RECENZE: Flor de Caña 25yo

Flor De Cana 25y Recenze

Domovem kvalitního rumu je bezpochyby Karibik. Do Střední Ameriky, která se nachází jen o pár set kilometrů na západ, se cukrová třtina dostala až koncem devatenáctého století, tedy o více než 400 sta let později. Netrvalo však dlouho a místní rum se stal jak nedílnou součástí lokální ekonomiky, tak světovým hráčem na poli destilátů, se kterým se jednoduše musí počítat. Výjimkou není ani nikaragujský rum Flor de Caña, na jehož pětadvacetiletou verzi se podívám v dnešní recenzi. 

Prémiové rumy s dlouhou historií

Přestože existují mnohem starší rumové destilerie, vzhledem k opožděnému „příjezdu“ cukrové třtiny do Střední Ameriky mi určitě nikdo nebude mít za zl=, když nazvu rum Flor de Caña rumem s dlouhou historií. Společnost Flor de Caña totiž byla založena právě koncem devatenáctého století, konkrétně v roce 1890, ve městě Managua. Netrvalo dlouho a z malé rodinné destilerie se brzy stala rozsáhlá společnost sídlící v rozlehlém areálu.

Flor De Cana 25 2

Za nevídaným úspěchem rumu Flor de Caña stojí mimo jiné právě místo, kde se vyrábí. Město Managua totiž leží na úpatí nejvyšší a nejaktivnější sopky Nikaragui, vulkánu San Cristóbal. A ačkoliv nepatřím mezi nějaké zkušené zemědělce, jedno vím jistě – nejlepší rum, potažmo cukrová třtina, zpravidla pochází právě z vulkanických oblastí.

Podrobnosti a hodnocení rumu

flor de cana 25
  • Země: Nicaragua
  • Palírna: Flor de Caña
  • Stáří: 25 let
  • ABV: 40 %
  • Typ: Španělský
  • Barva: Tmavě jantarová

Naše hodnocení

94 %

Hodnocení čtenářů

4.9/5 - (15 hlasů)

Jardův souhrn recenze

Vůně Flor de Caña je úžasná a baví mě k němu pořád čuchat. Osobně bych ho naslepo tipoval spíš na brandy. V chuti se nakonec trocha sladkosti ukáže, ale je potřeba si na ní počkat, protože jde o suchý rum. Rum je plný, bohatý, jemný a přesto s troškou pepřovité pálivosti. Jako whiskař si Flor de Caña 25 dost užívám. A to je co říct.

Ve znamení Fair Trade a udržitelnosti 

Jedním z důvodu, proč si u mě rum Flor de Caña získal plusové body ještě před ochutnáním, je jeho férový přístup k výrobě. Nejen, že pěstování cukrové třtiny i samotná výroba rumu probíhá v souladu s pravidly Fair Trade, ale navíc se snaží maximální limitovat svou uhlíkovou stopu. To zahrnuje jak použití energie z obnovitelných zdrojů, tak třeba využívání pouze ekologicky vytěžených nerostných surovin. A úplnou třešničkou na dortu je fakt, že firma Flor de Caña v rámci programu na obnovu Amazonského pralesa zasadila už přes 750 000 stromů.

Metoda výroby rumu Flor de Caña

Konec ekologického okénka, je čas se vrátil zpátky k rumu. Jak již bylo řečeno, rum je vyráběn z melasy z cukrové třtiny, která byla sklizena na úrodných polích v okolí vulkánu. Následně je rum destilován v sloupcových destilačních přístrojích a uložen k dlouhému zrání v dubových sudech, a to za naprosto přirozených podmínek – bez umělé klimatizace či větrání. Výsledný rum obsahuje 40 % alkoholu. 

Bez špetky cukru

Když už jsme u té výroby, za zmínku stojí také fakt, že během ní nebyl použit prakticky žádný cukr. Není tak třeba se obávat umělého doslazování či dobarvování karamelem, jak je u mnoha rumů bohužel zvykem. 

Dárkové balení, které potěší

Flor De Cana 25 Lahev

Další oblastí, ve které mě výrobci rumu jednoznačně potěšili, je jeho obal. A nemluvím tak ani o krásné lahvi se stylovou černo-zlatou etiketou a hranatými tvary, ale především dárkové krabici. Na té najdete právě obrázek slavné sopky San Cristóbal, na jehož úpatí se rum destiluje. Díky asymetrickému tvaru a luxusnímu provedení dárkové krabice si troufám říct, že se jedná o opravdu skvělý dárek jako dárkové balení rumu – pro každého milovníka kvalitního rumu.

Ocenění na světových soutěžích

Než se podívám i na obsah lahve, nedá mi to a musím zmínit také poměrně velké úspěchy, které pětadvacetiletý rum Flor de Caña sklidil na světových soutěžích. Příkladem může být titul 2017 Best Rum of the Year na International Rum Conference v Madridu či bronzová medaile v kategorii Rum Aged over 10 Years 2018 na soutěži International Spirits Challenge. Pozadu nezůstává ani zmiňovaný obal, který na soutěží The Global Design Masters získal v roce 2014 zlato. 

Barva, vůně a chuť rumu

Teď už však k tomu nejdůležitějšímu, a to samotnému obsahu lahve. Rum mě na první pohled zaujal krásnou, tmavě jantarovou barvou, u které je až stěží uvěřit, že jí nebylo dosaženo dobarvováním karamelem. Co se týká vně, těšit se můžete na tóny vanilky, tmavého kakaa a vzhledem k dlouhému staření samozřejmě i dřeva. Pro mě osobně je to hodně dobrý rum a nebojím se ho označit jako nejlepší rum.

Podobné překvapení jako u barvy mě čekalo i u chutě, která je vzhledem k nedoslazování nečekaně sladká. Samotná chuť je poměrně plná a komplexní. Nabídne výrazné tóny ořechů (zejména mandlí), které doprovází ovocné akcenty. A pak už přichází dlouhý, příjemný závěr. Co si budeme povídat, tenhle rum je skutečná dobrota!

Podobné příspěvky