Domů » Drinky a koktejly » Bombardino recept: Italský horký drink, který vás dostane

Bombardino recept: Italský horký drink, který vás dostane

Bombardino Drink

Musím se přiznat, že jsem na bombardino narazil úplnou náhodou během jedné lyžovačky v italských Dolomitech. Seděl jsem v nějaké horské chatě, promrzlý jak sobík, a barman mi podstrčil skleničku s něčím žlutým, co vypadalo trochu podezřele. „Bombardino,“ řekl s úsměvem. No a já si říkám, co to sakra bude. Po prvním doušku jsem pochopil, proč se tomu říká malá bomba. Tenhle horký drink totiž opravdu stojí za to a doma si ho dělám dodnes, když potřebuju rychle roztát.

Bombardino recept – jak na to

Dám vám hned na začátku recept, ať se nemusíte prokousávat celým článkem. Bombardino je v podstatě jednoduché – vaječný likér, alkohol a šlehačka. Tečka. Ale samozřejmě má to své nuance, které dělají rozdíl mezi průměrným a skvělým nápojem.

Klasické bombardino – ingredience

  • 60 ml vaječného likéru (vaječňáku)
  • 30 ml brandy nebo whisky
  • 2-3 lžíce mléka (volitelně)
  • Šlehačka na ozdobu
  • Trocha skořice nebo kakaa na posypání

Postup přípravy

Vaječný likér a brandy nahřejte v malém rendlíku na cca 70-80°C. Pozor, ať to nezačne bublat! Při varu se alkohol odpařuje a likér může změnit konzistenci. Já si vždycky kontroluju teplotu prstem – když už je to tak horké, že to skoro nejde vydržet, je to akorát. Pokud chcete nápoj trochu naředit, přidejte lžíci nebo dvě mléka.

Bartida Vaječňák 1l 17%
Bartida Vaječňák 1l 17%
429 Kč
Alkohol.cz
Sváteční Vaječňák z Valašska 0,42l 13%
Sváteční Vaječňák z Valašska 0,42l 13%
369 Kč
Alkohol.cz
Prádelská Vaječňák 0,7l 18%
Prádelská Vaječňák 0,7l 18%
359 Kč
Alkohol.cz
Sváteční Vaječňák z Valašska Edition Alkohol.cz 0,42l 13% GB
Sváteční Vaječňák z Valašska Edition Alkohol.cz 0,42l 13% GB
369 Kč
Alkohol.cz
Baileys Apfelstrudel 0,5l 17%
Baileys Apfelstrudel 0,5l 17%
555 Kč
Alkohol.cz

Horkou směs nalijte do skleničky nebo hrnečku, navrch dějte pořádnou čepici šlehačky a posypte skořicí nebo kakaem. Já osobně preferuju kakao – dává to tomu takový čokoládový nádech, který se krásně doplňuje s vaječným likérem.

Priprava Napoje Bombardino

Proč bombardino funguje a odkud se vzalo

Tahle italská lahůdka má za sebou docela zajímavý příběh. Vznikla někdy v polovině 70. let v lyžařském středisku Livigno, což je takové údolí na hranicích se Švýcarskem. Legenda říká, že nějaký mladý barista namíchal tenhle drink pro promrzlé lyžařské instruktory, kteří potřebovali něco na zahřátí. Původně to byla kombinace tradičního italského pudinku zabaglione, espresa a brandy.

Jeden z lyžařů po ochutnání vykřikl „È una bomba!“ – je to bomba! A tak vznikl název bombardino, což v italštině znamená malá bomba. Musím říct, že název sedí – tenhle nápoj má opravdu sílu. Není to žádný slabošský čajíček, ale pořádná nálož alkoholu a energie.

Původní recept byl ještě brutálnější než ten dnešní. Obsahoval totiž espresso, takže kromě alkoholu jste dostali i pořádnou dávku kofeinu. Představte si to – jste na sjezdovce, máte v sobě bombardino a ještě k tomu jste nabuzení od kávy. No to musela být jízda!

Varianty bombardina, které stojí za vyzkoušení

Bombardino se během let rozrostlo do několika variant, každá s trochu jiným charakterem. Já jsem si všechny vyzkoušel a můžu říct, že každá má své místo.

Calimero – kávovar

Tohle je varianta pro kávomily. Místo brandy se přidává espresso, takže získáte zajímavou kombinaci vaječného likéru a kávy. Je to mírnější verze, co se alkoholu týče, ale kofein vám pořádně nakopne. Já si Calimero dělám hlavně odpoledne, když potřebuju dostat energii a zároveň se trochu zahřát. K nejlepším míchaným nápojům rozhodně patří.

Pirata – rumová verze

Místo brandy použijete rum. Dává to celému nápoju trochu tropický nádech, což zní divně u horkého zimního drinku, ale funguje to. Rum se s vaječným likérem snoubí překvapivě dobře. Použiju nějaký kvalitní bílý rum nebo třeba něco z nejlepších rumů, co mám doma.

Scozzese – skotská varianta

Tady se místo brandy používá skotská whisky. Osobně je to moje nejoblíbenější varianta, protože whisky dodává bombardinu takovou krásnou drsnost. Není to tak jemné jako s brandy, ale má to grády. Zkuste použít nějakou kvalitní skotskou whisky – nemusí to být nic extrémně drahého, ale rozhodně ne nějaká levná brňda.

Praktické tipy, které jsem se naučil

Za ty roky, co si bombardino dělám, jsem si vypiplal pár triků, které dělají rozdíl mezi dobrým a výborným nápojem.

Teplota je klíčová

Nikdy to nenechte vařit! Opravdu. Vaječný likér při varu změní konzistenci a alkohol se začne odpařovat. Ideální teplota je kolem 70-80°C. Jak poznáte, že je to dobře? Když do toho strčíte prst a vydržíte to tak akorát, pak je to perfektní teplota na servírování.

Vaječný likér není vaječný likér

Velký rozdíl dělá kvalita vaječného likéru. Nekupujte nejlevnější, co najdete. Investujte do něčeho slušného – poznáte to podle chuti i konzistence. Tady máte recept na kvalitní vaječný koňak. Dobrý vaječný likér má krémovou strukturu a příjemnou sladkost, levný je často řídký a přeslazený.

Pridani Rumu Do Vajecneho Konaku

Šlehačka dělá bombardino

Nešetřete na šlehačce! Není to jen ozdoba, ale součást celkového zážitku. Šlehačka trochu ochlazuje první doušky a vytváří krásný kontrast mezi studenou a horkou částí. Navíc zabraňuje rychlému odpařování alkoholu. Pokud máte doma šlehač, udělejte si vlastní šlehačku – je to mnohem lepší než ta ze spreju.

Správné skleničky

Bombardino se tradičně servíruje v malých skleněných hrníčcích nebo sklenicích s uchem. Proč? Sklo vám ukáže tu krásnou žlutou barvu a uchko vám nezapálí prsty. Pokud nemáte speciální skleničky, stačí malý hrníček. Hlavně aby nebyl moc velký – bombardino není nápoj na půl litru.

Chyby, kterých se vyvarujte

Během let jsem udělal všechny možné chyby, takže vás můžu varovat před těmi nejčastějšími.

Především: nenechávejte to vařit! Už jsem to zmínil, ale opravdu to nemůžu zdůraznit dost. Jednou jsem zapomněl bombardino na plotně a výsledek byl nepoživatelný. Vaječný likér se srazil a alkohol se z velké části odpařil.

Druhá věc – nepoužívejte mikrovlnku. Ohřívá to nerovnoměrně a nemáte kontrolu nad teplotou. Radši se vyserete s rendlíkem na plotně.

A poslední rada: nedělejte bombardino moc dopředu. Je to nápoj, který se má pít čerstvý a horký. Pokud to necháte stát, ztratí to šmrnc i teplotu.

Kdy a kde bombardino pít

Bombardino je klasický après-ski drink. V italských Alpách si ho dáváte po lyžování, když sedíte na terase s výhledem na zasněžené vrcholy a užíváte si tu atmosféru. Ale nemusíte jet až do Itálie – bombardino funguje skvěle i doma.

Já si ho dělám hlavně v zimě, když přijdu domů zmrzlý. Je to rychlý způsob, jak se zahřát a trochu si zpříjemnit večer. Také je to skvělý nápoj na zimní party – hosté jsou vždycky překvapení, když místo tradičního Tatranského čaje nabídnete bombardino.

Tip: Pokud pořádáte někdy večírek se zimní tématikou, bombardino je hit. Připravte si ho v větším množství v termosice a hosté si budou moci nalévat podle potřeby. Jen nezapomeňte připravit i dostatek šlehačky.

Bombardino vs. jiné horké drinky

Bombardino má mezi horkými alkoholickými nápoji své specifické místo. Na rozdíl od grogu nebo svařáku není založené na víně či rumu s kořením. Je to spíš takový teplý koktejl s charakteristickou krémovou texturou.

Oproti irské kávě je bombardino méně kofeinové (pokud nedeláte variantu Calimero) a má jinou chuťovou strukturu. Vaječný likér dodává nápoji hebkost a sladkost, kterou v irské kávě nenajdete.

Co se týče síly, bombardino rozhodně není slaboch. Má podobnou sílu jako dobrý B-52 drink, ale je servírované horké, což mění celý zážitek z pití.

Kde sehnat ingredience

Vaječný likér seženete v každém větším supermarketu nebo v specializovaných obchodech s alkoholem. Osobně doporučuju zkusit různé značky, dokud nenarazíte na tu, která vám sedne. Někdy je rozdíl opravdu velký.

Co se týče alkoholu, pro brandy sáhněte po něčem slušném, ale nemusí to být top shelf. Pro whisky variantu použijte nějakou kvalitní whisky – může to být třeba něco z kategorie nejlepších whisky od 500 korun. Nemusíte se zbláznit, ale levná brňda celý nápoj pokazí.

Šlehačku si můžete udělat sami, nebo koupit ve spreji. Já preferuju domácí – je to o něco náročnější, ale výsledek stojí za to.

Experimentování s bombardinem

Když už ovládnete základní recept, můžete začít experimentovat. Zkuste přidat trochu vanilkové esence do vaječného likéru před ohřátím – dává to bombardinu zajímavý nádech.

Nebo můžete zkusit použít místo brandy nějaký kvalitní rum – třeba něco z kariéry, co máte doma. Výsledek bude jiný, ale rozhodně zajímavý.

Někteří lidé přidávají trochu medu místo nebo navíc k vaječnému likéru. To bombardinu dodá další rozměr sladkosti a trochu změní texturu.

Bombardino jako dárek

Bombardino můžete připravit i jako dárek. Smíchejte vaječný likér s alkoholem v správném poměru, nalijte do pěkné láhve a přiložte návod na ohřátí. Je to originální a praktický dárek pro někoho, kdo má rád netradiční nápoje.

Také můžete vytvořit bombardino set – láhev s připravenou směsí, pěkné skleničky a třeba i dárkové balení se vším potřebným. Takový dárek určitě překvapí.

Proč bombardino funguje

Bombardino je jeden z těch nápojů, které prostě fungují. Kombinace vaječného likéru a alkoholu dává perfektní bázi, šlehačka to zjemňuje a celkově je to prostě harmonie chutí. Není to náhodou ani překvapením, že se bombardino šíří z italských sjezdovek po celé Evropě.

Je to nápoj, který dokáže vytvořit atmosféru. Když si večer uděláte bombardino a sedíte u toho s přáteli, je to prostě jiné než když si otevřete pivo. Má to něco do sebe – možná je to ta italská historie, možná ta rituální příprava, nebo prostě jen ta chuť.

A hlavně – bombardino je nápoj, který se dá zvládnout. Není to žádná věda, nepotřebujete speciální vybavení ani vzácné ingredience. Stačí vaječný likér, alkohol a šlehačka. Zbytek je jen o tom, najít si chvilku času a udělat si radost.

Takže až příště budete potřebovat něco na zahřátí, nebo když budete chtít překvapit hosty, vzpomeňte si na bombardino. Je to nápoj, který stojí za vyzkoušení, a jednou když si ho oblíbíte, už ho ze svého repertoáru nevyškrtnete.

Podobné příspěvky