ron zacapa centario 23y recenze

Ron Zacapa Centenario 23y – je levný rum, tak skvostný?

Pokud se zaměříme na rum Ron Zacapa Centenario 23y, jen těžko budeme hledat přímého konkurenta. Dlouhých třiadvacet let. Přesně tak dlouho zraje rum v guatemalských horách, v sudech po bourbonu a sherry. Výsledkem tohoto díla je meruňková, kokosová, vanilková a citrusová vůně, čokoládová a kořeněná chuť a dlouhý, zároveň však jemný ocas. Jeho chuť i barva jednoduše řečeno nemá konkurenci.

Zrod rumu Ron Zacapa Centenario 23y

Jestliže se má vyrobit kvalitní rum, pak je proces výroby a délka zrání nejdůležitější kritérium ve výsledné chuti. U rumu Ron Zacapa Centenario 23y je to neuvěřitelných dvacet tři let. Tak dlouho si nechává výrobce čas pro získání jeho typické vůně a chutě. To je přibližně čtvrtina lidského života! Rum zraje v sudech po sherry a bourbonu. Přímo v guatemalských horách. Ideální místo pro zrození legendy. 

Parádní tmavě mahagonová barva.

Zajímalo mě podrobněji, jak je to s procesem výroby právě tohoto rumu. Ron Zacapa Centenario 23y je v Guatemale vyráběn destilací z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2 333 metrů v sudech z bílého dubu, ve kterých zrál dříve bourbon, Sherry Pedro Ximenez, ale také portské, koňak nebo tokajské víno. Asi proto se mi na první ochutnání v ústech otevře meruňková, vanilková a kokosová chuť, která je doprovázena citrusovou, čokoládovou a kořeněnou vůní s dlouhým jemným ocasem. Žádný tvrdý kouřový oder. Proto rum doporučuji všem, kteří dávají přednost jemným chutím. 

Typické zrání metodou Solera

Pojďme se podívat podrobněji ohledně procesu zrání. Jak jsem už prozradila, rum Ron Zacapa Centenario 23y zraje metodou zvanou Solera. To je speciální způsob uložení destilátů. Jak probíhá? Jednoduše se řady dubových sudů s rumem skládají na sebe, přičemž nejstarší sudy jsou dole a nejmladší se přidávají nahoru. Věděli jste, že každou láhev rumu Zacapa tvoří směs různě starých rumů? Zajímalo mě, o jaké rumy se jedná. A pátrání mě dovedlo k informaci, že se jedná o rumy, které zrály 6 až 23 let. A tomuto míchání se říká blendování. Ale to už určitě víte.

Podrobnosti o rumu Ron Zacapa Centenario 23y a hodnocení

zacapa centario 23y náhled produktu
  • Země: Guatemala
  • Palírna: Zacapa
  • Stáří: 23 let
  • ABV: 40 %
  • Typ: Španělský, Melasa
  • Barva: Tmavý mahagon

Naše hodnocení

96 %

Hodnocení čtenářů

4.6/5 - (13 hlasů)

Charakter chutě a vůně vás omámí

I když se jedná o jeden rum, na své si přijde hned několik opravdových znalců. Ron Zacapa Centenario 23y má bohatou a plnou chuť. Přitom nikterak dráždivou. Není divu, že si ho zamilují i ženy, nebo začátečníci. Svou jemnou chutí si získal větší oblíbenost, než ostatní rumy. 

Vyváženost rumu podmíněna krásnou barvou. Je často prezentován v soutěžích i na nejrůznějších ochutnávkách. A vždy si získá většinu hlasů. V chuti velmi snadno rozeznáte karamel, tropické ovoce, čokoládu a rozinky. Sladká tečka na závěr pak nechá vyniknout citrusovou vůni. 

I aroma je u tohoto rumu originální. Skládá se hned z několika vůní. První patro rozhodně nechá uvolnit vůni vanilky a meruňky. Závan kokosu si vychutnáte v hlubších vrstvách. Doporučuji po nalití do sklenky nechat rum alespoň minutu odpočinout. Pak se vám krásně uvolní jeho nevtíravá a plná vůně, zcela vyvážená a doprovázená jemným kouřovým nádechem. Avšak žádná vůně není dominantní. 

Originální balení potěší i jako dárek

Přemýšlíte o dárku pro své blízké, nebo chcete udělat radost opravdovému znalci? Ron Zacapa Centenario 23y je sázkou na jistotu. Láhev Zacapy poznáte podle originálního tvaru se světlým prstencem na láhvi. Ten kontrastuje s mahagonovým odstínem rumu. I balení působí velmi luxusním dojmem. Skvěle se hodí jako rumový dárek. A možná vás překvapí jeho cena, která je lehce přes 1200 Kč. Za tyto peníze je to skvostné pití, skvostný rum.

Podobné příspěvky