Ve vůni převládají především tóny dubového dřeva, což asi nebude vzhledem k metodě staření žádným překvapením. Dub příjemně doplňuje vůně skořice, sušeného ovoce a náznak kouře.
Samotná chuť je zpočátku velmi nasládlá, ale jinak poměrně suchá. Zaujala mě především svými výrazně ovocnými tóny, kterým sekundují opět dub a skořice. Ucítit však můžete také jemné tóny zralých jablek či tmavého cukru. Závěr není nijak dlouhý a sladké tóny jsou nahrazeny dubem a kouřem.
Závěrečné hodnocení rumu English Harbour 5yo
Pokud chcete zkusit něco netradičního, pětiletý English Harbour vás rozhodně neurazí. Nejedná se o nijak drahé pití, které se navíc díky krásné lahvi bude skvěle vyjímat v každé sbírce karibských rumů. Sympatický bude všem rumařům, kteří se vyhýbají přeslazeným či uměle doslazovaným rumům. Pochutnáte si na něm však i v případě, že hledáte rum do míchaného koktejlu.