Whisky: Vše, co o ní potřebujete vědět

panák whisky

Věděli jste, že whisky se vyrábí takřka po celém světě a její tradice sahá údajně až do 15. století? Skotská, irská, americká, kanadská, japonská a dokonce i česká whisky má v našich obchodech zastoupení. Jestli se chcete o tomto destilátu dozvědět více informací, tak jste na správném místě.

Co je whisky?

Whisky je destilovaný alkohol, který se vyrábí z různý obilných zrn, ale také z kukuřice. Musí zrát minimálně 3 roky v dřevěných, nejčastěji v dubových sudech. Tyto sudy bývají po jiném alkoholu jako je například cherry nebo bourbon. Toto zrání dodává whisky chuť, tmavou barvu a také specifickou vůni.

Jak chutná whisky?

Každý styl a každá značka whisky chutná jinak, ale některé chuťové vlastnosti je spojují. Typická chuť whisky je zrnitá, dřevitá s tóny dubu a chutí po karamelu, s příměsí vanilky, ovocem a různým kořením. Některé whisky jsou znatelně cítit alkoholem a mají jeho specifickou drsnou chuť, ale některé jsou příjemně hladké až vyjímečně jemné.

Rozdíl mezi whisky a whiskey?

Rozdíl mezi whisky a whiskey je pořádný, ale jde spíše o gramatickou hříčku. Slovo whiskey pochází z irské gaelštiny. Nejlepší irská whisky tedy vlastně whiskey má samozřejmě svá výrobní specifika, ale v podstatě jde stále pořád o whisky. Pamatujte si, že ve Skotsku, Kanadě, Japonsku se pro tento destilát používá výraz whisky, zatímco v Irsku a Americe se používá whiskey.

Výroba whisky

Pro druhy a značky whisky se používají rozdílné metody výroby, ale všechny jsou si vlastně velice podobné. U whisky se při výrobě začíná s kaší vyrobenou ze zrn. To je podobné jako u piva. Většinou tomu tedy ještě předchází proces sladování. Ten probíhá na takzvaných malting floor nebo na speciálních linkách. Během tohoto procesu se škrob mění na cukr a výsledkem materiál ke kvašení. Zkvašený materiál se destiluje většinou v měděných nádobách. Více o výrobě whisky.

Druhy whisky

Skotská whisky

skotský lihovar Bowmore

Nejlepší skotská whisky je většinou dvakrát destilovaná z ječmenného sladu. Pro skotskou whisky je charakteristická kouřová chuť. Tu získává z rašelinového kouře, nad kterým se vysušuje slad. Skotsko má několik regionů, kde se vyrábí whisky s různými charaktery. Mez

Irská whiskey

Irská whiskey je nejznámější pro svou jemnou a lehkou chuť. Tím je vlastně asi nejlépe pitelnou na světě. Tu získává z trojí destilace, která je pro irskou whiskey nutností. Stejně jako minimální doba zrání v dubových sudech. Tato doba je minimálně 3 roky. Tento druh nesmí být za žádných okolností cítit rašelinou.

Americká whiskey

Americká whiskey se nejčastěji destiluje z kukuřice. Pokud taková whiskey obsahuje minimálně 51 % kukuřice, tak se nazývá bourbonem. Tento název je odvozen od okresu v americkém Kentucky Bourbon Country. Právě bourbon má specifickou kouřovou chuť, kterou získává při zrání v zevnitř opálených dubových sudech.

Kanadská whisky

Kanadská whisky je poměrně jemná. Vyrábí se z více druhů obilovin, mezi které často patří žito, ale pouze v minimálním množstvím. Existují však kanadské whisky, které jsou vyrobené z téměř 100 % žitného základu.

Japonská whisky

tři lahve japonské whisky

Japonsko se učilo vyrábět whisky ve Skotsku, takže techniky výroby a vlastnosti destilátů jsou si velice podobné. Japonci mají sklon soustředit se na kvalitu a především na Single malt whisky s rašelinovým charakterem. I tak jsou však považované za velice jemné whisky.

Styly whisky

Některé styly whisky mají striktně regulovaná pravidla, a jiné ne. Například míchaná whisky (blended) má nejvolnější pravidla a může se vyrábět kdekoliv s různými přísadami. Třeba bourbon už má přísné regulace, které musí splňovat, aby mohl výsledný destilát nést toto označení na etiketě. Single malt zase musí být čistě jednosladovou whisky z jedné palírny.

Blended

Termín míchaná whisky (anglicky blended) označuje vlastně jakoukoliv whisky, která vzniká smícháním z různých směsí vyzrálých whisek vyrobených z různých druhů obilných zrn. Ačkoliv se smíchají whisky různých chutí, barev, aromat, tak to neznamená, že jde o méně kvalitní whisky. Naopak, velice často vzniká velice kvalitní míchaná whisky s typickým charakterem.

Single malt

Single malt whisky se vyrábí z jednoho sladu a v jedné palírně. Nic se nesmí míchat. Tyto whisky se vyrábí ve Skotsku, Irsku, Japonsku, ale i v jiných zemích. Většinou se traduje, že jednosladové single malt whisky jsou nejkvalitnější. To nemusí být vždy pravda. Některé single maltky nejsou chuťově vydařené. Například skotské single malt whisky mají velice striktní pravidla výroby, právě kvůli tomu, aby nekazily vlastní pověst, kterou za letitou tradici získaly.

Bourbon

Bourbon musí být vyroben z minimálně 51 % kukuřice. Musí zrát v nových dubových zuhelnatělých sudech. Mezi další složky mohou patřit různé podíly obilovin. Nejčastěji žito nebo pšenice. Americký regulační úřad toto velice pečlivě hlídá s pomocí řady přísných předpisů.

Míchaná nebo single malt?

Problematika míchané a single malt whisky by vydala na celou knihu. Lidé se nejčastěji dopouští jedné hlavní mýlky. Tou je, že tvrdí, že single malt whisky je kvalitnější oproti míchané whisky a patří mezi nejlepší whisky na světě. Míchané whisky mohou být chuťově rafinované, jemné a bohaté, ale také výrazně rozmanité. To usnadňuje konzumentům výběr té správné značky a chutě. Jednosladové whisky (single malt) mají jasnou robustní chuť, kterou nejvíce oceníte k pravému vychutnávání než k neřízenému pití.

Podobné příspěvky