Domů » Drinky a koktejly » Chupito recept: Španělský shooter, který pokořil srdce dám

Chupito recept: Španělský shooter, který pokořil srdce dám

Chupito Panak Recept

Chupito je jeden z těch drinků, které prostě musíte umět udělat. Je to španělský shooter, který se u nás stal neskutečně populárním, a není divu. Je jednoduchý, chutný a hlavně – není tak zabijácký jako jiné panáky.

Když jsem Chupito poprvé ochutnal v jednom baru v Praze, překvapilo mě, jak je vlastně osvěžující. Není to jako když si dáte panák vodky nebo rumu – tohle má tu správnou kyselost, která to celé vyváží.

Co je to vlastně Chupito

Chupito znamená ve španělštině prostě „panák“. Ve Španělsku si pod tím představí jakýkoli shot, ale u nás se tím myslí konkrétní drink se třemi ingrediencemi: rum, limetkový džus a třešnička.

Je to takzvaný shooter – tedy panák, co se vypije najednou. Ale na rozdíl od klasických panáků má Chupito jen poloviční sílu alkoholu, takže se dá pít i víckrát za večer, aniž byste skončili pod stolem.

Klasický Chupito recept

Tady je ten základní recept, který funguje vždycky:

Ingredience:

  • 2 cl bílého rumu
  • 2 cl čerstvého limetkového džusu
  • 1 koktejlová třešeň

Příprava:

  1. Do panákové skleničky nalijte rum
  2. Přidejte limetkový džus
  3. Hoďte dovnitř třešničku
  4. Vypijte najednou a zakousněte se do třešně

Poměr 1:1 je perfektní. Rum dává sílu, limetka svěžest a třešnička trochu sladkosti. Jednodušší to být nemůže.

Havana Club Anejo 3y 0,7l 37,5%
Havana Club Anejo 3y 0,7l 37,5%
369 Kč
Alkohol.cz
Finest Call Single Pressed Lime Juice 1l
Finest Call Single Pressed Lime Juice 1l
299 Kč
Alkohol.cz
Opies Maraschino Coctail Cherries se stopkou 225g
Opies Maraschino Coctail Cherries se stopkou 225g
93 Kč
Alkohol.cz

Jaký rum použít

Nejčastěji se používá Havana Club 3 roky – ten je prakticky ve všech barech a funguje skvěle. Pokud nemáte Havanu, tak Bacardi Carta Blanca je taky dobrá volba. Obecně jakýkoli bílý rum bude v pohodě.

Já osobně preferuju Havanu, protože má trochu komplexnější chuť než Bacardi, která je hodně neutrální. Ale to je spíš o osobních preferencích.

Jak na to profesionálně

Pokud chcete být fancy, můžete ingredience protřepat v shakeru s ledem a pak přecedit do skleničky. Bude to chutnější, ale upřímně – na párty stačí nalít rovnou do sklenice. Hlavně mějte všechno vychlazené.

Třešničky seženete v lepších supermarketech nebo online. Můžete použít i obyčejné kompotové, ale ty koktejlové s tou stopkou vypadají prostě lépe.

Zajímavé variace

Chupito s vodkou – Někde místo rumu používají vodku. Chuť je jiná, míň tropická, ale taky dobrá.

Italské Chupito – Místo limetky se používá hruškový džus. Sladší verze, kterou mají rádi ti, co nemají rádi kyselé.

S tmavým rumem – Pokud máte doma jen tmavý rum, tak to taky funguje. Bude to silnější a karamelové chuti.

Kde se Chupito pije

Chupito je klasika španělských barů, ale u nás se rozšířilo hlavně díky tomu, že není tak brutální jako jiné míchané nápoje. Vidíte ho prakticky ve všech barech a klubech.

Ve Španělsku si často dávají Chupito jako aperitiv nebo mezi jídly. U nás je to spíš párty drink, ale pravda je, že se hodí vlastně kdykoliv.

Síla alkoholu

Chupito má zhruba 20% alkoholu, což je podstatně míň než čistý rum (40%). Proto se dá pít i těm, co nejsou zvyklí na tvrdý alkohol.

B52 A Chipito
Chupito a B52 jsou stálicí našich barů

Podobně oblíbený je u nás třeba drink B52, ale ten je podstatně silnější a vrstvený, takže složitější na přípravu.

Kdy vzniklo Chupito

Přesný původ nikdo neví, ale tento typ drinků se ve Španělsku pije už hodně dlouho. Do Čech se dostal asi před 20 lety a rychle si získal popularitu.

Je to jeden z těch drinků, které prostě fungují – jednoduché, chutné a není s nimi problém. Když nevíte, co si objednat v baru, Chupito je vždycky bezpečná volba.

Tipy na závěr a co jsem se naučil

Za ty roky, co Chupito dělám, jsem si osvojil pár triků. Vždycky používejte čerstvý limetkový džus – ten z láhve je sice pohodlnější, ale chuť je úplně jiná. Čerstvý limetkový džus má tu správnou kyselost a vůni, která dělá z Chupita to, co má být.

Všechno mějte vychlazené – tohle je klíčové. Teplé Chupito je jako teplé pivo, prostě to není ono. Pijte rychle – Chupito není drink na popíjení, je to shooter. Když to necháte stát, ingredience se rozmíchají a nebude to mít tu správnou chuť. Zakousněte se do třešně až po vypití – třešnička má trochu neutralizovat tu kyselost a dát závěrečnou sladkou tečku.

Chupito je perfektní drink pro začátečníky i zkušené. Není složitý na přípravu, není drahý a hlavně – chutná skoro všem. Je to takový demokratický drink, který funguje na každé párty. ¡Salud!

Podobné příspěvky