Nejlepší japonská whisky

Když se řekne whisky, Japonsko si pravděpodobně jako první nevybavíte. Přesto se tato dálná země v posledních letech drží vysoko na žebříčcích oblíbenosti a boduje i na mezinárodních soutěžích. Pokud jste ještě neměli tu čest, jste na správném místě. V následujících řádcích vás nejen zasvětím do tajemství této nečekané dvojice, ale také vám dám tipy na japonské whisky, které rozhodně stojí za hřích.

Vzhledem k poměrně krátké tradice výroby whisky v Japonsku (minimálně ve srovnání se Skotskem či Irskem) není asi nijak překvapivé, že je na trhu velice malé množství značek, potažmo destilerií. Mezi nejznámější patří palírny Suntory a Nikki, jejíž produkce si našla cestu i do mého žebříčku.

Jaké japonské whisky jsou nejlepší v roce 2024?

1. Nikka from the Barrel

Nikka From The Barrel
  • Původ: Japonsko
  • Doba zrání: Palírna neudává
  • Chuť: Plná a silná. Je v ní spousta koření, které máme spojené se zimou – hřebíček, skořice. A také karamel, vanilka. V ústech ucítíte ovoce. 
  • ABV: 51,4 %

Pokud patříte mezi zaryté minimalisty, tahle whisky vás zaujme opravdu na první pohled. V černé dárkové krabici s minimalistickou etiketou z texturovaného papíru se ukrývá podobně jednoduchá láhev, která svým vzhledem spíše než destilát připomíná lékovku. Jak už to tak však bývá, právě v jednoduchosti provedení se ukrývá kouzlo whisky Nikka from the Barrel

Samotný destilát je blendem sladové a obilné whisky Nikka z destilerií Yoichi a Miyagakyo, který následně dozrává tři až šest měsíců v sudech po sherry a bourbonu. Whisky má lehce vyšší obsah alkoholu, než jste u whisky možná zvyklí, a to 51,4 %.  

Barva, chuť a vůně Nikka from the Barrel

Díky jednoduchému provedení lahve bez jakýkoliv zbytečností a ozdůbek se nabízí krásný pohled na medově zlatou barvu destilátu. Ve vůni se projevuje zejména čerstvé ovoce, které doprovází tóny řezaných květin a koření. Podobné akcenty se promítají i do chuti, kde je příjemně doplňuje vanilka a sladký karamel. Nechybí dlouhý, kořeněný závěr s náznakem dubového dřeva

2. Nikka Coffey Malt

Nikka Coffey Malt
  • Původ: Japonsko
  • Doba zrání: Palírna neudává
  • Chuť: Citrusy (mandarinky, pomeranče), káva, pralinky, vanilkový krém, švestky a ryngle, rumové tóny. V závětu sušené švestky, mirabelky, lékořice.
  • ABV: 45 %

Pokud spíše než míchaným whisky dáváte přednost těm jednosladovým, krokem vedle rozhodně nebude Nikka Coffey Malt. Své jméno získala podle kotlů přivezených do Japonska ze Skotska v šedesátých letech, ve kterých je destilována a které jméno získaly zase po svém vynálezci Aeneasovi Coffeymu. Zajímavostí je, že ačkoliv samotná whisky je vyráběna z ječmenného sladu, na tomto zařízení se zpravidla připravují destiláty z kukuřice. Whisky se 45 % obsahem alkoholu následně zraje v dubových sudech, které jí dodávají komplexní, sametovou chuť.

Barva, chuť a vůně Nikka Coffey Malt

Krásně medově zlatá whisky zaujme čistou, svěží vůní s tóny koření a citronu, kterou doprovází podobně svěží, citrusová chuť. Ocenit musím především závěr, který v sobě mísí tóny pomeranče, citronu, koření a dubu. 

3. Nikka Yoichi Single Malt

Nikka Yoichi Single Malt
  • Původ: Japonsko
  • Doba zrání: Palírna neudává
  • Chuť: Rašelina, kouř, koření, čerstvé ovoce (žlutý meloun, kiwi), mandle a ořechy (vlašský ořech) a tóny čokolády.
  • ABV: 45 %

Poslední místo na mém žebříčku zaujala whisky Single Malt Yoichi, která rovněž spadá po značku Nikka. Od výše zmíněných whisky se liší především zlato-modrým designem lahve, etikety a obalu, která více připomíná klasické lahve, na jaké jsme zvyklí třeba u skotské – samozřejmě ale nechybí jasný odkaz na její japonský původ v podobě japonských znaků a designu origami na dárkovém balení. 

Yoichi, v českém přepisu Joiči, odkazuje na jednu ze dvou destilerií značky Nikka, kterou bychom našli na severním ostrově Hokkaidó, jehož podnebí se mimochodem velice podobá tomu skotskému. Zajímavostí může být také fakt, že se při výrobě této whisky palírna usilovně drží tradičních metod, včetně ručního přikládání uhlí pod destilační kotel. 

Barva, chuť a vůně Nikka Yoichi Single Malt

Díky tradiční metodě výroby whisky vyniká výrazným nakouřením, a to jak ve vůni, tak chuti. Nechybí ani tóny rašeliny, citrusů a květin, které jsou pro whisky značky Nikka poměrně typické. V dlouhém, sametovém závěru se můžete těšit na tóny zralého ovoce, bylin, soli a koření. 

Kde se vzala japonská whisky

Jak již bylo řečeno, whisky se v Japonsku nemůže pochlubit nijak dlouhou tradicí – začala se zde vyrábět teprve ve 20. století. To však neznamená, že by okolnosti zrodu japonské whisky nebyly zajímavé; právě naopak.

Historie Japonske Whisky

Za vznikem prvních dvou palíren whisky v Japonsku stojí dva muži, lékárník Šhindžiró Torii, který jako první přišel s myšlenkou přípravy evropských likérů v Japonsku, a výkonný ředitel jeho palírny, Masataka Takecuru, který byl vyslán na studijní cestu do samotného Skotska, konkrétně Glasgow (a mimochodem se i ve Skotsku oženil). 

Po zavedení palírny Suntoru se však od Torii oddělit a vybudoval svou vlastní, která funguje dodnes pod názvem Nikka. Ačkoliv v průběhu 20. století vzniklo v Japonsku mnoho dalších palíren, v současné době fungují prakticky jen velcí výrobci whisky, a to Suntoru, Nikka a Chichibu

A čím se japonská whisky liší od skotské? Především v univerzálnosti jednotlivých palíren. Díky téměř vědeckému přístupu k destilaci dokáže každá palírna vyrábět širokou škálu whisky, díky čemuž nemusí nakupovat whisky do blendů od ostatních destilerií, jak tomu bývá například ve Skotsku.

Další whisky: Nejlepší whisky, skotská whisky, irská whiskey