Irská káva – recept a návod na přípravu

irská káva při servírování

Když máte na něco chuť, ale káva je vám málo a samotná whisky je zase až příliš. Co s tím? Na řadě je irská káva s pořádnou smetanovou čepicí. A když mluvíme o Irsku, tak musíme použít tamní whiskey. Bez té by to nešlo.

irská káva při servírování

Irskou kávu určitě znáte z našich restaurací a barů, kde vám obsluha do zkaženého espressa nebo turka nalije panáka vyčpělé whisky a zastříkne to šlehačkou ze spreje. Samozřejmě tou nejlacinější, kterou v supermarketu měli.

Příprava irské kávy chce ale něco víc. Kromě whiskey je důležitá smetana, která by měla být hustá, ale pořád tekutá. Musí být našlehaná, tak akorát, aby dokázala vytvořit čepici, ale nesmí být našlehaná moc, abyste ji museli na vrh kávy kecnout lžičkou.

Recept na kávu jsem si časem vypiloval k dokonalosti a teď vám napíši svůj návod, jak připravit irskou kávu.

Suroviny (ingredience)

  • 1-2 lžičky třtinového cukru
  • 3-4 cl irské whiskey (velký panák nebo 2 malé panáky)
  • 45 ml espressa nebo 140 ml filtrované kávy
  • asi 30 ml vychlazené 30% smetany

Postup, jak připravit irskou kávu

  1. Začnete smetanou. Nalijte ji do misky a vyšlehejte ji do husté pěny. Nechcete mít tuhou šlehačku, ale opravdu hustou pěnu. Smetanu je možná nalít do skleničky od přesnídávky, kterou uzavřete víčkem a třepete s ní, dokud vám nevznikne hustá pěna.
  2. Ohřejte si sklenici nebo šálek, ve kterém budete kávu servírovat. Jednoduše tam nalijte horkou vodu.
  3. Vylijte ze sklenice horkou vodu a vsypte do ní 2 lžičky třtinového cukru. Tento cukr zalijte kávou a nechte ho rozpustit.
  4. Do kávy vlijte 3-4 cl irské whiskey. Ideální jsou Tullamore Dew nebo Jameson.
  5. Vezměte si kávovou lžičku a držte ji nad skleničkou s kávou vypouklou stranou nahoru. Přes tu vypouklou stranu lžičky vlijte do kávy opatrně vyšlehanou hustou smetanovou pěnu.
  6. To je vše. Máte před sebou pravou irskou kávu.

Video návod na správnou přípravu

Pár tipů

Často se říká, že irská káva by se měla připravovat jedině z filtrované kávy. To není pravda. Můžete ji připravit z moka kávy, z kávy z french pressu, z espressa nebo třeba z kávy z aeropressu.

Pokud chcete kávu vylepšit, tak jí můžete ozdobit vanilkovým luskem, poprášit jemně skořicí nebo třeba muškátovým oříškem.

Podobné příspěvky