Blue Mauritius Gold 15letý tropický melasový rum (Recenze)

Blue Mauritius Gold Recenze

Když se řekne Mauricius, většina z nás si spíše než láhev dobrého rumu představí dovolenou na bělostných plážích zalitých sluncem. A ačkoliv je tento ostrov uprostřed Indického oceánu poměrně populární dovolenkovou destinací, nabízí mimo jiné i výborné podmínky pro výrobu rumu. V dnešní recenzi se proto podívám na hned patnáctiletý mauricijský rum Blue Mauritius Gold. Dostojí stylovému obalu i obsah?

Mauricius a rum – nečekané spojení, které opravdu funguje

S výrobou rumu si obvykle spojujeme Karibik, který je díky příznivému klimatu jako stvořený pro pěstování kvalitní cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že na Mauriciu panují téměř totožné podmínky, by tak nemělo být příliš velkým překvapením, že i tento ostrov, nazývaný perlou Indického oceánu, nabízí skvělé podmínky pro růst cukrové třtiny. Vyznačuje se totiž nejen teplým podnebím, ale také vydatnými dešti, které dávají vzniknou výjimečně sladké a šťavnaté cukrové třtině. 

Podrobnosti a hodnocení rumu

Blue Mauritius Gold 15y
  • Země: Mauricius
  • Palírna: Blue Mauricius
  • Stáří: 15 let
  • ABV: 40 %
  • Typ: Španělský, Melasa
  • Barva: Bronzová

Naše hodnocení

86 %

Hodnocení čtenářů

4.6/5 - (29 hlasů)

Kde se vzal rum Blue Mauritius Gold?

Ani z hlediska historie se nevyhnu srovnání s karibskými rumy. Ta totiž v případě některých karibských palíren sahá až k počátku osmnáctého století. Takto dlouhou tradicí se bohužel mauricijský rum pochlubit nemůže. Přesto se za svou minulost rozhodně nemusí stydět – výrobcem rumu Blue Mauritius je totiž známá palírna Grays, která byla založena už roku 1838. Její zakladatel, Pierre Charles Francois Harel, se proslavil především unikátní metodou výroby rumu, která je při destilaci rumů používána dodnes. 

Nejlepší rum?

Nebojím se Blue Mauritius Gold 15y jako jeden z kategorie nejlepší rum, protože v dané cenové kategorii se jedná o poměrně chuťově luxusní záležitost.

Metoda výroby

Při výrobě rumů, ze kterých je míchán výsledný blend, se používá melasa, která před samotnou destilací přibližně 36 hodin zraje a odpočívá. Přestože je rum označován jako patnáctiletý, takto dlouhého staření v dubových sudech se patrně dočkaly jen některé z jednotlivých rumů v blendu. Jednotlivé rumy se od sebe liší také obsahem alkoholu – některé z nich dosahují až 60 %, výsledný rum je však o poznání slabší, tedy zhruba 40%. 

Po namíchání blendu je rum znovu uložen k dalšímu zrání do dubových sudů po portském víně, které mu dodají sytě bronzovou barvu a jemnou chuť. V sudech si poleží přesně jeden rok. To se sice může zdát jako poměrně krátká doba, je však třeba vzít v potaz, že blend obsahuje už zmiňovaný patnáctiletý rum.

Pozitivem, které musím z hlediska metody výroby vyzdvihnout, je především fakt, že rum je vyráběn v malých dávkách, díky čemuž si zachovává vysokou kvalitu typickou pro rodinné palírny. Výsledkem jsou minimální chuťové rozdíly mezi jednotlivými dávkami. 

Rum ověnčený mezinárodními cenami

Blue Mauritius se může pochlubit hned několika cenami. Zlato si přivezl například z mezinárodního festivalu C2C Spirits Cup v Německu či z čínských cen Wine & Spirit Awards 2017. Dalším úspěchem bylo také stříbro z berlínského rumového festivalu v roce 2012 či označení „Nejlepší tradiční rum“ z rumového festivalu na samotném Mauriciu. 

Obal, který vás přenese do mauricijských tropů

Pochválit musím zejména krásnou, těžkou francouzskou lahev, která na první pohled působí luxusním dojmem. Láhev krásné doplňuje modro-zlatá etiketa, která člověka na první pohled přenese na tropickou pláž omývanou Indickým oceánem. Detail v podobě koženého přívěsku na hrdle je nejen stylový, ale také praktický – jednoduše zachytí případně zbloudilé kapky rumu. Fakt, že jsou všechny lahve značeny a baleny ručně, je už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Blue Mauritius Gold Lahev Rumu

Barva a vůně rumu

Rum na první pohled zaujme krásně sytě bronzovou barvou, kterou mu dodaly dubové sudy po portském, ve kterých si rok poležel. Po vytáhnutí korkové zátky se můžete těšit na příjemně decentní vůni s náznakem koření a dubu, jak asi napovídá i fakt, že byl stařen v dubových sudech. Nezapře však svůj tropický původ, který se projevuje tóny kokosu, exotického ovoce či skořice.

Chuť rumu

Samotná chuť rumu je už o něco méně přímočará a dokáže na každé ochutnání něčím překvapit. Převládají však primárně tóny sladkého karamelu, kokosu a exotického ovoce. Poměrně výrazné je také aroma vanilky, které doplňuje jemná chuť skořice. 

Navzdory převládající chuti karamelu se však není třeba bát, že by se jednalo o přeslazený rum. Těšit se můžete naopak na příjemně hřejivý závěr s náznakem kouře. Díky vyvážené chuti se jedná o skvělý kousek pro každého, kdo spíše než ostřejším rumům dává přednost jemné a komplexní chuti.

Podobné příspěvky