[Recenze] Ron Zacapa Centenario 23y – je levný rum, tak skvostný?
Pokud se zaměříme na rum Ron Zacapa Centenario 23y, jen těžko budeme hledat přímého konkurenta. Dlouhých třiadvacet let. Přesně tak dlouho zraje rum v guatemalských horách, v sudech po bourbonu a sherry. Výsledkem tohoto díla je meruňková, kokosová, vanilková a citrusová vůně, čokoládová a kořeněná chuť a dlouhý, zároveň však jemný ocas. Jeho chuť i barva jednoduše řečeno nemá konkurenci.
Ron Zacapa 23 Sistema Solera je vyroben unikátním procesem zrání známým jako Sistema Solera, který je obvykle používán pro výrobu sherry. Tento proces spočívá ve smíchání rumů různého stáří, které byly zrálé v sudech různých typů (například v sudech, ve kterých předtím zrálo bourbonové whisky, sherry nebo Pedro Ximénez vína). Smísením těchto různě zralých rumů vzniká rum s výrazně bohatým a komplexním profilem chutí a vůní. Ron Zacapa 23 tak nabízí hloubku a nuance, které jsou výsledkem této složité a časově náročné metody zrání.
Podrobnosti a hodnocení rumu
Naše hodnocení
93 %
Zrod rumu Ron Zacapa Centenario 23y
Jestliže se má vyrobit kvalitní rum, pak je proces výroby a délka zrání nejdůležitější kritérium ve výsledné chuti. U rumu Ron Zacapa Centenario 23y je to neuvěřitelných dvacet tři let. Tak dlouho si nechává výrobce čas pro získání jeho typické vůně a chutě. To je přibližně čtvrtina lidského života! Rum zraje v sudech po sherry a bourbonu. Přímo v guatemalských horách. Ideální místo pro zrození legendy.
Zajímalo mě podrobněji, jak je to s procesem výroby právě tohoto rumu. Ron Zacapa Centenario 23y je v Guatemale vyráběn destilací z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2 333 metrů v sudech z bílého dubu, ve kterých zrál dříve bourbon, Sherry Pedro Ximenez, ale také portské, koňak nebo tokajské víno. Asi proto se mi na první ochutnání v ústech otevře meruňková, vanilková a kokosová chuť, která je doprovázena citrusovou, čokoládovou a kořeněnou vůní s dlouhým jemným ocasem. Žádný tvrdý kouřový oder. Proto rum doporučuji všem, kteří dávají přednost jemným chutím.
Typické zrání metodou Solera
Pojďme se podívat podrobněji ohledně procesu zrání. Jak jsem už prozradila, rum Ron Zacapa Centenario 23y zraje metodou zvanou Solera. To je speciální způsob uložení destilátů. Jak probíhá? Jednoduše se řady dubových sudů s rumem skládají na sebe, přičemž nejstarší sudy jsou dole a nejmladší se přidávají nahoru. Věděli jste, že každou láhev rumu Zacapa tvoří směs různě starých rumů? Zajímalo mě, o jaké rumy se jedná. A pátrání mě dovedlo k informaci, že se jedná o rumy, které zrály 6 až 23 let. A tomuto míchání se říká blendování. Ale to už určitě víte.
Charakter chutě a vůně vás omámí
I když se jedná o jeden rum, na své si přijde hned několik opravdových znalců. Ron Zacapa Centenario 23y má bohatou a plnou chuť. Přitom nikterak dráždivou. Není divu, že si ho zamilují i ženy, nebo začátečníci. Svou jemnou chutí si získal větší oblíbenost, než ostatní rumy.
Vyváženost rumu podmíněna krásnou barvou. Je často prezentován v soutěžích i na nejrůznějších ochutnávkách. A vždy si získá většinu hlasů. V chuti velmi snadno rozeznáte karamel, tropické ovoce, čokoládu a rozinky. Sladká tečka na závěr pak nechá vyniknout citrusovou vůni.
I aroma je u tohoto rumu originální. Skládá se hned z několika vůní. První patro rozhodně nechá uvolnit vůni vanilky a meruňky. Závan kokosu si vychutnáte v hlubších vrstvách. Doporučuji po nalití do sklenky nechat rum alespoň minutu odpočinout. Pak se vám krásně uvolní jeho nevtíravá a plná vůně, zcela vyvážená a doprovázená jemným kouřovým nádechem. Avšak žádná vůně není dominantní.
Originální balení potěší i jako dárek
Přemýšlíte o dárku pro své blízké, nebo chcete udělat radost opravdovému znalci? Ron Zacapa Centenario 23y je sázkou na jistotu. Láhev Zacapy poznáte podle originálního tvaru se světlým prstencem na láhvi. Ten kontrastuje s mahagonovým odstínem rumu. I balení působí velmi luxusním dojmem. Skvěle se hodí jako rumový dárek. A možná vás překvapí jeho cena, která je lehce přes 1200 Kč. Za tyto peníze je to skvostné pití, skvostný rum.
Jak se pije Ron Zacapa Centenario 23y
Ron Zacapa Centenario 23 letý, známý pro svou komplexní chuť a hladkost, je ideální k pití samostatně nebo s lehkým zchlazením. Jeho hluboké tóny karamelu, švestek, koření a hořké čokolády se nejlépe ocení, když se pije čistý v rumovém poháru nebo sklenici na degustaci. Tento způsob pití umožňuje plně vychutnat jeho charakter a aroma. Ron Zacapa 23 je také vhodný jako základ pro prémiové koktejly, kde jeho bohaté chutě mohou být krásně kombinovány s dalšími složkami.